måndag 5 oktober 2015

Nu börjar det


Höstblommande perenner i all ära, hösten är ändå lövträdens storhetstid och nu börjar showen. Först ut att bli så där riktigt "höstsnygg" i vår trädgård är Katsuran, Cercidiphyllum japonicum.


Just nu har det lilla trädet ett otal olika färger och när man tittar nära ser man även att varje blad kan ha många olika färger.


Vår lilla Katsura fick jag för två år sedan av trädgårdsvännerna Eva och Sören när jag var där på öppen trädgård (rekommenderas - kolla länken!). Den är frösådd och var då bara 30-40 cm hög. Nu har den vuxit till sig och utan att jag har mätt så skulle jag gissa att den är ungefär 120 cm.


På sikt kan Katsuran bli ett ganska stort träd. Det är härdigt till zon 4-5 ungefär och vill gärna ha mullrik och lerig jord med jämn fukttillgång. Det bör även placeras så det är skyddat från vårsolens första strålar. 

Vår Katsura står mitt i en rabatt nedanför gäststugan. En ganska konstig placering kan tyckas, men det var den som bäst uppfyller Katsurans önskemål och där det dessutom finns plats för ett träd som kan bli några meter. Förra året syntes det knappt bland Höstsilverax, Plymspireor och stora Hostor, men i år har det tagit för sig lite mer.


Tanken är att flytta perennerna som står runt omkring Katsuran efter hand som den växer till sig och det har vi redan börjat med, några Jätterams och en Hosta fick flytta i våras.


Nu hoppas vi bara på att få känna Katsurans omtalade doft av nybakat också. Än så länge doftar den inte och det gjorde den inte heller förra året. Jag har googlat och försökt hitta information om varför vissa Katsuror inte doftar, men teorierna om detta verkar vara lika många som det finns Katsuror. Så vi lever på hoppet och blir det ingen doft så får vi åtminstone njuta av vackra färger och det är ju inte fy skam det heller:-)

12 kommentarer:

Tittis trädgård sa...

De är otroligt fina! Vi har en granne som har en stor och pampig Katsura som jag brukar promenera förbi och beundra. Men jag har aldrig känt att den doftar, kanske de bara gör det under speciella förhållanden. Men vackra är de verkligen!
Titti

Anja sa...

Den där katsuran är en härlig växt! Själv har jag den mörkbladiga varianten och den får inga fina höstfärger vilket är ett minus (fast jag har en fin färg hela sommaren och jag har massor av träd med fina höstfärger ;-)))!).
Hoppas att du får känna de mytomspunna dofterna...;-))!
/Anja

hagen vår sa...

Hei! Hjertetre er en favoritt. Synes det er veldig vakkert. Har heldigvis ett som har klart to vintre. Krysser fingre for denne vinteren. Jeg har heller ikke kjent duften fra bladene.
Har du hørt om aloe propolis? Den kan visst virke mot eksem.
Klem Anne

Gunilla Teckenberg sa...

Katsura bör ingen trädgård vara utan! Den är så vacker och den kommer att växa snabbt så innan ni vet ordet av har ni ett stort träd!

Kram!

Carita och Bertel sa...

Så jättefina höstfärger din katsura har, vår blir mest gul och än så länge är den nästan grön. Vår är ju stor nu men någon pepparkaksdoft har jag inte lyckats känna trots att jag brukar stoppa näsan i lövhögarna, så jag väntar fortfarande på det. Ha det fint. Carita

Veronica sa...

Jag satte en förra våren som inte blev snyggt röd förra året och inte doftade den heller.
Men nu,i år, så är de flesta bladen lysande röda och de som börjar gå över i brunt doftar faktiskt sött, kanelbulle eller kakor eller nåt! Fantastiskt härligt träd :D

Kram

Inger sa...

Jag har dåligt med höstfärger i trädgården tyvärr. Får istället njuta av den färggranna naturen så här års. Betydligt kallare hos oss fr o m idag.
Kram

Marit Sønstebø sa...

Nydelig farge på hjertetreet ditt! Min erfaring med det er helt annerledes, for jeg kjøpte to stykker som døde etter bare en vinter. Jeg fikk det ikke til før jeg plantet det i nesten ren sand. Mitt hjertetre er oppstammet og får neten ikke høstfarger. Ditt har flotte farger!

Klem!

Eirin og Lars sa...

Vakkert hjertetre Nora !
Viktig med disse høstfargene før vinteren. Naturen er flott ordnet sånn.
Fikk litt lyst på et hjerte tre, men så er det det med plassen da....
Nyt fargene :-)

Karin - Mina Rum sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Karin - Mina Rum sa...

Min Katsura har inte börjat skifta i färg ännu, men den var väldigt sen med det förra året också. Inte mig emot. Den hade den där typiska doften när löven föll till marken. Väldigt svår att beskriva. Vissa säger pepparkaka, andra nybakta bullar. Jag vet inte riktigt. Sött vaniljig och samtidigt kryddig. Härlig i vilket fall.

Kram!

Anonym sa...

Jag har planterat en Katsura nu i helgen. Längtar att den ska bli lika fin som din. Nästa år du...
Höstkram från Veronica