lördag 15 februari 2014

Att hålla färgen


När vi nu skall börja bygga upp vår trädgård igen är det mycket att tänka på. Att försöka få till en trädgård som har något att erbjuda hela året är en av prioriteringarna.

Så här års är de flesta av våra rabatter täckta av vissna löv, blad och stjälkar i gråbruna nyanser. Ett av de få undantagen är rabatten under ena äppelträdet som just nu ser ut så här


De blekröda bladen längst fram tillhör Spetsmössan, Tiarella cordifolia. Det är en av mina favoriter i trädgården, mer om den kan du läsa här.

Där Spetsmössan slutar tar Sockblomman, Epimedium 'Warleyense' vid. Den har aldrig varit så fin tidigare som i år, det kanske har med den milda vintern att göra? Mer om Sockblomman kan du läsa här.

De gröna gräsen är Carex morrowi 'Ice Dance'. Även de är finare än någonsin tidigare och mer om dem finns att läsa här.


Längst ner i rabatten, alltså till vänster på denna bilden växer Alunroten, Heuchera 'Lime Rickey' och Hjorttungan, Asplenium scolopendrium 'Angustatum'. Mer om Hjorttungan finns att läsa här.

Som synes finns det ganska många luckor och tomma partier i den här rabatten nu. Den har sin enkla förklaring - förutom ovan nämnda växter finns här nämligen flera Hostor. Om Hostor finns det mycket positivt att säga, men att de bidrar med skönhet i rabatterna på vintern och våren kan man knappast beskylla dem för:-)

Till sist en bild från i juni då även Hostorna syns och Spetsmössorna och häcken är gröna.

11 kommentarer:

Marit Sønstebø sa...

Det ser ut som vår hos deg! Hosta er lite dekorative om vinteren ja, men det tar de igjen på våren og sommeren. Det er viktig å ha noe som er fint hele sesongen ja. Hosta er jo det :-)

Ha en fin lørdag, klem!

Gunborg Uhno sa...

Snygg rabatt när allt är grönt.
Kram.

Ranten sa...

Flott hele året! Vakkert med både greiner og blader! God helg :-))

Charlotta sa...

Jag tycker du har fått till en rabatt som fungerar mycket bra också på barmarksvintern. Häckens rödbruna kvistar ger väldigt fin inramning till rodnande spetsmössablad. :)
Ha en fin helg!

Tant Otteskrufv sa...

Jag säger bara: snyggt! Och så härligt med färg om vintern :)

Gerd Ellen Ottersen sa...

Så fint bed du har på vinteren! Det er synd at hostaen krabber under jorden på denne tiden, men de andre bladplantene og hekken kommer virkelig til sin rett. Jeg har plantet kornell med gule og røde greiner. Jeg tenkte det skulle bli fint om vinteren, men med så mye snø som vi har nå så stikker ikke toppen over det hvite engang... Hmm...
Ønsker deg en riktig god helg:)

hagen vår sa...

Hei! Jeg prøvde å så klaseskumblomst i fjor, men ingen spirer så jeg kjøpte to. Håper de slår til.
Så deilig med snøfri hage. Her har det snødd, men nå regner det. Kanskje hagen er snøfri i morgen.
God helg! Anne

Veronica sa...

Vad skönt att det är dags att fixa till trädgården igen :)
Och jag hoppas du vet att du är välkommen att hämta växter här om det är något du behöver :)
Jag har tom påbörjat en växtlista på bloggen (en egen flik)

Kram och ha en skön fortsatt helg!

Mia sa...

Så vårligt fint, skönt att se några hoppfulla bilder också. Både sockblomman och spetsen tillhör mina favoriter dom sista somrarna, inte lätt att se dom nu när vi fortfarande har mer än metern med snö. Men, det är ju bara februari ännu så ingen hast..

TittisTrädgård sa...

Din rabatt är verkligen fin både vinter och sommar! När hostan slår ut på sommaren, förlåter man den lätt att den inte är så dekorativ på vintern. Ha en skön helg/ Kram Titti

Ellan sa...

Hostor är fantastiska tycker jag, trots att det blir lite tomt på vintern. Andra favoriter hos mig är nävor och dagliljor. Men de är inte heller så tjusiga så här års...
Jag tycker din vinterrabatt är fin! Grenverket i bakgrunden är fantastiskt vackert.
/E