söndag 10 mars 2013

10:e mars och dags att skörda


De senaste två veckorna har sonen och jag varit på resande fot. Släkten i Schweiz och Norge har besökts och vi har haft riktigt trevligt. Igår eftermiddag kom vi hem igen och den våren jag hade hoppats skulle ha kommit verkar nästan mer avlägsen än någonsin.

Men, trots vinter och kyla så finns det trädgårdsrelaterade saker att glädjas åt. I källaren växer det så det knakar och idag skördade vi vår första basilika för året. Gissa om det var gott på lunchmackan?

Jag sådde basilikan den 2:a februari och efter bara 4 dagar kom de första spirorna. För ungefär tre veckor sedan omskolades de första plantorna och nu är de ungefär 10 cm höga och har massor med krispiga, goda blad. Basilikan är plantorna till vänster i bilden, de till höger är chili och där kan vi nog inte förvänta någon skörd på ett bra tag :-)


Igår omskolades även de första små perennerna. Det är Lychnis x arkwrightii 'Orange Zwerg'.


Detta är frön från mina egna plantor i trädgården och de har spirat över all förväntan. Jag omskolade de åtta största nu, men har säkert ett trettiotal (om inte mer) små spiror kvar att ta hand om så småningom. Så många plantor har jag  inte plats för i trädgården, men det känns svårt att bara kasta dem när de spirar så snällt......det var svårt nog att gallra tyckte jag :-)

11 kommentarer:

marit´s,,, sa...

Så flotte planter du har drevet fram,
om noen måneder får de komme ut.
God kveld fra Marit.

Pilgrim sa...

Måste kännas helt underbart med egen basilika. Låter som ljuv musik i mina öron.¨
Ha det bäst!
Kram Hélena

Veronica sa...

Vad du än gör så släng inga plantor!! Jag googlade och insåg att det var orange praktklätt! Vill ha :)

Kul att så många tagit sig :)

Kram

Karin - Mina Rum sa...

Oj, vad du kommit långt med dina sådder. Här har inte ett enda frå kommit i jorden ännu. Men jag vet att det inte är något idé att vara för tidigt ute. Då blir bara plantorna gängliga, eftersom jag inte har någon extra belysning.

Ha det gott. Kram!

Jannibele sa...

Her var det grønt og frodig. Du har kontroll på sådden din ser jeg:) Mine er på vei heldigvis. Lykke til!

Mia sa...

Grüetzi wohl! och välkommen hem. Så kul att det spirar och gror i dina krukor. Lychnis är ju så stilig. Jag satt en och en i kruka när jag priklade för några år sen en dom växer så långsamt att du gott kan ha två-tre i varje, annars är det säkert många som gärna tar emot dina orange skönheter också.
Basilikan är ju snart så stor att du kan knipa av den, otroligt, och jag som aldrig får fröna att spira en gång. Gröna fingrar har du :)

Marit Sønstebø sa...

Så flink du er! Det vokser jo så det knaker hos deg. Det er så gøy når det spirer så fort.
Ønsker deg en flott ny uke, klem!

Susie på Stjärnarve sa...

Jättefina små plantor! Jag har sått chili, sex olika sorter som jag vann här på bloggen. Men dom är bara långa och taniga trots ålacering i ett söderfönster OCH extra belysning. Men jag är inget bra på det här med frösådder.....

Ranten sa...

Godt med grønne spirer inne når det fortsatt er vinter ute :) God uke!

MarJE sa...

Så flott å ha noko kjekt å styre med inne medan vinteren fortsetter ute. Mange fine plantar du har her. Håper på snarlig litt mildare ver.
God kveld, frå MarJE.

Bettina Bäck sa...

Men oj, jag ligger efter! :-)