torsdag 31 januari 2013

Bästa presenten!


"Då var det fixat" sa min man för några veckor sedan när han satt framför datorn. "Vad är fixat?" undrade jag. "Jag har köpt en födelsedagspresent åt dig" var svaret.

Presenten kom för ett par veckor sedan. Ett stort paket - ända från Kina!


I paketet fanns denna lampan


Lampan har hängts upp i ett rum i källaren som håller ca 13-15 grader om man stänger av värmen. Här finns inga fönster, men vad gör väl det när man har en lampa som denna


Så nu har jag också ett plantrum i källaren med växtbelysning - vilken lycka! Han är verkligen bra på presenter min man!

fredag 25 januari 2013

Nytt år - nya drömmar


Varje år har jag massor av drömmar och planer för trädgården. Några slår in, några misslyckas och andra hinner aldrig påbörjas.

En ny dröm för året är att jag skall lyckas med mina perennsådder. Jag har inte sått perenner tidigare så det blir spännande att se hur det går. Så här långt har jag sått 23 olika sorter, men flera skall det bli. Dels har jag några frön kvar som inte har kommit i jord och dessutom väntar jag på frön från STA.

Alla sådder står just nu ute på balkongen eller i växthuset, med ett tjockt lager snö över sig.


Eftersom det är första gången jag sår perenner finns det inga tidigare misslyckanden som gör sig påminda så just nu drömmer jag om alla nya Julrosor, Solhattar, Rödkvanne, Alpmartorn, Bergvallmo och massor av annat fint som skall blomma hos mig om något år eller två.

Man skulle kunna säga att jag resonerar ungefär så här om mina perennsådder:-)


"Nytt år - nya drömmar" är veckans tema i Blommig Fredag. Andras drömmar kan du läsa om här.



torsdag 24 januari 2013

Vackert


Undrar om vintern just nu kör en kampanj riktat mot mig? Det känns som att den genom att bli vackrare för var dag som går försöker övertyga mig om att den är värd att tyckas om på samma sätt som vår, sommar och tidig höst:-)

Vi har sån tur att vi bor vid en vik av Östersjön och eftersom vi bor i en brant backe har vi en härlig utsikt över vattnet. Dagar som detta är utsikten nästan mer än underbar. Tyvärr är jag ingen mästerfotograf, men ni kanske får en liten idè om hur det är? (Dubbelklicka gärna på bilderna så blir de större)

Först två bilder från imorse när solen var på väg upp.



Bilderna nedan är tagna vid tolv-tiden när solen står som högst.







Jag är så otroligt glad för att vi hittade detta huset med den underbara tomten och vattnet bara några meter från tomtgränsen! Just nu är det alldeles tyst här eftersom isen har lagt sig, men resten av året kan man höra vågorna så fort man är utomhus.
Vad gäller utsikten kan jag bara säga att jag kommer aldrig få nog av den. Den är vacker 365 dagar om året, oavsett väder.

Och till vintern (för att återgå till inledningen av inlägget); visst är det vackert dagar som detta, men jag föredrar vår och sommar i alla fall:-)

onsdag 23 januari 2013

Vintergrönt?


Är det något vi saknar i vår trädgård så är det vintergröna växter. Vi har ett par idegranar, ganska många Rhododendron och några tallar. Krypoxbären behåller också bladen på vintern, men de ligger dolda under snön sedan ett par månader tillbaka.

Planen är att skaffa mer vintergrönt eftersom målet är att få en trädgård som är fin året om.

Fast dagar som denna hjälper det inte ens med vintergröna växter. Idag känns det som att allt går i svart-vitt och att alla färger har försvunnit.




Ett undantag dock; mossan är underbart grön även denna svart-vita dag:-)



måndag 21 januari 2013

Gårdagens sådd


Igår sådde jag

Meconopsis 'Lingholm'
Meconopsis bayleyi
Meconopsis cambrica
Androsace carnea brigantica

Som vanligt sådde jag inomhus och lät sådderna stå inne över natten.


När fröerna är så pyttesmå som Meconopsis-frön är så sår jag i plastbyttor istället för i krukor. Det är omöjligt att hantera så små frön tycker jag så jag strör ut dem i lådan och hoppas att det blir något så när jämnt fördelat.

Idag fick sådderna flytta ut på balkongen i norrläge


Sen är det bara att skotta över ett skyddande lager snö och hålla tummarna för att det skall gå bra:-)


Meconopsis är tydligen inte det lättaste att lyckas med men man kan ju inte mer än misslyckas. Så när jag hade tur att få tag i frön via det norska forumet Hagegal så bestämde jag mig för att prova.

lördag 19 januari 2013

På tok för många....


....minusgrader har det varit idag.


Sen får det vara hur vackert det bara vill ute....



17 grader kallt är i alla lägen på tok för kallt - det är vi överens om mina Rhododendron och jag:-)



söndag 13 januari 2013

Tack!


Stort tack för alla gulliga kommentarer, bra tips och tröstande ord efter mitt förra "gnäll-inlägg". Det värmer skall ni veta!

Tack också till Liv med bloggen Lantloppan för den här som jag fick för en vecka sedan.


Det värmde också, Liv!

Med utmärkelsen följde ett antal frågor, här är mina svar:-)

Min favoritväxt

Jisses va svårt! Hur välja en bland alla favoriter? Just nu väljer jag Krolliljorna som fanns i trädgården när vi flyttade in för ett par år sedan.


En dröm jag vill förverkliga

Den var lättare. Min dröm som jag hoppas förverkliga är att få ordning på vår trädgård som var totalt igenvuxen när vi flyttade hit. Det är långt kvar till målet, men vi tar små steg hela tiden.

Vad gör jag helst en regning dag

Stannar inomhus och läser en bra bok eller ser en bra film.

Bästa reseminnet

Hm, inte lätt den heller men bröllopsresan till Zanzibar i 2007 är nog den absoluta favoriten:-)



Vilken känd person jag helst skulle vilja bjuda på ett garden party

Monty Don. Helt klart! Och han skulle gärna få ta med sig en spade och hjälpa mig i trädgården:-)


Jag shoppar helst på

Små mysiga handelsträdgårdar som tex Stolpens Trädgård utanför Kristinehamn.

Favoritbok

Just nu är det Peter Korns Trädgård som jag fick i julklapp. Ingen över och ingen vid sidan:-)


Pryl jag inte kan vara utan

Mina trädgårdsprylar så klart!

Vad står högst upp på min önskelista

Förutom de "givna" sakerna som fred på jorden och att alla mina nära och kära skall vara friska och må bra, så är det att få behålla mina äppelträd som jag skrev om i förra inlägget.


Vilket djur vill jag helst inte ha som husdjur

Hm, vägglöss kanske?

Med utmärkelsen följer även att skicka den vidare till andra bloggare med under 200 följare och skriva nya frågor till dem. Jag får nog be att återkomma till det, för nu börjar det bli lite väl sent och det är dags att sova:-)

torsdag 10 januari 2013

Ett ofrivilligt projekt


Så här års är det roligt att läsa om kommande projekt hos många trädgårdsbloggare. Det skall byggas växthus, göras nya rabatter, sättas upp nya staket, uteplatser skall göras i ordning och många rabatter skall få sig ett ansiktslyft.

Vi har också ett projekt för 2013. Ett jättestort projekt - dyrt dessutom:-( Fick vi välja själv skulle vi aldrig genomföra projektet. Men vi får inte välja, kommunen har redan valt åt oss och beslutat att det måste genomföras. Projektet har dessutom en tidsgräns för när det måste vara klart så vi kan inte skjuta upp det.

Lite bakgrundshistoria:

Vårt hus byggdes på slutet av 30-talet som "sportstuga". På den tiden var detta området "vischan", även om det bara är lite drygt två mil till Stockholm. Huset har ägts av samma familj tills vi köpte det 2010. När det gjordes om från sportstuga till permanentbostad vet jag inte riktigt, men troligtvis 1971 då det byggdes ut. 1971 byggdes även en ny avloppsanläggning. Vi har egen brunn och alltså ett eget reningsverk.

Sedan 1971 har många flyttat till området även om det fortfarande är många fastigheter som används som sommarstugor. Av den anledningen byggs det kommunala vatten-och avloppssystemet nu ut och så småningom kommer vi också anslutas till det, men det dröjer ganska manga år tills dess. Under tiden kontrollerar kommunen privata reningsverk för att se att de uppfyller miljökraven. Vår anläggning kontrollerades i höstas och den duger alltså inte längre. Den är fullt funktionsduglig, men uppfyller inte miljökraven som gäller nu. Vårt projekt är alltså att byta ut reningsverket.

Avloppet och reningsverket ligger typiskt nog MITT i trädgården, i den delen vi började göra i ordning förra sommaren (gröna locket mitt i bilden)


Jag har hoppats (även om jag innerst inne har vetat att det inte är en bra lösning) att den nya anläggningen skulle kunna byggas någon annanstans på tomten. Vi har hittat en entreprenör som kan ta jobbet och igår var de här och tittade på tomten och den befintliga anläggningen. Och därmed grusades alla mina förhoppningar och drömmar om en "enkel lösning". Den nya anläggningen kommer ligga på samma plats som den gamla och man måste in med en grävmaskin i trädgården. Och det värsta av allt; vi måste såga ner våra äppelträd.

Vi har tre gamla äppelträd i trädgården. Underbart vackra, knotiga gamla träd. Vi har varit tvungna att ta bort ganska många träd på tomten (några har stått för nära husen, andra har varit döda eller i mycket dåligt skick), men att ta bort äppelträden har aldrig varit aktuellt. Förrän nu.....

Och det är då jag blir ledsen, besviken och lite förbannad. För utan äppelträden blir inte vår trädgård den samma mer. Självklart kan vi plantera nya träd, men det tar många år innan de blir stora och gamla äppelträd hör ju till i en gammal trädgård.....tycker jag:-)

Därmed ställs ett av trädgårdsårets stora höjdpunkter in hos oss, det blir inga blommande äppelträd här i år.....




Miljön är viktig och jag kan acceptera och förstå att vi måste byta ut vår anläggning även om vi skall få kommunalt vatten så småningom. Att det blir fruktansvärt dyrt kan jag kanske leva med. Att flera rabatter kommer förstöras har jag insett och accepterat, de är ganska nya och går att göra om. Men att äppelträden försvinner? Nej, det har jag mycket svårt att både acceptere och leva med.

Så just nu sörjer jag våra äppelträd. Om någon dag eller så skall jag försöka rycka upp mig och tänka framåt. Nu måste det ju göras nya planer och planteras nya träd:-)

lördag 5 januari 2013

Dågens sådd


Det blev några sådder idag också.

Anemone multifida
Sorbus reducta
Physoclainia orientalis
Androsace obtusofolia


Igår skickade jag för första gången in en fröbeställning till STA. Skall bli spännande så småningom att se vilka sorter jag får!

fredag 4 januari 2013

Det spirar ute


Vi har fortfarande en del snö kvar på tomten även om det försvinner mer för varje dag som går. Och så fort det blir barmark börjar jag hålla utkik efter att det skall spira i planteringarna. Jag vet att det är januari och att det helst inte skall spira alls så här års, men det går liksom inte att låta bli - vårabstinenserna är svåra just nu!

Och idag såg jag den - årets första lilla ljusgröna tecken på liv. Ungefär en centimeter hög och knappt synlig, men den finns där.


Detta bör vara antigen Crocus 'Ruby Giant' eller Crocus 'Prins Claus' som jag satte i höstas.

torsdag 3 januari 2013

Såtider är härliga tider


Jag har aldrig varit någon "frösåddentusiast". Jag har sått lite grönsaker och sommarblommor tidigare, men det har varit mycket sparsamt. Men så hände något under 2012 och jag började plötsligt så perenner. Först ut var några Helleborus Niger i april och sedan har det bara blivit mer.

Under sommaren och hösten har jag sått

Helleborus niger
Helleborus foetidus
Pulsatilla vulgaris
Corydalis nobilis
Astrantia major
Podophyllum hexandrum
Angelica gigas
Scabiosa
Eryngium alpinum
Swertia kingii
Pulsatilla x gayeri

Alla sådder ställer jag ut efter något dygn inne. Jag har varken något växtrum, uppvärmt växthus eller garage så det får bli sådder på samma sätt som naturen ordnar det själv:-)

Igår var det dags för årets första sådder. Det blev

Swertia alpestris
Potentilla off atrosanguinea
Saxifraga manschuriensis

Efter att ha stått inne över natten


fick de flytta ut på balkongen till de andra sådderna i förmiddags


Balkongen är i norrläge så här står sådderna i skugga så här års. På sommaren är det sol här tidigt på morgonen och sent på kvällen. Senaste månaden har sådderna varit täckta av ett tjockt snölager, men som syns på bilden har det mesta smält bort nu. Jag skottar över mer snö efter hand och hoppas att inte all snö försvinner.

Sådderna från i somras står i vårt kalla växthus. Även de sådderna är täckta av snö som skydd mot frosten. Det kändes lite märkligt att skotta IN snö i växthuset, men vad gör man inte för att skydda sina sådder:-)


Jag har fortfarande fröer kvar att så och dessutom kommer jag beställa fröer från STA's frölista. Det kommer bli ett logistikproblem så småningom när balkongen skall användas som balkong till sommaren och växthuset användas till tomater och chili. Hur jag skall lösa det återstår att se:-)

onsdag 2 januari 2013

Nyårslöfte


Mitt nyårslöfte för 2013 är att se till att ha jord under naglarna så ofta jag bara kan! Och det löftet lovar jag att slita hårt för att hålla....hela året:-)


tisdag 1 januari 2013

Generösa bloggvänner


Här om dagen gick jag genom mina fröer. En del har jag samlat själv, många är köpta, men jag har också fått väldigt många fröer det senaste året.

Jag har sagt det förr och kommer säkert säga det många gånger till; jag slutar aldrig att glädjas åt den generositet som råder bland oss "trädgårdsnördar". Man delar så gärna med sig av erfarenheter och goda råd, men även sticklingar, fröer och plantor delas och ges bort. Tänk va många växter som kommer till våra trädgårdar på detta viset!

Jag började blogga hösten 2009. Halva 2010 och hela 2011 hade jag en bloggpaus innan jag tog upp det igen våren 2012. Det har jag inte ångrat! Jag lär mig massor av att läsa andras bloggar men den största behållningen är nog ändå den sociala biten. För även om jag inte har träffat så många andra bloggare så känner jag ändå att jag har fått nya vänner. Vänner jag aldrig har träffat, men som är viktiga i alla fall.....ungefär som brevvännerna jag hade som tidig tonåring:-)

De senaste veckorna har jag läst många trädgårdsbloggares underbara årskrönikor. Jag kommer inte själv skriva någon årskrönika om trädgården, men en liten "redovisning" av vad som har hänt via bloggen kommer här:-)

Jag började blogga igen i april. Jag fick kontakt med några av mina gamla "bloggkompisar" men hittade också många nya. Det visade sig att det har tillkommit många nya, fina trädgårdsbloggar under mitt uppehåll och listan med bloggar jag följer har blivit längre och längre under året som gått.

I början av juni bjöd Tant Otteskrufv in till träff i sin trädgård. Lilla D och jag satte oss i bilen och åkte några mil norrut och träffade härliga Tant Otteskrufv och några av hennes vänner. Vi njöt av den vackra trädgården och när regnet vräkte ner emellanåt satt vi i deras nybyggda uterum och fikade och pratade.

I september var det Helena som bjöd in till träff. Återigen en underbar trädgård, trevliga människor och gott fika.

I somras "kärade jag ner mig" i Sambucus nigra 'Black lace'. Jag ställde några frågor om den på ett norskt trädgårdsforum och vips så fanns Marit där och erbjöd sig att skicka sticklingar från sina egna buskar.

Erbjudanden om fröer finns det också ibland både på bloggar och forum. Till min brevlåda har det kommit fröer från Tua, Marit (fru Ranten), Gunborg och Helen.

Hos Anne hade jag turen att vinna inte mindre än 17 paket vårlökar och nu i december vann jag denna fina fågelmataren


i Anne Kari's julkalender.

2012 har verkligen varit ett roligt, lärorikt och givande år för mig både i min egen trädgård och här i "bloggvärlden". Skall bli spännande att se vad som händer i 2013!