måndag 7 oktober 2013

Acer palmatum 'Dissectum garnet'


Förra sommaren köpte vi en Japansk blodlönn, Acer palmatum 'Dissectum garnet'. Den har mörkt röda blad hela sommaren och är jättefin med sina flikiga blad och lite hängiga, bonsailika växtsätt. Men finast är den ändå just nu när bladen skiftar till knallrött.Japansk Blodlönn kan så småningom bli upp mot 2 meter hög och nästan lika bred, men den växer långsamt så det lär dröja ett bra tag innan min når den höjden/bredden. Den är härdig till zon 3 och trivs i ett vindskyddat läge i humusrik jord i sol till halvskugga. Den tål även att planteras i sur jord. 9 kommentarer:

Sabelhagens Olivlund sa...

Vilket fint växtsätt! Så skir och fin bladform.
Färgen är så läcker, en höstfärg när den visar sig från sin bästa sida.
Kram Maria

Susie på Stjärnarve sa...

Mmmm...en underbar växt! Har en också, men tyvärr så gillar den inte den kalkrika jorden här så den växer nästan inte alls. Men den lever i alla fall.
Trinntorp! Vilka minnen det namnet triggar!! Där han jag spenderat hela min barndoms och min ungdoms somrar, ja faktiskt ända upp upp i 40-årsåldern.

Anne Kari Skjørdal sa...

Dette er en av de vakreste Acer jeg vet om. Helt fantastisk når den blir stor. Den går desverre ikke hos meg, men nå skal jeg istedet følge med på din. :-)

Marit Sønstebø sa...

Ja, disse lønnene er så vakre. Utrolig nok trives den hos meg også. Jeg ser at Anne Kari skriver at den ikke går hos henne, og hun bor i en sone lavere enn meg! Så jeg vil si at den går til sone 4, for det er det her. Nydelig farge på din, min har ikke skiftet farge enda.

Tittis trädgård sa...

Så vacker lönn! Vi har varit runt och kikat efter en vacker Japansk Lönn i somras, tycker de är så fina. Får nog anteckna namnet på din för den var rysligt snygg, fint också med de gula solhattarna som sällskap!/ Kram Titti

Ruben sa...

Vackra blad och vacker höstfärg! Ett bra köp!

Ha det gott!
/Ruben

Carita och Bertel sa...

Såå fin röd färg den har. Vår har tyvärr blivit frostnupen så den får nog inte så fina färger i år. HA det bra/Carita

Veronica sa...

Jag har satt en Acer i år jag med... Och hoppas verkligen att den klarar sig för den är såå fin!
Min har inte flikiga blad så det är en annan sort men fråga mig inte vilken :)

Kramar i massor!

Madame Edith sa...

Så fin, vilken vacker färg!!

Kram Madame Edith