lördag 8 juni 2019

En trädgård på steroider?


Ja, det skulle man faktiskt kunna tro. Jag har då aldrig varit med om maken, så gott som allt i trädgården blir högre, bredare och blommar mer än vanligt. Om det har med förra årets värme, den förhållandevis fuktiga maj månad (vi fick 40 mm regn i maj, mycket mer än vi brukar få) eller om det är av helt andra orsaker vet jag inte - men fint är det i alla fall!

Våra gamla Parkrhododendron som räknat i människoålder numera är pensionärer. Pigga pensionärer som blommar så man knappt ser bladen. Gillas av både människor och humlor i trädgården!


I rabatten vid ena växthuset har den Japanska Lönnen, Acer palmatum 'Dissectum viridis' börjat ta för sig ordentligt. Snart syns inte Hakonegräset som är planterat framför den.


Det här är egentligen en rosenrabatt med Spansknäva, Geranium endresii som marktäckare under rosorna. Rosorna frös ner i vintras så vi fick klippa ner dem kraftigt och nu syns de knappt bland Nävorna som är gigantiska.


Pionerna, Paeonia lactiflora 'Festiva Maxima' är en och en halv meter höga i år. Snart börjar blomningen som borde bli något alldeles extra. Aldrig har jag väl sett så många knoppar!


Honungslökar, Hostor, Daggkåpor - alla mycket större än vanligt. Längst bort står en Jakobs Stege som är nästan en meter högre än normalt!


Inte ett spår av vårens alla sippor och nunneörter, allt täcks av en massiv grönska.


Jag ska erkänna att jag inte var överförtjust i idén om en "Alunrottrappa" som min man lanserade för några år sedan. Jag har dålig erfarenhet med Alunrötter, tycker de sällan håller vintern över. Men han gjorde sin Alunrottrappa och i år är den frodigare än någonsin - och jag måste erkänna att jag gillar den skarpt, även om det sitter långt inne :-)


Flocknävorna som förra året planterades som kantväxt längst gången har etablerat sig bra.


Och vad ska man säga om dessa? Detta är tre Nävor som jag flyttade förra året. De var små på förra växtplatsen så emellan dem står Lavendel och annat. Nu breder Nävorna ut sig så man knappt kan gå förbi dem och de kommer få flytta igen. Ska de bli så här stora måste de få en yta som passar också. Men först ska de få blomma klart, sedan blir det flytt.


Samma Nävor fast från andra hållet.


Här växer tre Hostor "modell större". De två på sidorna syns knappt, 'Sum and Substance' som står i mitten har totalt tagit över och är otroligt läcker just nu. 


Ormhasseln i den upphöjda rabatten vid ena dammen växer på bredden i år.


I Dagliljerabatten satte jag Alliumlökar i höstas. Det blev lyckat. Alliumen liver upp i grönskan och Dagliljornas blad täcker Alliumens fula dito. Snart börjar även Dagliljorna blomma, det finns gott om knoppar.


Jättegamla Irisar som fanns i trädgården när vi flyttade hit. Plantorna har delats och spridits i trädgården och även dessa är ungefär en och en halv meter - mycket högre än normalt.


Klematisen 'Wada's Primrose' är två år. Inte så bred, men blomningen är helt fantastisk.


Denna Hängsälgen hade knappt grenar förra våren efter att jag gick loss med sekatören och rensade bort massor som var dött. Nu har den återhämtat sig och är ett perfekt gömställe för barnen när man leker kurragömma (testat senast idag:-)


Trädgården har verkligen levererat på alla fronter så här långt i år - nu ser jag fram emot fortsättningen!


8 kommentarer:

Marit sa...

Hei Nora!

Din lilla rhododendron er helt fantastisk. Størrelsen på den er utrolig :)
Heucheratrapp var kjempefint! Jeg har helt dilla på de og får ikke nok av de. Det hender de går ut om vinteren her, men stort sett så overlever de fint.
Klem, Marit

Karsten F sa...

Hei Nora

Ja det er imponerende!
Mon ikke det skyldes sidste års lange ekstreme somme, der er sparet op, og dette års ok varme og regn?
Jeres Heuchera trappe ser rigtig godt ud!

Ha en dejlig pinse

Lykkelig i hagen sa...

Hei Nora, så fantastisk med superveksten, og flott at du fikk godt med regn i mai. Jeg har også bra med vekst i år, nå får jeg bare håpe solen og varmen tar over for alt regnet. Ha en fin pinsehelg. Hilsen Anne-Kristin

Gunilla Teckenberg sa...

Hej Nora!

Ja, nu växer det med rekordfart och många Rhododendron har blommat otroligt i år. Er gamla pensionär, en parkrhododendron? är otroligt vacker i sin rika blomning.

Ni har fått det så fint och jag vet hur ni arbetat med en tomt där ni inte fått något gratis men när arbetet väl är gjort är ju dessa höjdskillnader en del av vad som gör er trädgård till något alldeles utöver det vanliga.

Kram!

Hageidyll i Sonvika sa...

Hei Nora.
Utrolig frodig hos dere nå. Sdtor forandring på to år. Heuchera-trappa ble fin!
Vi har nok ikke hatt helt samme veksten her, og peonene har faktisk færre blomster enn normalt. Vet ikke om frosten vi hadde etter påske med over en uke med -5 til -8 om nettene kan ha noe å si.
Må være deilig og oppleve hagen i sånn vekst. skjønner godt at det er fint for gutta og leke gjemsel bak det treet. alltid like vanskelig å finn:-)
Ha en fin dag!!!

Jannibele sa...

Ja, i år har det virkelig vært eksplosjon. Tror også at fjorårets varme kombinert med en fuktig vår har gjort susen. Så frodig og fint hos deg at.
Jannicke

Anna-Karin Rickardsson sa...

Hej Nora!

Det växer verkligen så det knakar hos dig. Det är jättefint med alla vackra frodiga växter i era stilfullt anlagda rabatter och planteringar. Så snyggt!

Att plantera allium i dagliljerabatten är ett tips jag gärna tar till mig. Jag har också en del dagliljor och eftersom det tar ett tag innan de kommer igång så behövs något som piggar upp där. Alliumbollarna gjorde sig väldigt bra där.

En del växter blir mindre än vad jag tänkt mig, och en del blir större, precis som dina fina nävor och flytta och flytta igen är en del av verkligheten här också. Men det är väl som det ska vara gissar jag. :)

Du får ha en riktigt fin fortsatt sommar!

Kram Anna-Karin

Theresa williams sa...

Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, han delade med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem till min vän och hon föreslog att jag snarare skulle kontakta en stavhjul som skulle kunna hjälpa mig att förtrolla för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde på stava, jag hade inget annat val än att prova det, jag skickade med trollspåren, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande under den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom att det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett förhållande problem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla stavskärmaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-postadress: {drogunduspellcaster@gmail.com} Du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
1) Älska trollformler
2) Lost Love Spells
3) Skilsmässor
4) Giftermål
5) Bindande trollformler
6) Uppdelningar
7) Dödsförtroll
8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
9) vill tillfredsställa din älskare
10) Lotteri
Kontakta denna fantastiska man om du har problem för en varaktig lösning
genom {drogunduspellcaster@gmail.com}