lördag 22 augusti 2015

Äntligen i min ägo


Ibland kan det ta tid innan jag skaffar en växt jag gärna vill ha även om den finns att köpa. Orsaken är oftast att jag antigen inte har någon bra plats för den i trädgården eller att jag har fått för mig att växten är svår att lyckas med.

En av de som har stått på önskelistan men som jag inte har köpt är Solfjäderstallen, Sciadopitys verticillata. Senast i söndags funderade jag på att köpa hem en från Torvan Trädgård men lät bli eftersom jag har fått för mig att den är svår att lyckas med. Jag nämnde för maken att jag hade funderat på att köpa den men låtit bli och som tur är så är inte maken alltid lika försiktig som jag. Ett par dagar senare kom han nämligen hem med denna


Ett stort fint exemplar av Sciadopitys verticillata köpt på Trädgårdshuset i Skarpnäck. Jag tycker den är så fin så att "klockorna stannar" och är så glad att den nu är min:-)


Solfjäderstallen kommer ursprungligen från Japan och kan där bli över 20 meter hög. Så hög blir den inte här hos oss. Den lär vara långsamväxande och enl. min "bibel" "Odla barrväxter" av Brita Johansson så föredrar den näringsrik, sur sandjord och den fordrar kväve. Den kräver minst halvskugga, men klarar sig tydligen bra i ganska skuggiga lägen också. Härdighet brukar anges till zon 2, möjligtvis 3 i skyddade lägen.


Vår Solfjäderstall har inte fått någon plats i trädgården än, men planen är att plantera den nu i helgen. Sen får jag väl hålla tummarna för att den inte är så kinkig som jag har fått för mig och att den ska trivas bra här i vår trädgård.

8 kommentarer:

Ranten sa...

De er kjempefine :-)) Gratulerer med den og lykke til med odlingen!

Marit Sønstebø sa...

Så heldig du er! Den skulle jeg gjerne hatt, men den vil nok ikke overleve her. Skikkelig fin :)

Klem

Gunilla Teckenberg sa...

Grattis till en underbart vacker barrväxt! Det går säkert bra hos er, jag har den tillsammans med magnolia och rododendron och där har den överlevt i många år. Det är nog våren som kan vara känslig om tjälen ligger kvar när vårsolen börjar bränna på ordentligt. Jag förlorade mitt andra exemplar under den besvärliga våren 2013.

Mycket långsamväxande är den vackra tallen.

Kram!

Carita och Bertel sa...

Vad roligt att du har fått en sådan, riktigt fin är den. Vi har haft vår i många år, kanske 7 år eller så och den har klarat sig trots många besvärliga vintrar, peppar peppar, man vet ju aldrig hur den trivs trivs framöver. Vi har zon 3 ungefär. Vår heter Gold Rusch och är lite gulbarrig och dom brukar vara lite besvärligare. Ha en fin vecka. Carita.

Anja sa...

Måste säga att så särskilt svår är den inte. Min klarade till exempel den hemska vårvintern/våren (I Västsverige). Kan du ge den lite lugnt ställe så tror jag inte att du får bekymmer. Torka kan den vara känslig för. Så ett lite fukthållade ställe kanske inte skulle vara helt fel!

Lycka till! Vacker uttryck det där när "klockorna stannar":-)

Kram, Anja

Inger sa...

Vilken lycka att du har fått Solfjäderstallen som du längtat så efter. Tror ni har en del att plantera nu, tur ni är två.
Kram

Rost och rädisor sa...

Vilken omtänksam make! Förstår att du gärna vill detta träd, verkligen vackert växtsätt.
Trevlig helg
Anette

Veronica sa...

Sånt blir man glad av! Alltså när männen kommer hem med sånt. Vi hade bröllopsdag för ett tag sedan och jag fick inte rosor utan en massa höga, vackra perenner :)
Snygg växt! Den fixar du med lätthet!

Och Ja, vi kommer snart :)

Kram