tisdag 7 augusti 2012

Vårt stora trädgårdsprojekt


Hela vår trädgård är ett stort projekt som har pågått ett par år redan. "Projekt trädgård" består av många mindre projekt som tex. att fälla träd, göra nya rabatter, bygga växthus m.m.

Just nu håller vi på med ett ganska stort delprojekt. Jag har tidigare berättat om vår gräsmatta som är i mycket dåligt skick samt om vårt bristande intresse för gräsmatteskötsel. En regnig dag för några veckor sedan fick min man en alldeles lysande idè; vi gör om nästan hela gräsmattan till rabatter och planteringar som delas upp av gångar. I gångarna kommer gräsmattan finnas kvar, men i övrigt kommer den ersättas av mycket finare saker:-)

Detta är inte ett projekt som fixas på ett par dagar, det är många kvadratmeter gräsmatta som skall grävas bort och lika många kvadratmeter jord som skall grävas, jordförbättras och planteras.

Vi påbörjade detta projektet för ca tre veckor sedan med att göra en rabatt under mittersta äppelträdet.

Så här såg det ut innan


Och så här efter "första etappen" i planteringen för ca tre veckor sedan (pinnarna i gräsmattan har vi satt som riktmärken för vart gångarna och rabatterna skall vara)


Och så här ser det ut idagRabatten är inte klar än, men det börjar likna något iallafall:-) Hela rabatten skall ramas in av Jättedaggkåpor har jag tänkt och jag har många frösådder som står på "tillväxt" och som kan planteras nu i höst. Runt äppelträdet får gräsmattan vara kvar än så länge, vi har inte riktigt bestämt hur vi skall göra där, men det lutar åt markduk med sten på.

Så här ser det ut uppifrån. Fotot är taget från gången framför vår källaringång.


Idag har vi grävt och planterat mer eller mindre hela dagen och det har varit SÅ kul! Förutom denna rabatten har jag planterat några av buskarna som min man köpte här om dagen, mer om det kommer i ett senare inlägg.

4 kommentarer:

Turid sa...

Så gøy å følge dette stor prosjektet. Helt likt prosjekt har jeg drevet med i 8 år, i fjor ble det hele avsluttet og all gressplen er vekk. Den ble erstattet med markduk og singel, over 60 tonn singel har mannen min kjørt på gangene med trillebår. Er det rart jeg er glad i han :)
Nyt dagene og prosjektet, det er jo så gøy med hage.

AnnCharlotte sa...

Vilken perfekt man du har.
Min hade sagt typ, vi tar bort hela gräsmattan och anlägger en ny....:)))
Ha det bra :)

krepsemor sa...

Så heldig du er som har en mann som er så interessert i hage! Da blir alt så mye lettere. Plen, ja! Det er jo et kapittel for seg. Vi sliter også med en gammel plen med mye ugress. Mose er det også mye av, så jeg har lyst til å gjøre som deg, og ha bed og grusganger nesten over hele tomten :) Plenen er jo det mest arbeidskrevende i hele hagen!
Det blir spennende å følge prosjektet deres videre!
Ønsker dere lykke til!

Mia sa...

Nyanlägg, härligt, rena toma kanvasen, bara att ta fram paletten. När man dessutom får plantor och hjälp av mannen, wow! Den mörka flädern skulle jag så gärna fått plats till, men, dessvärre.. verkligen en läckerbisk :)