måndag 7 september 2015

Står stadigt


Efter en torr och solig augusti månad och på det septembers första vecka med 60 mm regn är det många perenner i trädgården som ligger ner och/eller ser halvvissna ut. Några undantag finns det som tur är:

Solhatten, Echinacea 'Hot Summer' med Rudbekcian, Rudbeckia fulgida var. sullivantii 'Goldsturm' i bakgrunden. Båda fräscha och fina trots torka och hårda regnskurar.


Solhattarna för annars en tynande tillvaro i vår trädgård. Enligt mina noteringar har vi under åren köpt nio olika namnsorter, men de försvinner en efter en. I år är det bara nämnda 'Hot Summer', den vita 'Alba' och 'Virgin' (bilden nedan) som har dykt upp.


Tråkigt tycker jag för Solhattarna är trevliga sensommarperenner som jag gärna skulle ha flera av.

16 kommentarer:

Lisbeth H sa...

Hei!
Jeg er også veldig glad i solhattene og heller ikke hos meg trives de særlig godt. Flere har blitt borte, men jeg prøver igjen og har kjøpt 2 nye i år. De er så flotte! Lykke til med dine!

Anonym sa...

Solhattarna är luriga. En del sorter är dåligt vinterhärdiga och försvinner snabbt, andra blir lika bra som Magnus. Vi borde kanske göra solhattsinlägg och berätta vilka sorter som klarat sig bra hos oss? Hänger du på om jag gör ett? :)
Kram Kristina

Gunborg Uhno sa...

Solhattarna är tacksamma att ha den här tiden på året.Står så raka och fina trots hårda vindar och regn.Mina vita har jag inte mycket kvar av i åt.Får köpa nya nästa år.
Ha det fint

Marit Sønstebø sa...

Så flotte solhatter du har! Dessverre er ikke solhatter lengelevende noe sted ser det ut som. De går ut en etter en her også.

Klem, Marit

Karin - Mina Rum sa...

Synd att solhattarna inte trivs hos dig. De är ju en härlig färgklick framåt höstkanten.

Kram!

Ranten sa...

Jeg dør av misunnelse ;-)) Her har alle solhattene takket for seg :-( Jeg skal plante nye når jeg får nye sydvendte bed :-)) Gleder meg! God ny høstuke ril deg!

Tant Otteskrufv sa...

Jag får heller inte solhattar att stanna över vintern.Och i år verkar Goldsturm ha dukat under för snigelattacker? Men...det är så med trädgårderande, bara att ta nya tag :)

hagen vår sa...

Hei!
Solhattene dine er nydelige. Jeg pleier å så dem i februar og setter dem ut. De spirer forholdsvis godt. Jeg tror kanskje at de selger solhatter som ikke er herdige no. De er i hvert fall ikke glad i fuktighet.
Klem Anne

Inger sa...

Solhattar är svåra tyvärr, mina har försvunnit, de är ju jättefina. Här har regnat väldigt lite senaste tiden. Allt gott!
Kram

Anja sa...

Hej, hej!
Ja, solhattar och rudbeckior är väldigt trevliga "perenner". Hos mig blir de flesta tyvärr bara ettåringar - de trivs aldrig riktigt hos mig.

/Anja

Anonym sa...

Tycker de du har kvar är riktigt läckra. Jag har bara "Magnus" men den är istället gigantisk. Blev lite sugen på "Hot Summer" tack vare din fina bild. Kram/Veronica

Veronica sa...

God morgon !

De är bara för snygga när de kommer på sensommaren.
Men här, precis som hos dig så klarar sig några och andra inte.
Och sen är det ju så att någon korkad person har planterat Goldsturm under äppelträd utan att fatta att äpplena ramlar ner på dem... Så här blommar de flesta liggandes ;)

Kram

Carita och Bertel sa...

Dina solhattar är jättefina ,dom du har kvar. Jag tycker också att dom är svåra, jag har köpt många av dom nyare sorterna men dom vill inte vara med och dör bort. Jag vet inte vad felet är, dom verkar inte vara härdiga eller också klarat dom inte våra blöta höstar. Synd är det för jag skulle vilja ha många. Ha en solig dag. Carita

Rost och rädisor sa...

Läcker färg på de röda solhattarna och så fint de står mot det silvriga bakom. Här har också solhattarna en förmåga att försvinna. 'Alba' och 'Magnus' trivs dock.
Allt gott
Anette

Ingeborg Kringeland Hald sa...

Så fine de var, jeg likte spesielt godt den rød/rosa/oransje - hadde litt ubestemmelig farge.
Hilsen Ingeborg fra fruhaldshage

Ruben sa...

Din Miscanthus 'Malepartus' är verkligen fin! Jag har 'Karl Foerster' men jag tycker inte vipporna på den är lika eleganta som på din 'Malepartus'. Jag gillar verkligen olika rudbeckior, och de får gärna vara gula, det blir lite somrigare då! Såg i ditt tidigare inlägg, att du hade fått en sådan fin tall! Håller tummarna för att den skall klara sig!

Ha det gott!
/Ruben

Hoppas någon kommer på något riktigt bra, så du kan slippa eksemet!