måndag 26 mars 2018

....och julen vara än till påska


Julrosor (Helleborus) är bland mina absoluta favoriter bland perennerna. Så fort snön försvinner vaknar de till liv och bjuder som oftast på lång och vacker blomning.

En som har hållit igång en längre tid och som faktisk snart har blommat över är denna som jag har sått av frön jag fick av Marit som har den fina bloggen Rantenhagen. Snö och kyla har inte bekommit den det minsta, när det var som mest snö här kunde vi så vitt se blommorna högst upp som envist tittade upp från allt det vita.


En annan som kommer blomma snart är denna okända sort som jag köpte för en tia på en växtmarknad för några år sedan. Större delen av plantan är fortfarande gömd under snön, men den ena stjälken som visar sig är riktigt fin den med.


Alla de andra då? Jo de finns där under snön som fortfarande täcker det som jag kallar Julrosrabatten. Några enstaka blad här och där skvallrar om att snart, snart bjuds vi på fina gröna blad och förhoppningsvis lång och fin blomning.

När väl blomningen har kommit igång (eller till och med innan den kommit igång) brukar jag klippa bort bladen på de flesta av plantorna. Nya fräscha blad kommer då så småningom och sedan står plantorna där gröna och fina ända fram tills nästa vår. Jag har samplanterat mina Julrosor med Pioner, en kombination jag tycker fungerar bra. När Julrosorna börjar ge sig tar Pionerna vid och när sedan Pionblomningen är över har man en rabatt full med fina gröna blad i olika höjder och former. Särskilt mycket skötsel kräver varken Julrosorna eller Pionerna, har de bara väl etablerat sig så tål de både torka och minimalt med uppmärksamhet.


10 kommentarer:

Gunilla Teckenberg sa...

Hej Nora!

Ja, nog är de efterlängtade de första gröna växterna som tittar fram. Jag gillar också julrosor även om en del fröar av sig mer än önskvärt.

Här ser det ungefär likadant ut i trädgården, inte så mycket snö men isen som envist håller sig kvar vill jag inte se vid denna tid på året. Tyvärr visade termometern 10,3 nu i morse.

Kram!

Maribel sa...

Hej Nora!
Låter härligt med en julrosrabatt. Mina tittar försiktigt fram under resterna av snöhögarna. Inga knoppar syns till. Trodde våren var på väg, men nu på morgonen var det riktigt kallt -12.
Ha det fint /Marika

Anna-Karin Rickardsson sa...

Hej Nora!
Härligt med er julros som blommar i snön och kylan. Väldigt vacker med den vita inramningen. Ser att du har en härlig blomning med många fina julrosor att se fram mot. Är också förtjust i julrosor. Blommorna förstås, men också, som du skriver, deras otroligt fina blad som tillför så mycket.

Vi har lite mindre snö, men riktigt kallt. 10,7 minus i morse. Men snart kommer värmen. :)

Önskar dig en fin påsk!
Anna-Karin

Ranten sa...

Hei Nora! Det er vel en variant av stinkjulerose, Helleborus foetidus, du har fått av meg? Alle mine døde her en riktig kald vinter, men heldigvis så hadde de frøsådd seg og nye planter står nå i blomst her i hagen også :-)) Det er en deilig tid! Selv om vi er seint ute sammenlignet med andre år så er det masse tegn til liv i hagen nå. Ønsker deg en flott påske!

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Spännande med en julrosrabatt... Du visar väl bilder senare? Tror inte jag besökt din blogg tidigare men såg att du länkat via trädgårdsfägring. Hos mig har en del julrosor blivit alldeles sunkiga i kylan och snön medan andra ser riktigt fina ut. Bladen hann jag klippa bort i januari innan snön kom.

Ha en fin Påsk! Carina

Inger sa...

Visst har vintern varit lång men det ser ju riktigt lovande ut hos dig. Jag har bara två olika julrosor, är väldigt glad åt dem.
Kram

Marit Sønstebø sa...

Hei Nora!

Så flotte juleroser du har som er på vei opp! Du har lite snø,og hos deg og snart er det nok bart. Moro å så sine egne planter!
Her venter jeg på våren som ikke vil komme ;)

God påske!

Klem, Marit

hagen vår sa...

Hei Nora!
Juleroser er jeg veldig glad i. Her starta de å blomstre før jul og så kom snøen. Har ikke sett dem siden, men jeg tror kanskje at rådyrene klarte å forsyne seg før snøen kom.
God påske og god natt! Klem Anne

Anonym sa...

Tänk vad fint det blir med alla julrosor i blom sedan! Ser lovande ut redan nu. :)
Glad påsk!
Kram Kristina

Anonym sa...

Hej Så roligt att du länkat till TrädgårdsFägring. Alltid roligt att hitta nya trädgårdsbloggare. Vilken härlig julrosrabatt. Jag ser att du också har en hel del snö kvar (åtminstone hade du det i måndags). På onsdag har dom spått att våren ska komma till våra trakter och nästa helg ska det bli riktigt varmt. Jag längtar verkligen efter våren nu. Julrosen på översta bilden är väldigt fin. Kul också med den du hittade på växtmarknaden som tar sig så fint.

Önskar dig en fortsatt skön påskhelg!
/Anita