söndag 17 april 2016

"Nytt" staket


Vi bor i ett område med mycket rådjur - väldigt mycket rådjur till och med. Och som inte det vore nog så kryllar det av hjortar här också. Det är lättare att räkna dagarna då vi inte ser något rådjur eller någon hjort än dagarna då vi ser dem.

Att bo mitt i naturen med alla dessa djur i närheten är en utmaning för trädgårdsentusiaster. Trädgården blir ju rena smörgåsbordet för djuren och de är inte sena att ta för sig.

Vår tomt är 2000 kvadratmeter och ligger i en brant backe. Stora delar av tomten är berg och höjdskillnaden från lägsta till högsta punkten är hela 12 meter. Att bygga viltstängsel eller hägna in tomten är inte det lättaste med de förutsättningarna vi har. Som tur är så fanns det ett Gunnebostaket runt hela tomten när vi flyttade hit för snart 6 år sedan. Snyggt är det inte, men det får så vara. För några år sedan insåg vi att vi att om vi ska kunna ha den trädgården vi önskar så måste vi försöka stänga ute djuren. Vi köpte då stolpar som är 180 cm höga och fäste dessa i stolparna i det befintliga staketet. Mellan stolparna spände vi trådar. Detta har avsevärt minskat antalet rådjursbesök och vi har ofta kunnat titta på rådjur som går längs med staketet och letar efter platser där de kan ta sig över. Tyvärr finns det enstaka djur som hoppar ändå och på något vis lyckas ta sig mellan trådarna. Det händer inte ofta, men det räcker ju med ett enda hungrigt djur för att skadan ska bli stor i trädgården.

Efter att ha haft ett nytt besök den gångna veckan med mer eller mindre total skövling som resultat fick vi nog och maken åkte och köpte fårstängsel som han har börjat sätta upp mellan stolparna.


Så nu hoppas jag det är sista gången jag ska behöva mötas av syn som detta när jag går ut i trädgården på morgonen.

Narcisserna står kvar, tulpanerna är puts väck


Gemsroten var en stor, fin tuva med gröna, fräscha blad och massor med knoppar. Den brukar återhämta sig rätt snabbt och blomma i alla fall, men det blir ju fördröjt med några veckor.


Den ungerska Blåsippan har ett blad kvar, men som tur är finns det några knoppar kvar nere vid marken.


En kraftigt decimerad Corydalis


Krolliljor har vi gott om, men att just dessa gula skulle hamna i rådjursmagen gör mig ledsen.


Kungsängsliljor föll också i smaken


Det var några år sedan jag planterade tulpaner nu. De kommer snällt år efter år, men så många blommor blir det ju inte tyvärr.


Och så här ser numera alla våra Dagliljor ut. De återhämtar sig också, men det var ju mycket fräsch grönska som försvann över en natt.


Så får vi se vem som skrattar bäst/sist den här gången - trädgårdsentusiasterna eller rådjuren och hjortarna.

12 kommentarer:

Inger sa...

Vilken förödelse, förstår att ni gör allt för att skydda trädgården.
Kram

hagen vår sa...

Hei!
Dette er min store skrekk. Vi bor med skogen rett i nærheten og jorder på alle kanter. Av en eller annen grunn har de holdt seg unna fra april og utover. Bank i bordet og mer til. Når det er snø, kan vi se mange spor i hagen. I kveld hørte vi skikkelige rådyrbrøl fra skogen, antakelig to bukker.
Håper dere for aller siste gang har hatt besøk.
Klem Anne

Carita och Bertel sa...

Näe , det var bland det värsta jag sett, så tråkigt och man blir så arg. Hoppas att det blir bättre nu i alla fall. Vi har klarat oss hyfsat med vårt tunna nät än så länge, peppar, peppar. Ha det fint. Carita

Marit Sønstebø sa...

Huff, det er jo bare helt fryktelig at hagen deres er som en stående buffé!
Håper dere får stengt de ute en gang for alle. Planter tåler mye heldigvis.
Klem!

Anonym sa...

Det är nog bara högt staket som gäller tyvärr. Hur gör ni vid infarten? Det brukar vara akilleshälen. Hoppas det var sista gången djuren betade av växterna för er.
Kram!
Kristina

Tittis trädgård sa...

Usch vad ledsen man blir på dessa rådjur/odjur. Vi har ett helt gäng som sätter skräck i kvarteret här. Men jag häller ut tvål och sprutar med Trico garden och hoppas på det bästa.
Kram Titti

Gunilla Teckenberg sa...

Ja, det är nog det enda som fungerar i längden, det kostar en slant och en del arbete men det är inte billigt att hela tiden bli av med växter heller. Vi har haft Allox nät runt trädgården i många år och det har fungerat perfekt, inte en enda skada under alla år.

Nu har vi dessutom tvingats komplettera med elstängsel runt hela trädgården och den stora tomten. Men det är bättre att förebygga än att vänta och hoppas och en dag är katastrofen där.

Snyggt är det inte men vi sover gott på nätterna.

Kram!

Maribel sa...

Så tråkigt att de ätit upp så mycket i din trädgård, jag blir ledsen bara av att bli av med några tulpaner, hoppas att det hjälper med det nya staketet.
Ha det fint /Marika

Ranten sa...

Her har noen virkelig kost seg i hagen :-(( Håper stengselet virker! Mye hjort her i området også, men ned til oss har de aldri kommet. Heldigvis.. Trøsteklem!

Karin - Mina Rum sa...

Ja, nöden har ingen lag. Jag förstår att ni vill stänga alla dessa "odjur" ute från trädgården. Hoppas att fårstängslet kan göra nytta.
Jag har också en del rådjur och harar som äter det de känner för i trädgården. Förra sommaren blev rosorna uppätna så fort de sköt nya skott. Så trist. Jag har ett grönt Gunnebostaket som ligger och väntar att komma upp. Mitt dilemma är bara att rama in hela tomten som ju är nästan 5000kvm och inte råka lämna någon glugg.

Lycka till!
Karin

Mia sa...

Bambi och kamraterna är fina djur men dom bör hålla sig utanför staketen. Hoppas det hjälper nu, tulpaner är läckheter som är svåra att motstå har jag förstått..

Turid sa...

Stakkars dere, jeg blir både sint og lei meg på deres vegne. Skjønner du blir trist og lei av dette.
El-gjerde? Sånn man kan kople ut når ungene leker ute.
Ønsker deg ei nydelig helg iallefall og sender deg en trøstens klem.