måndag 12 augusti 2013

Praktbetonika, Stachys macrantha


En av de få perennerna som fanns i vår trädgård när vi flyttade hit var Praktbetonika, Stachys macrantha. Den har alltså överlevt helt utan skötsel, vattning och gödning i ett par decennier - en tålig perenn med andra ord. Den växer i kanten mellan grusgången och en av rabatterna och där får den stå kvar eftersom den verkar trivas så bra där.Praktbetonika blir ca 50 cm hög och är härdig i hela landet. Den blommar i juni-juli, men är fin resten av säsongen också tack vare de fina, taggiga bladen. Jag har läst att den trivs bäst i väldränerad jord i soligt läge men hos mig trivs den både i soligt och halvskuggigt läge.


Praktbetonikan är lätt att dela och går även att föröka med frö. Om någon är sugen att prova så maila adressen till noralora71@hotmail.com så kan jag skicka frön.
6 kommentarer:

Pilgrim sa...

Ah, är det så den heter! Har några som växer här och som jag inte visste vad det var :-) Tänk vad mycket man lär sig när man läser bloggar.
Kram Hélena

MarJE sa...

For ei flott staude. Den vil eg ha i min hage også. Må på leit etter ein slik :)

Mia sa...

Oh ja, den er fin. Jag hade den här när vi flyttade in, sen blev det lite mycket av den och den fick plats bak komposten, nu är den tillbaka i värmen igen. Dom lila blommorna är ju så fina. Dom klarar skugga också faktiskt, i varje fall bladen. Jag har satt några under en häck och där sticker det plötsligt fram lila blommor mot ljuset varje år. Enormt tacksam perenn som ser otroligt vacker ut i din kant :)

Marit Sønstebø sa...

Så fin den er! Flotte bilder av den fra hagen din. Jeg tror det er en sånn som jeg kjøpte i fjor sommer, bare at den er rosa. Min er liten enda, men fine er de i alle fall! Kjekt med sånne anvendelige planter som kan deles og gis bort.

Klem!

Berit sa...

Jag gillar den för den har så himla fina blad också , en stadig och säker perenn.
Ha en underbar dag!!

Helens trädgård sa...

En ljuvlig växt som även jag gillar. Här växer den i skugga med fuktig men väldränerad jord. Trivs gör den också :=)

Ha en trevlig kväll!