tisdag 5 februari 2013

Lychnis x arkwrightii


Det slog mig här om dagen att jag saknar röda växter i min trädgård. Det närmsta jag kommer rött i rabatterna är en vinröd stockros och så Praktklätt, Lychnis x arkwrightii 'Orange zwerg', men sistnämnda har som namnet säger en mer orange färg.


Jag tycker den är läcker med de orangeröda blommorna mot de mörka bladen och stjälkarna. Lychnis x arkwrightii blir ca 40 cm hög, blommar juni-augusti och trivs i sol/halvskugga. Den är perenn men kortlivad så jag passade på att ta fröer av min planta i höstas för att vara på säkra sidan. Nu är det dessutom mycket möjligt att den kommer köras över av en grävmaskin om någon månad eller två (pga installationen av nytt reningsverk till avloppet) så då känns det extra bra att ha fröer av den.

Fröerna sådde jag idag och de behöver inte stratifieras. Jag passade även på att så Phyteuma nigrum, Anemone leveillei och Prunella grandiflora. Av dessa är det bara Anemone leveillei som behöver stratifiering så den åker ut på balkomgen under snön imorgon.

Och vad gäller röda blommor så blir det förhoppningsvis bättring på det snart. Jag köpte nämligen två stk Julrosor, Helleborus x hybridus 'Red lady' förra sommaren. Hur röda de sen blir återstår förstås att se:-)

9 kommentarer:

Veronica sa...

Du Nora.... Jag har mycket rött som jag kan dela med mig av..... Studentnejlika! Vad sägs om det?

Kram

Mia sa...

Den lychnins'en är min favorit. Jag tycker så mycket om den orange färgen mot de mörka bladen. Tror du kanske har en dvärg av den jag har men färgen är lika knall, läcker.
Det finns ju riktig röd astilbe också, och phlox t ex. Rödt och inte minst orange skapar spänning i rabatterna tycker jag (som inte helt är i pastell fan cluben).
Tvi, tvi, skittsådd :)

Ranten sa...

Det er en lekker rød staude : ) Godt du har frø i tilfelle... Jeg pleier også å høste frø av mine, men i år har jeg vist glemt det.

Marit Sønstebø sa...

Det var jo en spennende staude! Mørkt bladverk er alltid lekkert. Den julerosen er nok ikke det jeg vil kalle rød, men heller vinrød/brunrød. Men den er veldig fin, så du har noe å glede deg til. Klem!

MarJE sa...

Kjempefin staude du viser her. Nydelig med mørkt bladverk. Det var fint at du samlar frø slik at du likevel har den om gravemaskinen røskar vekk for deg.
Så mykje fint du sår...det blir mange nye plantar på deg i år :))
God Onsdag til deg,frå MarJE.

Tua sa...

Har en rød geum og to røde roser, men ellers er fargeklattene orange her hos meg. Jeg liker orange valmuer spesielt godt. Den lychnisen du viser er skikkelig lekker.
Fin onsdag til deg.

Pilgrim sa...

Jag är så impad av alla dina sådder. H sa igår, efter att ha bläddrat i Allt om trädgård (bara en sån sak), varför sår du inte och ställer ut? Och efter att läst om alla dina vintersådder ska jag nog ta och testa.
Ha det bäst!
Kram Hélena

Törnrosa sa...

Håller verkligen med dig om att det orangeröda står vackert mot bladverkets mörka ton. Och sedan den grå stenen som de lutar sig vid. Hoppas, hoppas den fortsätter stå där! Även om grävskopan plattar till den lite.
Hej från Törnrosa

Susie på Stjärnarve sa...

Jag har kommit på att jag älskar ALLA färger och har ALLA färger i min trädgård! Fast jag försöker ju hålla själva rabatterna lite färgkodade, men jag lyckas inte alltid tyvärr. Ibland får man ju del växter - eller så planterar man dom fel - men så gillar man dom på platsen i alla fall. Röda har jag en del, har en låda i "pallkragsrabatten" men det är en svår färg. Inte lätt att få den önskade nyansen precis.....