söndag 5 oktober 2014

Picea pungens 'St. Marys Broom'


När jag för första gången fick en egen trädgård att sköta om var jag heligt övertygad om att jag aldrig skulle köpa eller plantera någon barrväxt.Vilken tur att jag ändrade mig säger jag nu - sju år senare.

Då - för sju år sedan - var barrväxter i trädgårdar för mig synonymt med fula och misskötta granhäckar, övervuxna bergtallar och granar, cypresser och thujor planterade någon gång på 70-talet. Nu vet jag som tur är bättre!

Bland barrväxterna finns det nämligen en uppsjö av varianter att välja mellan. Allt från små miniatyrer på bara någon decimeter till stora träd. De finns i alla möjliga former och även i en hel del olika färgnyanser. Sist men inte minst är de ovärderliga på vinterhalvåret. När det mesta i trädgården ligger i träda håller barrväxterna både formen och även färgen (med några få undantag)

Vad sägs till exempel om denna lilla skönheten som jag köpte för ca sex veckor sedan?


Detta är en Picea pungens 'St. Marys Broom' - en miniatyrform av blågran. Den växer någon centimeter pr år och lär inte bli högre än ca en halv meter. Min är just nu ca 20 cm hög så innan den blir en halvmeter lär det dröja ett tag.

Picea pungens 'St Mary's Broom' trivs i soliga lägen och vill gärna ha sandig och väldränerad jord. Jag har planterat min i den upphöjda rabatten som är byggt runt delar av vår avloppsanläggning. Rabatten är ny i år och inte färdig än, så här ser den ut just nu.Den lilla Blågranen syns inte på den här bilden - den står bakom den bortersta stora stenen.

Mer om mina andra nyinköpta barrväxter får ni läsa så småningom. Jag kan tillägga att även maken har fallit för barrväxternas "charm" och nu har vi planer på att göra en egen plantering med bara barrväxter till nästa år, mer om det kommer också så småningom.

8 kommentarer:

Carita och Bertel sa...

Jag är inte heller så förtjust i barrträd men vi har nyss köpt några små i alla fall. Jag tycker inte att dom riktigt passar in i vår rufsiga trädgård, dom försvinner i mängden. Nu håller vi på med en ny rabatt igen så dom kanske passar där, vi får se.Ni har så mycket nytt och spännande i er trädgård. Ha det fint.Carita

Rost och rädisor sa...

Söt som bara den, men hur få en miniatyr att komma till sin rätt...
Allt gott
Anette

Ranten sa...

Jeg også kapitulert i år og har kjøpt mine første 2 bartrær :-)) God ny uke!

hagen vår sa...

Hei! Tanken har slått meg flere ganger, at jeg er glad for at jeg har endret mening. Synes at det gjør ting mer spennende også.
Jeg skal ikke rope på frosten, men tenk hvor fin den vil bli med rim på nålene. Den har en innmari fin form.
Ha det godt! Anne

Tittis trädgård sa...

Så tjusig rabatt! Jag tycker att barrväxter är toppen som stomme i en rabatt. Fint att ha något vintergrönt också. Såg din brakved "Fine Line" i förra inlägget, blev så glad för jag såg den på en mässa för två år sedan och ångrade att jag inte köpte den. Sedan glömde jag namnet, så tack för det. Brakved är ju en bra värdväxt åt vissa fjärilar, så den måste jag skaffa./ Kram Titti

Karin - Mina Rum sa...

Det är ju tur att man kan ändra sig, eller hur?! Det har jag gjort många gånger sedan jag "blev med trädgård". Trodde väl aldrig att zinnior, gräs och ringblommor skulle komma genom min grind men nu är de ganska självskrivna. Ja, så kan det gå. Och tur är väl det.

Kram!

Törnrosa sa...

Jag bara önskar att den var min! Så underbar! Har också blivit med barrväxter mot tidigare ointresse. Drabbades först för ca 10-12 år sedan men en hel del har vandrat vidare - alldeles av sig själva = komposterat sig, kan man säga. På plats. Suck. Men jag lär mig, så sakteliga, hur de vill ha det.
Hej från Törnrosa

Gunilla Teckenberg sa...

Så vacker den är med sina blåskimrande barr. Jag har en Picea pungens som heter `St. Mary´
och blir lite fundersam om det är samma gran men det sista namnet har försvunnit...de ser i alla fall exakt likadana ut.

Det kommer att bli jättefint med en rabatt för dvärgbarrväxter, de är helt oemotståndliga när man väl upptäcket dem.

Kram!