söndag 31 mars 2013

I denna ljuva sommartid

Enligt kalendern har vi nu sommartid och vårdagjämningen har också passerats. Den första vårmånaden är över om några timmar och bortsett från ljuset så är det inte mycket som skiljer mars månad från december, januari och februari. Snön ligger fortfarande på så gott som hela tomten och smälter så lååååååångsamt, så långsamt.

För några veckor sedan hörde jag ett intervju med en meteorolog i radio. Han kunde berätta att i snitt så har Stockholms innerstad meteorologisk vår den 16:e mars. Utanför innerstaden brukar den komma någon eller några dagar senare. Enligt SMHI's 10 dagars prognos så väntas inga ändringar i vädret. Fortfarande kalla nätter och någon eller några plusgrader på dagarna. Eftersom meteorologisk vår kräver en dygnsmedeltemperatur på över 0 grader sju dygn i följd betyder det att vi förmodligen som tidigast kan ha meteorologisk vår runt den 16:e april. I bästa fall kan vi alltså ha vår en månad senare än den genomsnittliga våren för vårt distrikt.

Jag är ingen vintermänniska. Kyla, mörker, snö och halka tilltalar mig inte alls. Våren däremot älskar jag! Bland det bästa jag vet är att "återupptäcka" trädgården på våren. Kika efter nya spiror, vårblommor, knoppar och små löv. Jag vill helst av allt ha en lång vår som långsamt går över i försommar så jag kan njuta så länge som möjligt! Så lär det väl knappast bli i år så jag känner mig bestulen på en vårmånad i trädgården:-(

I denna trädgården har det varit klent med vårblommor tyvärr, och att bättra på det var ett av mina projekt förra året. Jag satte massor med lök och planterade vitsippor, blåsippor och julrosor, Det projektet har jag tänkt fortsätta med i år, alltså köpa ännu flera vårblommor. Nu undrar jag när jag får njuta av alla nyinköpta små godingar........

Som avslutning på detta deppiga och gnälliga inlägg visar jag några Blåsippor som jag hittade på Muskö våren 2010. Och imorgon är det april - måtte meteorologerna ha fel och måtte våren komma snart!
7 kommentarer:

Hélena sa...

Ja, jag känner mig också snuvad på våren. Snuvad och trött på all snö. Men det är väl bara att gilla läget och drömma vidare. Går lättare när solen skiner på dagarna.
Ha det bäst!
Kram Hélena

Bettina Bäck sa...

Håller med, måtte våren komma på riktigt snart. Och det gör den ju.
Jag håller på med samma sak, vill ha en riktig vårhörna i trädgården och köper till lite av varje årligen, blåsippor och lökar. Längtar! :-)

Gunilla Teckenberg sa...

Ja våren är speciell i våra trädgårdar. Har man satsat på ett vårflor vill man ju gärna njuta av det lite långsamt - dag för dag notera förändringarna och beundra och fascineras av livet som återvänder.

Nu kommer det bara att smälla till när kylan släpper och vi får in lågtryck med varma vindar från Atlanten.

Marit sa...

Huff ja, det er all grunn til å klage på denne manglende våren. Yr melder om like kaldt om natten her de neste 10 dagene, så en kan jo begynne å lure. Året uten sommer? Nei, vi må jo bare håpe at varmen kommer før St. Hans...;-))

Ha en flott dag, klem!

Hagetjelden sa...

Her er det også langt til vår og det er meldt enda mer snø!

Carita och Bertel sa...

Jag känner mig också som en riktig gnällspik den här våren men det blir så när man väntar o väntar. Man får tänka på att det finns säkert många som har det betydligt värre fast det är ändå ingen tröst.Ha en solig dag i alla fall/CArita

Veronica sa...

Gnäll på bara! Vi är säkert lika gnälliga allihop just nu! Man kan ju undra hur det blir med alla vårblommorna eftersom våren kommer att vara i typ en vecka!! ? Ska bli lite intressant att se...Kommer vårblommor blomma tillsammans med försommarens? Jag kan lova att det blir färgkaos i mina rabatter isf :)

Kram