söndag 16 februari 2014

Premiär


Idag var det stor premiär här hemma....premiär och rekord på en gång faktiskt. Meteorologerna har hela veckan pratat om uppehåll och ungefär fem grader idag. Uppehåll var det dåligt med på förmiddagen, men efter lunch klarnade det upp och då var det snabbt på med långkalsonger, fleecetröja, trädgårdsbyxor och gummistövlar. Sedan var jag ute i nästan tre timmar och njöt hejdlöst av ogräsrensning och flyttning av sten och ris. Årets första trädgårdsdag med andra ord, och den är rekordtidig i år. Det har aldrig hänt att jag har grävt i trädgården så tidigt som 16:e februari någonsin.

Att gräva var inga problem idag - det var inte antydan till tjäle i jorden. Och överallt finns det växter som precis som jag är mer än redo för vår nu. Hoppas, hoppas bara att vi inte får en mars månad som den vi hade ifjol. Väderleksrapporterna för resten av februari lovar i alla fall gott:-)

Här är några av alla som står klara i startgroparna

Phyteuma nigrum. Skotten ser stora ut, men jämför med tallbarren så ser ni hur små de är i verkligheten. Dessa frösådde jag förra vintern men fick inte se mycket till dem sedan. Det visade sig att de var riktiga snigelfavoriter tyvärr. I år skall jag vakta dem bättre än förra året - tur i alla fall att de ser ut att vara starka och att de verkar ha etablerat sig trots allt.


Den här buskpionen, Paeonia suffruticosa, köpte jag på rea sent i höstas. Den har fått stå kvar i krukan (som jag grävde ner i grönsakslandet) och verkar inte ha några problem med det.


Min lilla ynkliga Kaprifol har knoppar också.


Hoppas den växer till sig - jag har nämligen en dröm om att den så småningom skall klättra upp och täcka berget bakom den. Min mormor och morfar hade ett berg i sin trädgård som var täckt av kaprifol och det var helt ljuvligt.


Knoppar har även den mörka flädern, Sambucus nigra 'Black lace'. Denna fick jag som stickling av min norska blogvän Marit sommaren 2012 och den har vuxit på bra. Hoppas jag får se blommor på den i år.


Sen kan jag konstatera att den här lilla skönheten verkar må bra också.


Denna vet jag inte mycket om. Min man kom hem med den i höstas - han hade hittat den tokbilligt på rea. Det är en Hebe, men vilken sort det är vet jag inte. Tyvärr var den bara märkt med Hebe och inget mer.

En underbar dag hade jag i trädgården och lyckan blev total när jag träffade på flera av dessa när jag grävde


Livs levande daggmaskar den 16:e februari! Lika ivriga som jag på att komma igång med allt arbete som behövs göras:-)


7 kommentarer:

Rost och rädisor sa...

Oj, vilken kanondag du har haft i trädgården och så mycket spännande som är på väg upp. Regn och snålblåst i småländska inlandet, inga daggmaskar. Har varit en stund i trädgården ändå och städat lite.

Önskar dig en fin vecka

Unknown sa...

Jag är lika lycklig som du, varit ute och fixat. Underbart! Och som det växer! Alla lökväxter är på gång inkl tulpanerna. Lungörten slår snart ut. Vi håller timmarna. Din vintergröna rabatt är så fin. Hos mig har Bambi käkat upp sockblomman.
Ha det bra
Marta

Martas rike sa...

Jag är lika lycklig som du, varit ute och fixat. Underbart! Och som det växer! Alla lökväxter är på gång inkl tulpanerna. Lungörten slår snart ut. Vi håller tummarna. Din vintergröna rabatt är så fin. Hos mig har Bambi käkat upp sockblomman.
Ha det bra
Marta

Kristinas oas sa...

Jag vill också vara ute i trädgården! Hoppas ha möjlighet till det om några dagar. :) Låter som du hade en toppendag, vad skönt att se små knoppar och fina daggmaskar.
Kram Kristina

Ranten sa...

Gratulerer med åpningen av sesongen 2014! Her har vi fått et lite tilbakeslag for ren da alt var dekket av issørpe i dag tidlig :-( Men solen titter snart fram over fjellet og vi får håpe at alt smelter vekk med en gan ;-))) God uke!

Tittis trädgård sa...

Det är en härlig tid nu när allt är i startgroparna. Jag har inte börjat i trädgården än, väntar nog en vecka till och hoppas att kroppen ska vara mer sammarbetsvillig då. Men jag har börjat väcka liv i övervintrare i källaren, så lite trädgårdspyssel har det blivit/ Kram Titti

Veronica sa...

Jag fattar precis don lycka för jag har gjort detsamma :)
Det är helt grymt skönt att få vara ute och härja lite bland rabatter och maskar.
Nu börjar det :)

Kram