söndag 12 oktober 2014

Nu är det klippt


När Irisar i Sibiricagruppen ser ut så här....


....är det dags att klippa ner dem. Oftast rekommenderas ju att man skall låta perennerna vissna ner och hellre klippa på våren, men när det gäller Iris Sibirica rekommenderar experterna att man skall klippa ner dem på hösten. Och den som har försökt klippa en stor rugge Iris Sibirica på våren kan nog lätt instämma i att det helst bör göras på hösten när det fortfarande är lätt att klippa. Låter man det vänta till våren kommer nämligen alla bladen ha förvandlats till en stor slemmig röra som är svår att klippa utan att skada de nya bladen som är på väg upp. Att riva bort de gamla bladen på våren är så gott som omöjligt - de är hur sega som helst och sitter fortfarande hårt fast. Har man sorkproblem (vilket jag inte har som tur är) så är även det en orsak till att klippa nu tydligen.

Idag var det så dags att börja klippandet. Numera ser det ut så här på samma plats


Några andra Sibirica-Irisar som fortfarande håller formen får stå någon eller några veckor till - än så länge pryder de sin plats och då får klippandet vänta.


7 kommentarer:

Rost och rädisor sa...

Där fick jag lite ny iriskunskap.
Ha det så gott i veckan.
Anette

Veronica sa...

Jahaja! Det hade jag verkligen ingen aning om.. Men det låter ju helt "vettigt". Det ska jag göra i år och det kommer bli skönt att slippa i vår för precis som du skriver så är det inte ett 100% roligt klippjobb på våren!

Kramar

MarJE sa...

Ja heilt enig med deg. Har allt gjort det i hagen min :)
Ha ei god veke.

Turid sa...

Takk for tipset, jeg skal nå ut å klippe :)

Gunilla Teckenberg sa...

Jag klipper också, så mycket jag orkar och hinner på hösten. När våren kommer är det skönt att det är gjort.

Kram!

Törnrosa sa...

Oj, att du vågade. Jag är lite feg där, bara pionernas blad blir avklippta på hösten.
Hej fr Törnrosa

Carita och Bertel sa...

Jag klipper också ner alla Iris sibirica, det fick jag också lära mig av en iris expert. Men faktiskt så klipper jag ner nästan allt, utom gräs och det brukar gå bra. Ibland låter jag klippet ligga kvar på plantan som skydd, bara att lyfta bort på våren, det som är kvar. Ha det fint. Carita