onsdag 3 augusti 2016

Torrt, torrare, torrast


Att det är torrt här hos oss vid kusten i östra Svealand är ingen nyhet längre. Så är det så gott som varje sommar numera. Sommaren 2016 är tyvärr inget undantag.

I år var det torrt redan från April och Maj månad. Det bättrades något i andra halvan av Juni då det inte bara kom regn utan ibland kom det regn flera dagar på raken. Ett dygn fick vi så mycket som 21 mm - det är rekord i vår trädgård. Oftast får vi nöja oss med någon enstaka millimeter.

Nu har det kommit 1 (!!) mm den senaste månaden och kombinerat med strålande solsken och varma vindar betyder det att trädgården inte bara är torr - den är extremt torr!

"Varför vattnar ni inte då?" kanske många undrar. Svaret på den givna frågan är att jo, det gör vi. Men vi har egen brunn och bor i ett område med vattenbrist så att sätta på vattenspridaren är inte att tänka på. Istället vattnar jag med vattenkanna och hämtar vatten i våra två dammar och i våra regntunnor. Vi tar till vara så mycket regnvatten vi bara kan; vattnet från hustaket går till ena dammen, vattnet från uthuset går till regntunnor och vattnet från ena växthustaket går till andra dammen. Skulle det råka bli fullt i dammarna eller regntunnorna går överskottsvattnet ut i några av våra rabatter genom droppslangar.

"Varför anpassar ni inte växtvalet efter förutsättningarna istället?" är en annan berättigad fråga. Jo, det skulle vi förstås kunna göra men att bara odla torktåliga växter som tistlar, kärleksört, sedum och lavendel tilltalar mig inte. Och erfarenhetsmässigt kan jag säga att även dessa slokar i torkan. Istället försöker vi göra förutsättningarna så bra vi kan för att växterna ska kunna klara sig även om de inte är typiska "torrväxter". Vi har anlagt våtbäddar och gjort "vattenmagasin" i botten på några av våra upphöjda planteringar (mera om detta kommer i ett separat blogginlägg någon gång under hösten/vintern). Våra nyplanterade träd har fått vattenpåsar (såna som ofta ses i kommunala planteringar) och flera av våra nya planteringar med buskar har fått en yta täckt av täckbark som hjälper till att hålla fukten kvar i jorden.

När jag vattnar prioriterar jag alltid nyplanterade växter samt de som jag är mest rädd om. Resten får tyvärr klara sig bäst det går. Här följer bilder på några av de som inte är så lyckligt lottade att de får vatten

Backsippan (som ju brukar vara torktåliga) har lagt sig ner.


Våra perenna Stockrosor brukar bli ett par meter höga och få många blommor, även om det är torka. I år är de bara ungefär metern hög och blommar nästan inte alls. Jag misstänker att vårens torka kan ligga bakom detta.


Den Kaukasiska Förgätmigejen brukar vara stor och frodig och täcka över markduken bakom stenarna.....när den får vatten vill säga.


Vissa av Hostorna börjar också ge upp.


Ormbunkarna börjar lägga sig


Och rabattkanten med Praktbetonika är även den en trist syn.


De självsådda Ringblommorna ser mestadels ut så här i år


Och någon höstfägring från denna Glansmiskantusen kan vi nog knappast förvänta oss.


Vi har inte så många kvadratmeter gräsmatta, men de vi har ser ut så här


Och Jordgubbslandet är även det en trist syn.


Bland de finaste i trädgården just nu är faktiskt växterna som står i "planteringskö" i skuggigt läge vid uthuset. De turas nämligen om att få stå i baljan med vatten så de får dra så mycket vatten de bara vill. Att plantera i nuläget är inte att tänka på, det får vi helt enkelt vänta med tills det kommer regn.....för förr eller senare borde det ju regna även här......eller?



13 kommentarer:

Marit sa...

Så trist å leste om, Nora! Tørke har vi også hatt tidligere i sommer, men ikke i nærheten som hos deg. Håper virkelig at dere snart får regn av betydning!
Klem, Marit

Gunilla Teckenberg sa...

Go´morron Nora!

Det gör nästan ont i mig när jag ser dina bilder, även om växterna överlever så är det knappast den målsättningen vi har med våra trädgårdar. Jag tappade nog sugen ett tag när torkskadorna blev synliga trots att vi slitit och kämpat hela sommaren med vatten. Och det går inte längre att tänka på "nästa år" för vi vet egentligen att det blir samma kamp igen.

För mig är det heller inget alternativ med torktåliga växter, inget som lockar där inte. Nu fick vi 14 mm i natt, inte mycket men håller sig solen borta hjälper det i alla fall lite grann.

Kram!

Maribel sa...

Hej Nora! Om jag jämför min trädgård med dina bilder så har vi ingen torka. Vad tråkigt att se trädgården vissna bort. Vi har fått regn i natt och det regnar nu, men det är ett stilla sommarregn. Hoppas det regnar hos dig snart.
Ha det fint / Marika

Lykkelig i hagen sa...

Huff, det så virkelig trist ut! For plantene tror jeg vår våte sommer er bedre, selv om blomstringen blir ødelagt av regnet holder plantene seg i live. Jeg skjønner at du må prioritere nyplantet og sjeldnere planter, så får vi krysse fingrene for at regnværet drar fra Bergen til Sveriges østkant! Klem til deg

Alen Trädgård sa...

Ja det ä synd om oss trädgårdsfantaster, antingen är det för lite eller för mycket regn ;) Vi hade över fem veckors total torka hos oss, sedan kom regnet och regnat har det gjort i princip varje dag sedan dess, inte roligt det heller :( Torka är nog värst ändå för växterna dör ju till slut om de inte får vatten.Men det är bara att "gilla läget" kan ju inte göra så mycket åt naturens nycker. Hoppas att ni får vatten snart. Ha det gott/Monne

Karin - Mina Rum sa...

Oj, oj! Riktigt så torrt har jag inte haft det här i sommar men nog har det varit torrt här också. Igår kom det dock 10mm på bra ett kort tag. Mycket välbehövligt för att fylla på tunnor och kannor.

Hoppas att ni snart får er en rejäl rotblöta!
Kram

Ingeborg Kringeland Hald sa...

Ja, det var tørt. Her på vestkysten av Norge har vi motsatt problem, hagen er i ferd med å drukne. :( Ha en fortsatt fin helg, selv om det ikke kommer regn. Hilsen Ingeborg fra fruhaldshage.blogspot.com

Unknown sa...

Torkan är en mardröm. Vi fick smaka på det i Göteborg i maj- juni när det inte kom en droppe på en och halv månad. All min lediga tid gick åt att vattna från den kommunala ledningen. Jag anklagade mig själv för att jag inte har sett till att jorden är tillräckligt vattenhållande, att jag var för lat för att bygga våtbädd, att jag väljer fel växter, att jag behöll björkarna som slukar vattnet och ger regnskugga. Jag kände mig som en bortskämd resursslösande trädgårdslooser. På något sätt måste vi anpassa oss och dina metoder är fantastiska. Jag har också två tunnor och jag vattnar ur tunnorna när det regnar, men det räcker förståss inte långt och då åker slangen fram. Jag tror jag ska börja med att skaffa flera tunnor.
Kaukasisk färgetmigej är supertörstig, däremot hostor, åtminstone vuxna hostor en tåliga, tycker jag.
Kram
Marta

Inger sa...

Ännu torrare hos dig än hos mig och senaste dagarna har vi tack och lov fått lite regn. Förstår att våtbäddar är nödvändiga hos er.
Kram

Rost och rädisor sa...

Känner igen situationen. Även i Småland runt Alvesta har torkan varit förödande. Maj, juni, halva juli, körde vi 4-5 kubikmeter vatten i tank från sjön varannan kväll, för i vattentunnorna fanns det inget att samla upp. Främst vattnar jag nyplanteringar som du och så grönsaksodlingarna. Som om läget inte vore jobbigt nog ändå ligger trädgården på en sandås med ca 40 cm jord ovan som vi lagt dit och det håller inte fukt särskilt länge utan rinner igenom.
Till slut kändes det som jag inte hade nåt liv utan bara vattning, vattning, vattning. Allt annat som skulle göras hanns inte med och växterna blommade över fortare än jag hann klippa ner. Nu har jag gjort en sista uppsnyggning för året och tänker ge sjutton i både visset och vattning framöver.
Det kommer att bli fler våtbäddar och mer torktåliga växter.

Vi får hoppas på ett mer lagom väderår 2017.

Allt gott
/Anette

Anjas Hill sa...

Oj, Nora, vad jag känner med dig! Våra trädgårdar ser totalt , optimalt olika ut just nu. Här frodas grönskan och perennerna bugar djupt för spöregn och stormbyar. Hos dig förtvinar de. Det gör mig riktigt ont att se.
Jag förstår så väl dina tankar om växtval. Så klart vill du ha en prunkande trädgård och inte en "torktålig" med fetbladsväxter m.fl.
Det gäller antagligen för er att skapa fler våtbäddar och skugga.
Själv är jag glad åt mina träd - även om de drar också mycket vatten, vilket märks när vi har det torrt i ett par månader. Men att skapa skugga i trädgården är en underprioriterad "trend".
Håller tummarna för dig och din trädgård. Hoppas att nästa år blir lite mer nederbördsrik för er del. Vi har fått mer än nödvändigt i år. Men, när jag ser dina bilder måste jag säga att jag ska genast sluta att gnälla.
Ha det fint!
/Anja

Mia sa...

Jag som känner mig så avundsjuk på vädret ni har, här bara regnar det. Men trädgården har det nog bättre hos mig än hos dig, skulle önska vi kunde sända dig några droppar, kanske om jag blåser hårt nog?

Daniel Lindholm sa...

Vi sitter ju i samma båt, eller i alla fall samma del av landet och jag måste säga att det varit en prövning. Tyvärr tappade jag två favorit-lönnar till torkan. Hoppas dina nyetableringar klarat sig.