onsdag 17 juni 2015

Hem till Iris


Jag har varit hemma i Norge i sex dagar och det är otroligt hur mycket som hinner hända i trädgården på så kort tid! Det som märks allra mest är att många Irisar har börjat blomma och det var riktigt roligt att gå en runda igår kväll när jag kom hem och titta på alla nyutslagna skönheter!

Iris germanica 'Superstition'Iris pseudacorus (som växer i dammen)


Iris germanica 'Hemstitched'. Denna är först ut varje år av alla strandirisar och trädgårdsirisar i min trädgård och den blommade redan förra veckan innan jag for.


Denna har jag inget namn på, men jag tycker den är helt underbar med sin svagt gula färg. En Iris germanica.
Iris germanica 'Ambassadeur'

 
Den klassiska blå strandirisen som finns i många gamla trädgårdar. Vi har några enorma exemplar av dessa som förmodligen har funnits här i decennier.


Iris sibirica 'My Love'


Iris germanica 'Firebreather'. Denna blommar för första gången och jag trodde den skulle bli mera orange än vad den är. Hoppas den mörknar i färgen, för denna aprikosliknande "smutsiga" färgen gillar jag inte.Denna är köpt som Iris germanica 'War Chief' vilket jag är 99% säker på att det inte är. Men fin är den oavsett om namnet är fel:-)


10 kommentarer:

Marit sa...

Nydelige iriser! 'Hemstiched' var helt skjønn! :)

Håper du har hatt det hyggelig i gamlelandet :)

Klem, Marit

Inger sa...

Irisar är bland det finaste som finns, jag har inte så många men den sista har jag. Kommer tyvärr inte ihåg vad den heter. Konstigt att det händer så mycket i trädgården trots den låga temperaturen.
Kram

Ranten sa...

Herre min for noen lekre iris du har! Og så mange forkjellige, den ene vakrere enn den andre :-)) Vi ligger langt etter normalen og vi begynner rett og slett å bli litt værsyke.. Heldigvis så er det snart ferie :-D

hagen vår sa...

Hei! Det må være innmari deilig å komme hjem til noe sånt. Kjempefin blomstring. Forrige helg sto noen german iris i knopp. Aldri sett dem så høye. Blir spennende å se hvor langt de har kommet.
Klem Anne

Karin - Mina Rum sa...

Irisar är verkligen coola blommor. Tyvärr vill inte nya sorters irisar trivas här hos mig. Så lika stor variation som du har blir det inte här, men det är helt okej ändå.

Kram, Karin

Rost och rädisor sa...

Så många fina. Tror att även den aprikosfärgade kan komma lyftas med rätt sällskap.
Trevlig midsommar
Anette

Anjas Hill sa...

Även om jag själv inte är en riktig irisfantast så uppskattar jag dina fina irisbilder. Där finns hur mycket som helst att beundra. Irisarna erbjuder en otrolig variation av färg och form!

/Anja

Unknown sa...

Smukke iris, du viser :-)

Anonym sa...

Så fina irisar, My love var verkligen vacker i färgen! Det enda trista med en del germanica är den korta blomningstiden.
Kram Kristina

Vivishagerom sa...

Du verden så mange nydelig Iris du har.

Klem Vivi