lördag 22 februari 2014

Bonusdagar


När man har en "att-göra-lista" som är hur lång som helst känns det som rena rama bonusen att kunna börja jobba i trädgården redan i februari.

Förra söndagen påbörjade vi förlängningen av rabatten längs med staketet längst ner i trädgården. Idag har maken grävt och flyttat stenar medans jag har börjat rensa jorden för småsten, kvistar och ogräs.


Som synes är det mycket sten här. Vi kommer använda stenarna som rabattkant, men det lär bli stenar över också. I denna rabatten kommer vi till en början att fokusera mest på träd och buskar men det kommer givetvis bli perenner också.

Innan grävmaskinen röjde här såg det ut så här


Fläder, snöbärsbuskar, ormbunkar och hallon växte här i "skön förening". Bakom snöbären växte ännu mera ormbunkar, nässlor, åkervinda och diverse sly.

Flädern som syns bakom de stora säckarna på bilden ovan gillade jag, den var snygg i formen och hade gärna fått stå kvar om inte det vore för alla hallon och allt ogräs som fanns på platsen. Vi lät grävmaskinen ta bort rubbet när vi ändå hade den i trädgården. Målet med den nya rabatten är att återskapa insynsskyddet och den lite lummiga känslan som de gamla buskarna gav......fast utan aggressivt ogräs då:-)

Därför gäller det att plocka bort alla dessa som dyker upp när man gräver här


Det här är rötterna till Kvickrot, Elytrigia repens. Kvickroten känner nog de flesta till och det är ett ogräs jag har gott om i trädgården. Det är svårt att rensa bort i rabatterna eftersom det under jordytan ser ut så här


Långa utlöpare/rötter som växer i sidled och skjuter upp gräsliknande strån på flera ställen. Att få med hela roten när man rensar är jättesvårt och en pytteliten rotbit som blir kvar i jorden blir snart till nya plantor med nya långa utlöpare.

För att försöka utrota eländet så gott det går innan vi fyller på  ny jord och planterar här så gäller det att rensa, rensa och åter rensa. Idag har jag tagit bort två fulla hinkar med bara rötter och mera finns det kvar till imorgon. Att lyckas ta bort alla rötter är nog osannolikt, men jag tänker ge ogräset en match i alla fall:-)12 kommentarer:

Rost och rädisor sa...

Oj, det var mycket jobb, men det brukar löna sig att vara grundlig. Man har igen det i slutänden. Ska bli kul att se den nya rabatten när den blir klar.

Ha det bra
/Anette

hagen vår sa...

Hei! Det er veldig spennende med en hage som har flere nivåer. Dette kommer til å bli kjempefint. Ja, er det noe som gror, er det ugress. Men med denne "våren" rekker man kanskje å få overtaket på ugresset.
God helg! Anne

Marit Sønstebø sa...

Jeg misunner deg all steinen som du finner i bakken. Her er det ikke en stein å finne noe sted ;-)
Det kommer til å bli kjempefint.
Klem!

tamara bengtsson sa...

Hej,
Hittade hit via en annan blogg. Hit kommer jag fler gånger!

Ser att ni satt fast stolpar mot stängselstolparna på gunnebostaketet. Hur har ni satt fast dem och är tanken att ni ska ha ett staket/stolpar som täcker stängslet???

Själv "hatar" jag gunnebostaket och håller på att dölja det runt min trädgård. Tar tacksamt emot alla tips om hur man kan göra. Haha!

HÄlsar Tamara

Marta Ronyai sa...

Mycket stenar och rötter, jag känner igen allt du visar. Men att vinna nya odlingsytor är det bästa som finns. Hinner man göra grovjobbet i februari är det mycket tid vunnet. Underbart med man som hjälper till.
Slutar tomten där staketet möter berget?

Vigdis sa...

Kjempefint å kunne gjøre grovarbeidet i februar! og visst lønner det seg å ta bort flerårig ugress. Lykke til!

Tittis trädgård sa...

Det där känner jag igen, usch så jobbigt det var. Men nu några år efteråt är jag glad att vi var så noggranna. Men vi hade inte en enda kvickrot här men däremot miljontals åkerfräken som är om möjligt ännu värre./ Kram Titti

Veronica sa...

Då ska jag tänka på dig idag när jag ska göra detsamma...

Med god kämparanda så går det att få bort dem :D

Kram och var rädd om ryggen!

Gerd Ellen Ottersen sa...

Stå på så vinner du nok kampen! Men for en jobb det er. Du er heldig at du kan begynne allerede nå. Da har du bedre tid på deg innen alt begynner å gro så det spruter. Det kommer til å bli kjempefint. Gleder meg til å se resultatet :)
Ha en fin søndag nedi jorden.

Mia sa...

Vilken insats, några ogräs måste man gå hårt på meakinskt och vara envis. Två hinkar låter som en god insats, tänk vad glad du blir efteråt för att du tog dig jobben :)

Karin - Mina Rum sa...

Kvickrot är ett jobbigt ogräs, så himla svårt att utrota. Just att man inte får lämna en endaste liten rotbit.

Nya rabatten kommer nog bli jättebra. Förstår att ni vill ha insynsskyddat samtidigt som man inte vill bli av med utsikten förstås.

Kram, Karin

Nora sa...

Hm, jag lyckas inte svara direkt på frågorna så det får bli en kommentar istället :-)

@Tamara; stolparna längs med staketet är ett försök att hålla rådjuren och hjortarna på andra sidan tomtgränsen. Mellan stolparna har vi dragit snören. Det fungerar inte till 100% men istället för dagliga besök av rådjur och/eller hjort har vi nu besök bara några få ggr pr. år.

@Marta; det stämmer. Staketet står på tomtgränsen. Man kan säga att vi delar berg med våra grannar på andra sidan:-)