söndag 17 oktober 2010

Fallfrukt

Jag har läst att man inte skall låta fallfrukten ligga kvar i gräsmattan. Vi har tre äppelträd hos oss, jag vet inte vilka sorter det är, men jag har smakat på alla tre och de är hyfsat goda. Men så har vi "lyxproblemet" när man har tre äppelträd som alla ger massor av äpplen; vi är två personer i hushållet och även om äpplen är gott så finns det gränser för hur mycket äpplen man kan äta. Jag har bakat pajer och kakor med äpplen och en del äter vi som de är, men det blir ändå äpplen över. Som tur är finns här gott om koltrastar som gillar äpplen. De äter både av fallfrukten och äpplena som hänger i träden. Det är då det blir "intressekonflikt" för mig. Jag kan helt enkelt inte plocka bort fallfrukten när den är så omtyckt av koltrastarna. Jag vill ju även att fåglarna och djuren skall trivas i min trädgård (nåväl, mördarsniglar, fästingar och rådjur kan jag klara mig utan). Så nu struntar jag helt enkelt i goda "trädgårdsråd" om fallfrukt och lyssnar till goda "fågelmatningsråd" istället:-) Smaklig spis alla koltrastar:-)

6 kommentarer:

Mia sa...

pappa körde skottkärror med äpplen till rådjuren,dom gillar också fallfrukten...

Nora sa...

Ajdå - rådjur är inte mitt favoritdjur i trädgården.....där blev det intressekonflikt igen:-)

Susie på Stjärnarve... sa...

...att när vi hade en äldre villa i Stockholm så hade vi också en massa onödiga och stora äppelträd. Trots att vi beskar dom så att dom enbart skulle bli vackra, så fick vi otroligt mycket frukt. Vi gav bort till vänner och bekanta, men dom blev så bortskämda att dom ville ha dom nerplockade och i påsar - annars fick det vara!
Ett år lastade gubben lådor med äpplen och körde till Högdalens Centrum och ställde ut med en skylt GRATIS på. Det tog en bra stund innan någon vågade sig fram, men sen gick dom åt.
Till slut kom det en pensionär och frågade om han fick ta fallfrukten, men han fick ta ALL frukt efter det vi tagit det vi ville ha.
Sen kom han varje år tills vi flyttade. Han var väldigt noga, tog precis ALLT så det var en trevlig uppgörelse.

Unknown sa...

Ja, usch, vilket tråkigt jobb att ta bort fallfrukten. Men det är ju viktigt av olika anledningar... Mördarsniglarna älskar visst fallfrukt...

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Karin - Mina Rum sa...

När jag var liten var min mamma dagmamma och då brukade hon göra määängder av äppelmos. Sedan frös hon in det i glassburkar. På vinterhalvåret togs de fram och åts som kräm till mellanmål. Smaskens! Men det kräver en stor frys.
Ha en fin helg. Kram!