tisdag 10 juni 2014

En favoritrabatt


Det är märkligt med rabatter. Vissa blir fina nästan "av sig själva", medans åter andra aldrig blir riktigt bra. Jag har båda sorterna här hos mig:-)

En av mina favoritrabatter är den under ena äppelträdet, bakom rosenspireahäcken. Vi gjorde den sommaren 2012 (finns att läsa om här) och det har varit en favoritrabatt från dag ett.

Trots att rabatten bara har två år på nacken var det nu dags för en uppfräschning. Dels har några Heuchera dött och dels har jag flyttat ett par Japanska starr, Carex morrowii 'Ice dance' så det fanns några luckor att täppa till. Här är jorden ganska lerig så jag började med att vattna hela rabatten ordentligt (det översta jord/ler-lagret var hårt som betong av torkan) innan jag rensade bort massa små spiror av diverse ogräs. Sedan satte jag några nya Hostor och några exemplar av Mörkt Ormskägg. Resultatet blev så här


Någon större skillnad blev det väl egentligen inte, men det var inte heller meningen. Den här rabatten kommer nog alltid se ut ungefär så här. Om några veckor har dessutom Rosenspireahäcken vuxit till sig ordentligt och då dominerar den lite mer än vad den gör nu.

Nu återstår bara att rensa och fräscha upp några flera rabatter och dessutom har vi fortfarande fullt kaos på stora delar av tomten. Vad sägs till exempel om den här vyn som jag har bakom ryggen när jag står vänd mot rabatten?


Där krävs det lite mer än ett par timmar en ledig måndag för att det skall bli ordning:-)7 kommentarer:

Veronica sa...

Jaa, du Nora! Det krävs mer än en eftermiddag att fixa till det men på 2 funkar det kanske ? ;)

Kramar i värmen

Marit Sønstebø sa...

Du får det nok til på en ettermiddag eller to, ja! Bedene dine er virkelig flotte :-)

Klem!

Turid sa...

En ting har jeg lært av å ha hage (fire stk) opp gijennom årene. Tålmodighet er en dyd, og at hagen ikke blir til på en dag. Denne hagen jeg bor i nå ble "ferdig" for 3 år siden. Ferdig? Nei, det blir man aldri, og det er det som er det fine med hage.
Nyt hagelivet, Nora :)

Anja sa...

Visst ligger det mycket i, i det du säger om rabatter. Jag har också sådana. Men, det är konstigt, precis som med människor tycker jag bättre om rabatten som jag måste kämpa för än den "färdiga";-)!
Du har dock så mycket ännu att "kämpa" för att jag förstår hur roligt det är att ha någon som är nästan självgående:-)!/Anja

Den lykkelige Hagen sa...

Det er moro når man føler at beplantningen "klaffer", og det er ikke alltid lett å settd fingeren på hva det var som gjør at det blir bra :)

Vivi sa...

Det som er herlig med hage, er at man aldri blir ferdig.
Noe lykkes man med ved første forsøk, mens andre ting må vi jobbe litt ekstra med.

Ønsker deg lykke til. Klem

Carita och Bertel sa...

Den vyn är väl helt underbar. Tänk vad du kan göra med den. Inga fritidsbekymmer i alla fall.Ha en fin kväll/Carita