tisdag 2 december 2014

De egentliga mördarsniglarna


Jag har aldrig gillat namnet "mördarsniglar" som ofta används om den Spanska skogssnigeln, Arion ater, och använder därför envist namnet Spansk skogssnigel. Den Spanska skogssnigeln ställer till med enorma skador, men någon mördare är den ju inte.....kannibal däremot eftersom den äter sina döda "kompisar".

En som däremot visat sig mörda andra sniglar är Pantersnigeln (också kallad Leopardsnigel), Limax maximus. Om detta finns bland annat att läsa i senaste numret av Hemträdgården (Riksförbundet Svensk Trädgårds medlemstidning)

Jag har båda spanjorer och pantrar i min trädgård, men har aldrig riktigt trott på det där med att Pantersnigeln äter den Spanska skogssnigeln. Det har liksom låtit lite för bra för att vara sant. Men en sen kväll i augusti när jag var ute med hunden och samtidigt jagade sniglar, upptäckte jag en Pantersnigel som följde efter en Spansk skogssnigel och jag blev stående och betrakta dem en stund. Och visst var det så att Pantern var på jakt efter ett kvällsmål - titta bara
Så härmed kan jag bekräfta artikeln i Hemträdgården - Pantersniglar äter Spanska skogssniglar. Synd bara att de inte formerar sig i samma takt och att de är så få jämfört med spanjorerna. Men jag tar tacksamt emot all hjälp jag kan få i snigeljakten. Och frågan är om inte det är pantrarna som borda kallas "mördarsniglar" egentligen?

12 kommentarer:

Kathrine sa...

Hei! Flott lesning og dokumentasjon!
Jeg har en Boasneglefamilie (pantersnigel) i hagen, og ingen mordersnegler, enda.
Men dette er faktisk bevist, at Boasneglen tar den spanske sneglen.

Fin blogg du har:-)

mvh Kathrine

Gunilla Teckenberg sa...

Där kan man tala om bildbevis, häftiga bilder Nora!

..och så delar jag din ståndpunkt om att kalla den för spansk skogssnigel och inget annat. Men de senaste rönen säger att den egentligen kommer från Frankrike men tills det kommer en ny benämning på arten så får den vara spansk skogssnigel.

Kram!

Veronica sa...

Haha! Underbar bildserie! Såklart är det pantrarna som är mördare och inte spanjorerna.
Och nu läste jag ditt pm och självklart tar vi alla nya tag när våren gjort detsamma. Ser fram emot det :)

Kram

Fagertunhagen sa...

Oj, så interessant og flott innlegg! Dette visste jeg ikke. Så morsomt at du hadde bilder av situasjonen også :)
Det er jo helt klart feil snegle som blir kalt mordersnegle :)))

hagen vår sa...

Hei! Vi har heldigvis ikke brunsneglen i hagen, men vi har en vi kaller for boasneglen. Ligner på din. Noen av dem holder til i en sprekk i trappa. De er fredet.
Anne

Marit sa...

Fint at du har dokumentert dette, for da er det jo ikke lenger tvil om at boasneglen spiser brunsneglene som de kalles her. Jeg har ikke sett noen av de her, men det er vel bare et tidsspørsmål er jeg redd...

Klem!

Carita och Bertel sa...

Jag läste det också och är det så så är det ju bra. Några pantrar har nog strukit med i den allmänna snilgeljakten, men man får väl försöka vara lite aktsam med dom framöver. Undrar hur många dom spanska blir efter den här vintern om det inte blir kallare. Ha det fint. Carita

Inger sa...

Intressant! Några få pantersniglar bor hos mig, spanska skogsnigeln hoppas jag verkligen inte kommer hit.
Kram

Anjas Hill sa...

Hej Nora!
Bra skrivet!!!
Har haft någon gång samma tema i ett inlägg - alltså mitt ogillande av benämningen mördarsnigel om den spanska skogssnigeln.Men, att pantersnigeln är ett "rovdjur" hade jag ingen aning om. Tidningen har jag så att nu får jag kasta mig över denna artikel som jag inte hunnit läsa. Spansk skogssnigel är lika lätt att uttala (om inte lättare)än mördarsnigel - så vad är problemet egentligen...?
/Anja

Helens trädgård sa...

Hejsan Nora!
Vilka fantastiska bilder du har tagit på sniglarna.
Här i min zon är vi fortfarande befriade från spansk skogssnigel. Men man kan undra hur länge till innan dom när hit upp.

Önskar dig en trevlig adventshelg!

Unknown sa...

Det här var mycket intressant!
Marta

Anjas Hill sa...

ÖNSKAR DIG EN RIKTIGT GOD JUL!
/Anja