tisdag 29 mars 2016

Årets första besök på Stolpens Trädgård


På hemresan från årets påskresa till Norge blev det ett stopp på en av mina favoritplantskolor, Stolpens Trädgård utanför Kristinehamn, som öppnade för säsongen i påsk. Stolpens Trädgård är en liten plantskola med ett stort utbud av både perenner, träd, buskar, inspiration och inte minst kunniga och trevliga ägare. Att de dessutom har en sandlåda, gungor och lekplats för barnen är ett extra plus som uppskattas av fyraåringen och hans lillebror.

Att åka tomhänt från Stolpens är omöjligt - till det har de alldeles för mycket fint, även så här års innan de har fått fyllt på med nya växter. Jag lyckades klämma in följande i bilen

Rhododendron azalea 'Kermesina Alba'
Rhododendron yakushimanum 'Ken Janeck'
Rhododendron yakushimanum 'Edelweiss'
Picea glauca 'Daisy's White'
Pinus mugo 'Ophir'
Hydrangea serrata 'Veerle' 2 st
Hydrangea arborescens 'Samantha'
Pieris japonica 'Purity'


Har du vägarna förbi Kristinehamn så tveka inte att åka in till Stolpens Trädgård som ligger precis vid E18. Och har du inte vägarna förbi så kanske du borde överväga att åka dit ändå - du lär inte bli besviken. Mer att läsa om trädgården finns här och för er som är med i STA så finns det ett reportage om trädgården i TA 1/2016.

måndag 28 mars 2016

Nya Primulor


Årets första växtinköp blev åtta stycken Primulor på ett föredrag i min trädgårdsförening den 15:e Mars. Föredragshållare var Lennart Fredriksson som har plantskolan Botanicus i Skänninge och föredraget handlade om just Primulor. Jag köpte

Violviva - P. pruhoniciana 'Snow White'
Kaukasisk viva - P. luteola
Bollviva 2 st. - P. denticulata
Trädgårdsaurikel - P. x pubescens
Trädgårdsviva - P. polyantha 'Gold Lace'
Sommarviva - P. florindae
Långpipig Majviva - P. halleri


Och därmed känns det som att trädgårdssäsongen 2016 kom igång på allvar :-)

lördag 19 mars 2016

Snart så


Mitten av mars och våren är på gång. Fortfarande har vi både kalla dagar och nätter men det gör inte så mycket. Maken jobbar för fullt i trädgården så fort han har tid över - det ska göras gångar, byggas nya rabatter, blandas jord och flera andra sysslor som med fördel görs så här års innan trädgården har vaknat på allvar.

Själv har jag klippt ner Klematisar, krattat löv och lite annat småpyssel. Och inte minst har vi varit ute och njutit hela familjen - samtidigt som vi smider planer, diskuterar möjligheter och funderar på vilka växter som måste införskaffas.

Och det bästa av allt är att ljuset är tillbaka igen så man kan gå ut  tidigt på morgonen och lyssna på fåglarna - det är inte mycket som slår en morgonrunda i trädgården!

Här är några bilder från en morgonrunda förra helgen.

Salvian har fortfarande blad kvar från förra året.


Uppstammade, hängande träd är fint tycker jag. Lärk till vänster, Sälg till höger


De perenna Stockrosorna som blommar från juli tills vintern kommer är bland de första som spirar på våren.


   Påskliljor på gång.

 
    Julrosorna har knoppar



"Fula slänten" börjar bli riktigt fin nu.



Saxifraga xurbium 'Aureopunctata', en fin marktäckare som är fräsch året om.


Ormbunken, Polystichum setiferum 'Plumosum multilobum är även den grön och fin året om.

 
Grönt året om är också gräset Carex morowii 'Ice Dance'. Det sprider sig ohämmat och kan bli ett besvärligt ogräs, jag har satt mina i en hylla i en av våra slänter så jag kan ha kontroll på det.