söndag 22 januari 2017

Förändringar på gång


Vår trädgård har sedan vi flyttade hit i maj 2010 genomgått stora förändringar. 2017 kommer inte bli något undantag, just nu planerar vi ytterligare ett stort projekt som vi hoppas hinna genomföra under kommande säsong. Projektet är ett resultat av flera observationer och tankar vi har haft en längre tid, men det är framförallt två saker som ligger till grund; 1: Trädgårdens läge, 2: Ändrade intresseområden

Om vi börjar med 1:an: Vår trädgård ligger vid kusten ett par mil utanför Stockholm i torra östra Svealand. Här kan det gå veckor utan regn, och närheten till havet gör dessutom att det ofta blåser vilket även det bidrar till att det blir torrt. Att trädgården ligger på ett berg gör inte saken bättre, det tunna jordlagret torkar snabbt ut.

När det gäller 2:an så är det väl framförallt mina intressen i trädgården som har ändrats. Sommarblommor har jag aldrig varit intresserad av, ej heller att odla ätbart. Det har varit perenner som har varit mitt stora intresse. Under de senaste åren har jag på allvar börjat få upp ögonen för träd och buskar och jag har äntligen börjat förstå vad de betyder för trädgården och det totala intrycket. Det är inte så att jag totalt har övergivit perennerna, men nu spelar de inte längre ensam huvudroll utan kompletterar träden och buskarna. Samtidigt har maken mer och mer börjat intressera sig för växterna i trädgården, inte bara för byggprojekten. Och eftersom även hans intresse ligger mer åt träd och buskar än perenner så är resultatet givet.

Så vad är det vi ska göra under 2017 då? Jo, vi ska göra om den nedre delen av trädgården (som vi redan har byggt om totalt) Rabatterna ska höjas, några perenner kommer helt tas bort, flera träd och buskar ska planteras och det lutar åt att våra äppelträd kommer tas bort. Detaljerna återkommer jag till så småningom. Det är inget litet projekt vi talar om, förmodligen kommer det ta stora delar av 2017 att genomföra.

Under tiden njuter jag av att vi har kommit en bra bit på väg i målet att bygga en trädgård som är intressant året om. Jag tackar min lyckliga stjärna för att jag har haft turen att besöka inspirerande trädgårdar och träffa trevliga trädgårdsvänner som har öppnat våra ögon och fått oss inse vilken sorts trädgård vi vill ha.

Här är några bilder från dagens lilla trädgårdsrunda

Rhododendron, Hjulträd (Trochodendron aralioides) och en Solfjäderstall (Sciadopitys verticillata) i våtbäddar.


Vår nyaste Rhododendron, en liten långsamväxande Rh. keleticum 'Robert Seleger'  inköpt i augusti.


Rhododendron 'Goldbukett'Abies koreana 'Kohout's Icebreaker'


Abies koreana 'Oberon'


Sedan finns det ju faktiskt perenner som är fina på vintern också. Här en Yucca filamentosa.


Och en frösådd Julros, full med knoppar.


Och till sist en späd början på årets stora projekt. I nedre delen av trädgården står två pallar med torvblock redo för våren och "det stora projektet". Ingen vacker syn precis, men skönt att de är på plats så det bara är att sätta igång när våren kommer.
10 kommentarer:

Marit Sønstebø sa...

Spennende med nye prosjekter i hagen! Ja, fokus endrer seg hele tiden, og "diller" kommer og går. Gleder meg til å følge det!

Flotte vintergrønne planter hos deg!

Ha en fin ny uke, Nora!

Klem, Marit

Martin sa...

Torvblokker har jeg også tenkt på. Fin påminnelse :)

Anja C. Hill sa...

Hejsan Nora!
Kul att se dig på bloggen.

Ja träd, ja. Det är något alldeles speciellt med träd. Ni gör en underbar satsning!
Själv är jag också mycket för träd - alldeles för mycket med tanke på 800 kvm trädgård ..;-)
Kom att tänka på den där 'Oberon' - den blev betydligt större än vad jag hade räknat med..;-) Men, den går ju att klippa. Själv har jag tagit fram den snygga stammen lite mer.

Lycka till med projektet! Ser framemot delrapporter:-)!Lyckås dig som har en make som också engagerar sig.

Ha det gott!
Anja

Gunilla Teckenberg sa...

Hej Nora, kul att höra från dig!

Ja, det händer mycket i prioriteringar när man håller på med trädgård och kul är väl det så inte allt blir mer av samma sak hela tiden.

Det blir roligt att följa ert arbete för det brukar hända saker när ni bestämt att genomföra något.

Kram!

Ingeborg Kringeland Hald sa...

Spennende med prosjekter, her blir hovedprosjektet i år nytt drivhus, det forrige ble ødelagt av Urd.
Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg fra fruhaldshage

Anonym sa...

Jag har saknat dig!

Ska bli spännande att följa ert nya projekt. En trädgård blir ju aldrig färdig och det är så roligt! Jag har också byggt nya rabatter med torvblock och känner mer och mer för träd.

Kram och Lycka till!
Veronica

Karin ~ Mina Rum sa...

Kul att se dig här igen! Det var ett tag sedan sist.

Ojoj, det låter som ett rejält projekt det där. Tur att ni vill samma sak. Delad börda...osv.

Lycka till!
Karin

Inger sa...

Blir gärna så att man ändrar inriktning på sin trädgård och att göra om hör till, trädgården utvecklas kan man också säga. Ska bli spännande att se. Lycka till!
Kram

Anonym sa...

Kul att se dig igen Nora! :) Det var inga små planer, men när man är två som drar åt samma håll går allt så mycket lättare.
Jag älskar ju träd och tycker ni gör helt rätt (även om jag ryser lite när du skriver ta ner gamla äppelträd... Kan de stå kvar medan de nya träden etablerar sig???).
Hoppas vi kan träffas igen, vi delar många intressen och det var så roligt att få se er trädgprd på riktigt. Nästa år är det ju riksmöte i Stockholm, då kanske det går att ordna på något sätt? :)
Lycka till med projektet, hoppas du har möjlighet att visa lite av omgörningen på bloggen. Hälsa familjen!
Kram Kristina

Daniel Lindholm sa...

Spännande! Som vanligt snygga växter och vilket spännande 2017 det ser ut att bli för er.
Jag hoppas på mängder med bilder och uppdateringar under resans gång.