tisdag 2 februari 2010

Större hackspett

Större hackspett är ingen daglig gäst i min trädgård, men det händer att den kommer på besök. Jag tycker den är jättefin!

Det är sällan hackspetten blir långvarig när den är här. Den stannar oftast till och tittar, men äter sällan något. I söndags såg jag för första en hackspett som stannade till och åt av en talgboll. Den hängde på talgbollen precis som blåmesarna brukar göra och den stannade i flera minuter innan den flög upp i träden.

Om Större hackspett står det att läsa i min "bibel" Fågelguiden; Den häckar i all slags skogsmark, parker och vildvuxna trädgårdar. Den är vaksam och försiktig, men på vintern kan den komma till fågelbordet och kan då hänga uppochned precis som en mes (som den gjorde hos mig). Föda är insekter, kottfrön och ibland även fågelägg och fågelungar.

1 kommentar:

Juni sa...

Så flott med hakkespett i hagen! Vi hadde en her også for en stund siden, men den er som hos deg en skjelden gjest. Jeg har også mange svarttroster i hagen og her spiser de ALT som går ann å spise. Nøtteskrike er også jevnlig på besøk. Artig å se at vi har de "samme" fuglene!