fredag 23 juli 2010

Kryddor och jordgubbar

Det kliar enormt i fingrarna just nu efter att börja anlägga rabatter. Beskärning och trädfällning i all ära, men min absoluta favoritsyssla är att påta i rabatter. Plantera, flytta, rensa ogräs eller bara sitta och titta på blommorna, fjärilarna och insekterna är bland det bästa som finns!

Tyvärr kan jag inte göra så mycket åt rabatterna ännu. Det måste först fällas träd och beskäras. Dessutom är det möjligt att det skall in stora maskiner i trädgården (pga av byte av värmesystem i huset) så det är ingen idè att anlägga rabatter som det sen ramlar stora träd på eller körs med maskiner i.

Men, en liten rabatt har jag iallafall rensat och planterat nytt i:-) Precis vid ingången har vi en mur med en liten avsats på. Perfekt som ett litet kryddland. Dels för att det ligger nära köket och dörren, dels för att det är ett soligt läge.

Så här såg det ut innan rensningen.Oregano, gräs, sedum och ogräs i "skön" förening:-)Det var inte mycket som var värt att spara av detta. Oreganon är lite för aggressiv för min smak, så den slängdes precis som ogräset och en hel del sedum som var alldeles infiltrerat av ogräs. Jag kastade det mesta bortsett från en lavendel (som inte är snygg, men den får leva kvar så länge den blommar som fjärils- och humlemagnet). Dessutom planterade jag gräslök, slätbladig persilja, citronmeliss, basilika, backtimjan, citrontimjan, taklök och murklocka. Några sedum, silverarv och mossflox fick också vara kvar.

De nya kryddorna är kryddor som vi använder ofta och som jag alltid vill ha i trädgården. Jag hade dessutom hoppats på att hitta salvia och malört på plantskolan, men det fanns tyvärr inte. Så än så länge är det hål i rabatten där dessa båda skall stå. (Salvian för att den är snygg och drar till sig fjärilar och insekter, malörten för att den är ett måste i eget kryddat brännvin till kräftorna som skall ätas i höst:-)

Precis ovanför mitt nya "minikryddland" ligger en av uteplatserna. Den är delvis stenlagd. På vänstra halvan finns en liten gräsplätt nedanför berget.Denna gräsplätten gör ingen glad, så bestämde oss för att bygga odlingslådor där istället. Berget har rensats för sly och en del gräs har grävts bort. Min man har snickrat lådan. Tidigare i veckan besökte vi mina svärföräldrars landställe och vi fick med oss inte mindre än 50 jordgubbsplantor:-) De är nu planterade i lådan. Det tog nästan hela lådan i anspråk, så nu vet jag inte riktigt vart jag skall plantera min planerade frösådd av grönsaker nästa år - kanske det blir till att bygga flera lådor? :-)Plantorna slokar i värmen, men förhoppningsvis kommer de igen. Vi vattnar och håller tummarna:-) Jämför färgen på gräsmattan på "före-bilden" från i mitten av juni med "efter-bilden" som är tagen i morse. Behöver jag säga att det är torrt här i 08-området? :-)

2 kommentarer:

Susie på Stjärnarve sa...

Vad fint det blir - och jag förstår att det "kliar i fingrarna" men ibland är man tvungen att vänta med att anlägga rabatter. Annat "trist" måste göras först!
Men ser det som en bra sak, för det blir ÄNNU bättre efteråt när man varit tvungen att tänkla till lite!
LYCKA TILL - Susie

Mia sa...

Med femtio jordgubbsplantor behöver du nog aldrig mer köpa ett enda bär! Salvia andvänder jag massor av, det är ett måste på vitlöksbrödet, går inte att laga/ äta utan. Tycker du det börjar bli tröttsamt med all värme hos dig kan du alltid blåsa den västöver mot Oslohållet, jammen fryser vi här ;)