onsdag 26 november 2014

Ur led är tiden....


....när Iris germanica 'Immortality' ser ut så här nu i slutet av november.


Den lär väl knappast börja blomma nu, men bara det att den har knoppar är anmärkningsvärt.

Andra som blommar nu är de perenna Stockrosorna som håller igång från slutet av juni ända tills vintern kommer.


Dessa fanns i trädgården när vi flyttade hit och verkar tåla precis vad som helst. Varken stockrosrost eller sommarens torka har stört dem det minsta och även det faktum att rådjuren i höst har ätit upp alla blad och att det bara är blomstänglarna kvar stoppar dem inte från att blomma.

Blommar gör även en Fingerborgsblomma, Digitalis purpurea.


Samt dessa små Violer som dyker upp lite här och där hela året från tidig vår till sen höst.


Visst är det trevligt med blommor - men skall det verkligen se ut så här sista veckan i november? Så här långt har vi bara haft två nätter med frost hos oss och det är givetvis en av anledningarna till att växterna fortfarande blommar och bildar knoppar.

Personligen tycker jag att det är skönt att slippa snö och kyla, men visst är det läskigt också när sommaren är ökentorr och hösten liksom aldrig vill slippa taget. Man kan ju verkligen undra hur det skall bli i framtiden om det fortsätter så här......

10 kommentarer:

Inger sa...

Ja hösten har verkligen varit mild, men vi hade en tidig frostnatt som gjorde slut på blomningen. Nu hoppas jag på en inte alltför sträng vinter.
Kram

Stein sa...

Ja, i år har høsten vært veldig mild og lang. Jeg kan ikke nekte for at jeg synes det har vært deilig med tanke på de ekstremt kalde vintrene vi hadde for noen år siden. :-)
Vinteren kommer nok i år også, så vi får bare nyte det så lenge vi kan :-)
Ha en fortsatt fin kveld.

Sabelhagens Olivlund sa...

Oj, det var inte dåligt, vilken iris:). Jag tokgillar denna milda höst som vi haft, hoppas snön håller sig borta.
Kram Maria

Gunilla Teckenberg sa...

Ja, ur led är tiden, media har redan döpt om månaden till gråvember. Hur trevligt det än är att slippa frysa så är det naturligtvis inte bra för vare sig trädgård eller natur. Vår vinter behövs för att hålla mögel, svamp och insekter på en hanterlig nivå, den här värmen och fukten gynnar nog allt som inte är önskvärt i för stora mängder och växterna behöver bäddas in i den skyddande snön.

Hoppas din Iris orkar sätta ny knopp till våren, den som nu kommit upp är förlorad.

Kram!

Marit sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Marit sa...

Det er utrolig at du har iris i knopp nå! Det har vært en lang høst, men det er greit med litt vinter også. Nå har frosten kommet hit, men ikke noe snø. Barfrost liker jeg ikke, så nå håper jeg på litt snø, litt altså ;) God helg!
Klem!

hagen vår sa...

Hei! Personlig skulle jeg gjerne ha milde vintre, men det er skremmende med alt regnet. I høst har det av og til blåst noe utrolig, så en nesten er redd for å gå ut. Greiner fyker vegg i mellom. De siste par dagene har vi hatt - grader og det har snødd litt.
God kveld! Anne

Veronica sa...

Det är verkligen en konstig månad. I dag när jag var hemma ifrån jobbet och såg trädgården i dagsljus så noterade jag att Bokharabindan har kommit med nya små blad!? Vad händer då i vår??
I morgon ska jag oxå vara hemma och ska kolla in vad som händer och sker därute!
Vårtecken ;)

Kram

Tittis trädgård sa...

Ja, visst har det varit en underlig höst. Man hoppas att växterna hinner vila lite innan det är dags igen i vår. Ha en trevlig helg/ Titti

Carita och Bertel sa...

Ja, det känns konstigt med den här varma hösten. Jag gillar förstås den bättre än vinter men det verkar lite onaturligt så man blir lite fundersam. Växterna får verkligen tåla stora svängningar i väderlek nuförtiden. Ha en fin helg. Carita