måndag 14 oktober 2013

Perukbuske, Cotinus coggygria 'Royal purple'


Jag har länge velat ha en Perukbuske och i helgen blev det äntligen av. Titta vilket fint exemplar jag hittade.


Perukbusken uppges oftast vara härdig i zon 2, men jag vet flera som odlar den i zon 3 och 4. För säkerhets skulle placerade jag min i en upphöjd rabatt i söderläge med ett berg som skydd mot vinden - förhoppningsvis skall det räcka för att den skall växa sig så stor och fin som jag hoppas att den skall bli.


Perukbusken kan bli upp till 2-3 meter hög och och föredrar en solig placering i väldränerad jord.

17 kommentarer:

Karin - Mina Rum sa...

Stort lycka till med perukbusken. Hoppas att den kommer att trivas fint hos dig.

Kram!

hagen vår sa...

Hei! Kjempefin farge. Liker veldig godt formen på bladene. Kanskje jeg skal prøve den. Har brukt en erstatter, blærespirea.
Jeg er også glad i gult. Kanskje blir gult den nye rosa. Gult blir heldigvis mer og mer brukt.
Ha det så godt! Anne

Gerd Ellen Ottersen sa...

Lykke til med parykkbusken! Du er heldig som har klima for den. Jeg må nok nøye meg med å betrakte den på bilder og på reiser. Den er såå fin!

Pilgrim sa...

Superfin! Lycka till med skönheten.
Kram Hélena

Susie på Stjärnarve sa...

Jättefin! Men...bli nu inte alltför orolig om den fryser i vår. Jag hade en fullvuxen som växte skyddat vid vår ruin och den hade inte frusit något alls sen planteringen. (Den jag hade i Stockholm frös lite varje vår.)Så i våras upptäckte jag att hela den jättehöga busken hade frusit - och dött!!Men jag chansade och sågade av den grova stammen nere vid jorden och nu är den helt underbar. Mycket finare än tidigare! Så lycka till!!

gunsan sa...

Har en lika dan.Min brukar kunna frysa ner en del men den kommer igen.Verkar som den blir lite härdigare för varje år.
Kram.

lavendia sa...

Det är en rolig buske, speciellt när "frisyren" kommer. Egentligen vackrare som på din bild. Sedan blir den mer rolig.

Ranten sa...

Lykke til med busken! Jeg er veldig glad i min, men den er nok på kanten herdig her for den fryser ofte en del tilbake om vinteren. God ny uke!

Anja sa...

Den ÄR underbar Nora. Jag har en granne vars perukbuske är så grann i höst att det gör riktigt "ont" att titta på den.Jag MÅSTE skaffa ett eget ex också;)!/Anja

Marit Sønstebø sa...

Så flott den er! Jeg har dyrket min her i H4 i flere år. De to jeg har frøs mye tilbake i vinter, men jeg klippet de tilbake og de kom seg fort.
Lykke til med din!

Klem!

Turid sa...

Åååå så nydelig bladverk busken hadde. Noen ganger drømmer jeg om å bo i mildere klima, men det går over når den kalde, vakre og gnistrende vinteren kommer :) Nyt høsten videre, Nora.

Gunilla Teckenberg sa...

Ett riktigt fint exemplar av perukbuske. En sådan skulle nog få plats här också när vi fick så mycket nya planteringsytor att omvandla till trädgård när de ettriga träden är borta.

Kram!

Vivi sa...

Denne var virkelig fin!

Klem Vivi

Carita och Bertel sa...

Viket fint ex av Perukbuske. Vi har tittat på en sån länge men inte vågat köpa, jag är osäker på om den går hos oss. Ha en skön söndag/Carita

Veronica sa...

Åhh! en sån har jag oxå funderat på ...lääänge!
Men än har det inte blivit av.
Friskt vågat - Hälften vunnet!

Kram

Tittis trädgård sa...

Det är en underbar buske! Hade en i min förra trädgård. Vilken härlig färg det är på de vackra runda bladen! Lycka till med den/ Kram Titti

Eli Johannessen sa...

Hm..jeg bor i sone 1/2 og har samme erfaring som mange: den fryser litt tilbake hvert år og sist vinter ekstra mye. Nå er den flyttet til et mer solrikt sted.
En svært vakker liten busk.