tisdag 7 september 2010

Kerria

I min nya trädgård finns det gott om buskar och träd. Några känner jag igen, andra har jag läst mig till vilka det är och några vet jag fortfarande inte vad det är. En ny bekantskap för mig som finns här är Kerria. Den tillhör tydligen familjen rosväxter och förekommer naturligt i Kina och Japan. Arten är den ända i släktet.

Min Kerria är till stora delar dött ris, men några gröna kvistar och gula blommor finns det bland allt det döda. Den blommade när vi flyttade hit i början på juni och för en vecka sedan började en andra blomning. Jag har läst att man bör gallra bort döda grenar på vårvintern, ett annat alternativ är att skära ner hela busken till marken, men då uteblir blomningen det året. Att jag måste gallra döda grenar till våren är helt klart, men jag undrar om jag kanske måste skära ner hela busken eftersom den är så gles och dom flesta grenarna är döda. Vad tror ni? Tips tas tacksamt emot:-)

Här är busken bland krypoxbär och hallon och dött risOch här är en närbild på en av blommornaKerrian är en trevlig, ny bekantskap för mig och jag är mycket glad för att någon tidigare ägare valde att plantera den.

2 kommentarer:

Susie på Stjärnarve... sa...

Vi har en fin Kerria som faktiskt fanns här på tomten när vi flyttade hit. Då var den gammal, risig, pinnig och ful - även om den var ganska hög - och det första jag gjorde var att ta bort all dött på vårvintern, c:a 2/3-delar.
Efter något år gjorde vi en gräs- och bamburabatt bredvid den där vi la markduk och den fick då vara kvar som en pendang till en svartstammad bambu.
Därefter har jag alltså vattnat och gödslat hela rabatten varje år och klippt bort det risiga på kerrian. Nu håller den på att ta över hela rabatten och jag måste göra något åt den!
Jag skulle rekommendera dig att bara ta bort det som är dött, rensa bort allt gräs en bra bit runt den och sen ge den näring och vatten under våren.

Unknown sa...

Ja, kerria är en otroligt vackert blommande buske! Mina svärföräldra har en sådan och jag undrar om jag inte ska försöka få en bit...
Ha det gott,
Charlotta