onsdag 5 juni 2013

Cerastium tomentosum


Nu blommar Silverarven, Cerastium tomentosum i min trädgård. Detta är en av de få perennerna som fanns i trädgården när vi flyttade hit för tre år sedan.


Silverarven är en mattbildande perenn som blir 10-15 cm hög och blommar i maj-juni med kritvita blommor.


Den trivs på en solig och torr plats och vill inte ha för kraftig och näringsrik jord. En perfekt växt för stenpartier och murar som sprider sig med underjordiska löpare. Den tar för sig, men är samtidig lätt att rensa bort om den skulle bre ut sig för mycket.


Silverarven förökas med frön, delning eller sticklingar. Själv har jag bara testat att dela mina plantor och det har gått bra varje gång oavsett vilken tidpunkt på året jag har gjort det (men i litteraturen rekommenderas delning på hösten) En mycket härdig växt bara man undviker vinterfukt.4 kommentarer:

Susie på Stjärnarve sa...

Just idag blev jag avrådd att plantera silverarv, tydligen sprider dom sig otroligt här i den kalkrika torra jorden. Så jag planterade istället ett säkert kort, 2 stycken vita dagliljor!

Marit Sønstebø sa...

De er veldig fine! Jeg hadde de i store mengder der jeg bodde før, for der var det så mye fjell og de passet så godt inn. Her har jeg ikke funnet noe sted til den enda, men det er fint at du minner meg på den. Den er så søt når den blomstrer. Flotte bilder av den :-)

Klem!

Bettina Bäck sa...

Se där! Det är silverarv jag har ärvt i min trädgård. Jag gillar den verkligen, den lyser upp både med blommor och färgen på blad och stjälkar. :-)

Sabelhagens Olivlund sa...

Så fin den är, lyser upp så vackert.
Jag har den inte hos mig, men den skulle passa perfekt på landet.
Ha det gott.
Kram Maria