måndag 27 augusti 2012

Anemone hybrida 'Königin Charlotte'


En av mina absolut största favoriter i trädgården är Höstanemoner. När många andra av "höstens blommor" går i gult, orange och rött blir höstanemonerna en fin kontrast med sina milda färger. Än så länge har jag bara två sorter 'Königin Charlotte' och 'Whirlwind', men det är inte omöjligt att det blir fler så småningom:-)

De senaste veckorna har jag läst blogg efter blogg med underbara bilder på Höstanemoner och i trädgårdarna runt omkring ser man de överallt tycker jag.....överallt utom i min egen trädgård.

Men nu så; äntligen har min ena 'Königin Charlotte' börjat blomma och det var helt klart värt att vänta på.


Senast i förrgår klagade grannen på Höstanemonerna som har spridit sig alltför mycket och totalt tagit över en av rabatterna. Det har inte hänt hos mig tyvärr. Här står de snällt på sin plats, inte har de blivit speciellt stora heller. Jag skulle gärna se att mina Höstanemoner tog för sig lite mer också, jag får nog hjälpa de lite på traven och samla fröer så småningom tror jag.

10 kommentarer:

Hélena sa...

Jo, här tar höstanemonen över totalt. Funderar på att flytta den till ett ställe där jag inte hinner rensa ogräset...Det är ju finare och roligare med fint ogräs.
Ha det bäst!
Kram Hélena

Ruben sa...

Höstanemoner är jättefina! Jag har också hört folk som klagat på att de sprider sig!

Ha det gott!
/RUben

Vivishagerom sa...

Kjempe nydelig høstanemone!

Ha en flott kveld! Klem

Turid sa...

Helt nydelige de høstanemonene, men hos meg overlever de ikke vinteren dessverre. Sånne sarte farver og blomster. Mange av de sene høststaudene egner seg ikke så godt hos meg siden sommeren er så kort og heftig. Siste frostnatt var 9 juni og første var 27 august. Mange rekker ikke blomstre før vinteren er her igjen.
Ønsker deg ei strålende uke.

Vigdis sa...

Høstanemonene er så elegante, spesielt de hvite og lys rosa. Jeg har lest at Høstanemonene kan være trege med å etablere seg. Jeg har også prøvd noen ganger og de har dessverre råtnet bort i løpet av vinteren. Men til slutt lykkes det vel.

Karin - Mina Rum sa...

Jag älskar också höstanemonerna, men de älskar inte mig. Har satt flera men de bara dör. Nu har jag hört att man ska vårplantera dem så det ska jag testa i vår.
Kram!

Karin - Mina Rum sa...

Jag älskar också höstanemonerna, men de älskar inte mig. Har satt flera men de bara dör. Nu har jag hört att man ska vårplantera dem så det ska jag testa i vår.
Kram!

Anjas Hill sa...

Lite ambivalent är jag till hösanemonerna - dels pga att, speciellt de rosa, kan sprida sig ohämmat och färgen tycker jag är så svår att matcha med någon annan färg. Den vita'Whirlwind' däremot är en rätt trevlig en. Den tror jag inte sorider sig nämnvärt.

/Anja

Marit sa...

Ja, de er virkelig flotte disse høstanemonene! Du får sikkert flere i hagen etterhvert. Klem Marit

Helens trädgård sa...

Höstanemonen är en jättevacker växt som blommar så fint under hösten då så mycket annat har slutat.
Höstanemonen överlever sisådär i min zon 5-6. Hittar man en bra plats kan den t.o.m sprida sig vilket hände hos mig. Det slutade med att jag grävde upp den eftersom den växte in i alla andra växter.

Önskar dig en jättefin dag!