fredag 7 december 2012

Hög tid att beskära vindruvorna


I maj köpte vi två sorters vindruvor som vi planterade i söderläge vid växthuset. Där trivdes de bra och gav till och med några druvor i höstas.

Enligt "bruksanvisningen" vi fick när vi köpte vindruvorna så skall de beskäras i november eller december. Jag har tyvärr inte beskurit dem än, vilket jag ångrar nu.
Anledningen är att det har snöat ganska mycket hos oss den senaste veckan och för att komma åt vindruvorna måste jag först skotta bort ungefär en meter snö.


Så kan det gå när man skjuter upp saker som bör göras. Nästa höst skall jag definitivt inte vänta till december med beskärningen i alla fall!

13 kommentarer:

Stein sa...

Hei!
Jeg tror det viktigste er å beskjære vindruene når de er i dvale :-) Jeg pleier å beskjære mine så fort bladene har begynt å falle av dem, men det kan sikkert gjøres det meste av vinteren, så lenge de ikke har begynt å danne nye skudd. Jeg har aldri hatt problemer med å beskjære vindruer utenom anbefalt sesong, men du kan jo selvfølgelig kanskje få litt mindre druer om du kutter vindruene tilbake når bladveksten har satt i gang. :-)
Lykke til med beskjæringen! :-D

Mia sa...

Oj,oj, jöjje mig, så mycket snö du har!!
Vindruvorna glömmer jag alltid bort, får göra det en dag före jul här också.. räknar med att dom trivs bra i ditt fina växthus :)

Tant Otteskrufv sa...

Jag fick ett ordspråk skrivet på en brödpåse; "Skjut inte opp sådant till i morgon som precis lika gärna kan skjutas opp till i övermorgon." Går att tolka på fler sätt än ett :)

Vivi sa...

Så herlig med snø - jeg ønsker meg snø.

Håper du får en fin helg! Klem

Veronica sa...

Nora... du behöver inte beskära helt nya plantor! Inget problem att göra det nästa höst :)
Jag har förstått att vi är "lika" och gillar samma saker :) Jag vill verkligen att vi träffas under julledigheten om möjligt! du kan mejla mig på fam.axjonsson@gmail.com så vi kan bestämma närmare.... :) Ha en härlig helg!

Marit sa...

Du verden så mye snø det har kommet hos deg! Uansett så må du ikke beskjære de på våren. Siden de er nyplantet kan du helt sikker beskjære de neste høst. Ha en fin helg, klem!

Elin sa...

Jøss, skal si dere har fått store mengder snø! Det gjør susen for julestemningen, men skjønner det er plundrete når den ligger i veien.
God helg:)

MarJE sa...

Oj, så mykje snø du har fått. Det som er positivt med den er at den beskytter plantene mot frosten. Og så blir det lysare om kvelden, men selvfølgelig ergelig når du må måke deg fram til druene dine. Men ser at det er mange gode råd her i kommentarane, så kanskje du slepp å måke likevel :)
God Søndag til deg, Klem.

Anne Kari sa...

Så mye julestemning. Kos deg med snøen, og beskjær tidlig neste vinter. :)

Törnrosa sa...

Men det ser i alla fall fantastiskt vackert ut med all snön. Trots oklippt vin.
Hej och kram

Tua sa...

Så gøy med vindruer :) Mest misunnelig er jeg på all snøen dere har, her regnet den jo nesten vekk, sden har det bare vært iskaldt. Kom 5 fattige cm nå i helga, men det er langt fra nok tl å besytte plantene mot 25 minusgrader.
Finfin uke til deg.

Laila sa...

Inte heller vi kommer in i växthuset med vår vinstock som har 9-10 år på nacken och MÅSTE beskäras för att inte ta över helt! hoppas på en töperiod innan vintern är över...
Ha det gott!/Laila

Anja sa...

Hejsan Nora!
Hoppas att din jul blir precis så som du önskar! Ha en riktigt god jul och tack själv för ett trevligt 'umgänge' i bloggen och i Trädgårdsriket! /Anja