måndag 8 juni 2015

Så många idéer - så lite tid


Det finns så mycket jag skulle vilja blogga om just nu.

Primula sieboldi 'Alba' t ex. Jag tycker den är så vansinnigt snygg med sin kritvita färg och formen som ser ut som en snökristall. Denna hade jag turen att få av Gunilla förra året.


Klockbusken, Enkianthus campanulatus 'Albiflorus' vore också värd ett blogginlägg. Denna köpte jag förra året och än så länge är den bara ungefär halvmetern hög, med tiden kan den bli ungefär en meter . Trivs i sol till halvskugga och föredrar sur jord. Härdig i zon 3.


Nytillväxten på Rhododendron är också värd ett eget blogginlägg - titta bara va fin Rh. 'Teddy Bear' är.


Fint är även vårt stora parti med gamla parkrhododendron nu när blomningen är i full gång.


Och mina Meconopsis 'Lingholm' som jag ju redan har bloggat om skulle jag kunna skriva ännu mer om - de är så vansinnigt snygga!


Buskpionen, Paeonia suffruticosa 'Cang zhi hong' blommar nu. Stora, maffiga blommor!


Och det dröjer inte länge innan doftpionerna slår ut också. Här Paeonia lactiflora 'Festiva maxima'


Dessa är större än någonsin i år - nästan en och en halv meter höga. Kanske är det allt regn som bidrar till att de har vuxit så bra?


Andra som är "större än någonsin" är den gamla ormbunken som "alltid" har funnits här (och som måste klippas tillbaka nu innan trappan försvinner helt)....


....och Julrosorna. Här Helleborus 'Blue Metallic Lady' som fortfarande blommar men blommorna syns knappt för alla bladen.


Några växter med små blommor borde jag också blogga om.....vad sägs till exempel om dessa ljuvliga Saxifragor?


Anagrambräckan , Tellima grandiflora, är en annan skönhet med små blommor. Det har dykt upp några små frösådder nära denna - jag håller tummarna för att det är Anagrambräcka för denna vill jag ha flera av!


Jag skulle även vilja blogga om området kring dammen som blir bättre och bättre. Nu blommar snart Irisarna här och det dröjer inte länge innan Näckrosorna kommer täcka delar av vattenytan.


Sen är det alla våra rosor som vi köpte förra året - närmare bestämt 14 stycken. Alla har klarat vintern galant och ser riktigt fina ut (även om de har fått löss). Störst knoppar har 'Raquel Renaissance'.


Våra grannars katter skulle jag också kunna skriva om. De använder vårt jordgubbsland som toalett - det minsta jag kunde kräva i gengäld vore väl att de kunde äta upp mössen som bor i stenmuren och som kalasar på Alunroten och Hostan 'June' som båda ser för bedrövliga ut?


Till och med våra Mangold skulle jag kunna skriva om - snyggare grönsak får man leta efter.


Så där - nu har jag åtminstone skrivit lite om några av trädgårdens alla växter. Det är en härlig tid nu även om dygnets timmar inte riktigt räcker till för allt man vill hinna med:-)10 kommentarer:

Berit sa...

Håller med, mycket man vill vis och göra :)Vi har ju ljust dygnet runt så idag (ikväll) kom jag in efter 23.00. Man måste ju natta växterna också :)
Ha en underbar dag!!

Gunilla Teckenberg sa...

Såå fint Nora! ...och `Teddy bear´ är på våg mot årets Grand final när den visar upp sin årstillväxt. Allt mår bra när det kommit tillräckligt med vatten, era parkrododendron är verkligen magnifika.

Tiden räcker inte till även om vi varken yrkesarbetar eller har småbarn,vi har ägnat de senaste dagarna åt att ta hand om resterna av fyra träd, ett tag kändes det nästan övermäktigt men nu är det mesta borta och växterna städade från löv och kvistar.

Kram!

Marit sa...

Jeg forstår at døgnet har for få timer for deg med små barn. Det kan ikke bli tid til alt en gjerne vil få med seg. Flott den 'Teddy Bear'! En sånn skulle jeg gjerne hatt, ja ;))
Lekker den P. sieboldii som ser ut som en snøkrystall!

Klem, Marit

Rost och rädisor sa...

Så mycket fint! Det skulle bli blogginlägg för en hel vårtermin. Imponerad av mangolden. Min tycks helt stå still i kylan.

Allt gott
Anette

Gunilla Teckenberg sa...

Glömde skriva att Primula sieboldii sakta vissnar ner när den blommat över men kommer igen tidigt nästa säsong. Det är därför man aldrig hittar P. sieboldii hos växtkedjorna, den är inte tillräckligt kommersiell eftersom den inte står fräsch och fin i krukan under en hel säsong.

/Gunilla

hagen vår sa...

Hei Nora!

Nå får man bare med seg en liten flik av alt som skjer. Det er faktisk ganske frustrerende. Skulle bare vært i hagen og ikke på jobb. Må vente til fredagen før jeg kan se alt som har skjedd denne uka.
Synes du har fått med deg masse. Vakkert og spennende.
Klem Anne

Anjas Hill sa...

Oj, oj! så fint det ser ut i din trädgård. Blomningen hos dig har kommit mycket längre än hos mig.
Den vita primulan tycker även jag väldigt mycket om.

/Anja

Hageidyll i Sonvika sa...

Flotte bilder fra hagen din, og det er nok ganske hektisk for mange nå!
For meg har blogging kommet sist på listen akkurat nå :-(
Litt for mange jern i ilden.
Du er hjertelig velkommen innom i helgen, det er bare å ta kontakt :-)
41 00 17 14

Anonym sa...

Underbara bilder från din trädgård, så fin viva och pionen, åh, vill också ha en sådan!
Tiden skulle behöva gå långsammare så här års. Men jag tycker om juni i alla fall! :)
Kram Kristina

Inger sa...

Så mycket fint du visar, känner igen att tiden inte räcker till. Jag gillar inte heller grannens katt.
Kram