tisdag 29 september 2015

September 2015


I hela mitt liv har jag haft eksem. Vid några få tillfällen så mycket att det har begränsat mig (som när jag inte kunde vara med på idrotten i gymnasiet) men med hjälp av salvor och tack vare att jag har hållit mig från saker som jag inte tål så har det för det mesta inte stört mig så mycket. Saker jag bör undvika att vidröra är främst förbundet med fuktighet eller kemikalier och parfymer. Att skala skaldjur eller potatis och använda parfymerade tvålar är exempel på saker jag undviker så gott det går. Att bli fuktig eller smutsig om händerna är andra saker jag borde undvika, men det går ju inte ihop med trädgårdsintresset så just det brukar jag förtränga och "köra på" ändå. Som oftast brukar det vara uthärdligt och värt det även om en dag i trädgården brukar innebära en kväll/natt med jobbig klåda och såriga händer (och ja, jag använder handskar i trädgården - alltid!).

I början av september blev det ändå för jobbigt och jag tog det tråkiga beslutet att hålla mig ifrån trädgårdsarbete tills eksemet hade lugnat sig lite. Det tog längre tid än jag hade trott (det går ju trots allt inte att undvika tvål och vatten till exempel) och nästan hela månaden har gått utan att jag har jobbat i trädgården. Under tiden har ogräset frodats och ett par besök av hjortar och rådjur har också bidragit till att trädgården inte precis är på sitt bästa just nu. Men några timmars rensning i helgen tillsammans med min mamma som var på besök gjorde susen och även om det finns massor kvar att göra så känns det inte lika illa som bara för några dagar sedan.

Och även om det är tråkigt med ogräs och rabatter som borde ha rensats så njuter jag av vår trädgård ändå. Det går nämligen alltid att blunda för det fula och titta åt ett annat håll - alltid är det något som är fint och vackert trots allt!

Här är några exempel från idag - en underbar, vindstilla, solig höstdag med klar luft och hög njutningsfaktor:-)

Miscanthus sinensis 'Malepartus' är som finast just nu.


Rabatten vid tomtgränsen på parkeringen är en riktig höstrabatt. Här växer solrosor, ringblommor, jordärtsskockor, prydnadsgräs, skobandssolros, mörkbladig fläder och rödbladig perukbuske.


Området vid övre dammen har varit fint hela säsongen. Just nu börjar det mattas av, men vissnande växter kan också vara vackra.


Rådjuren åt så gott som alla rosor och rosknoppar för ett par veckor sedan, men en knopp på 'Stockholm' lämnade de kvar och nu flockas insekterna runt den nyutslagna blomman.


Även Strålrudbeckiorna är populära bland insekterna.


Rudbeckia fulgida 'Goldsturm'


Höstsilverax, Actaea simplex 'Brunette' - en väldoftande höstfavorit!


Humlen är större än någonsin i år.


Underbart vackra knoppar på Höstgentiana, Gentiana sino-ornata 'Blauer Zwerg'


Japansk Lönn, Acer plamatum 'Atropureum'


Finflikig Brakved, Frangula alnus 'Fine Line'


9 kommentarer:

Gunilla Teckenberg sa...

Så tråkigt att höra att hälsan inte är på topp, klokt beslut att undvika det som orsakar besvären, trädgården står kvar trots att du tagit en paus.

Det ser så fint ut och `Malepartus´ med sin praktfulla höstvippor är verkligen något att njuta av på hösten.

Kram på dig!

Vivishagerom sa...

Hei
Trist å høre at du ikke har vært i form i det siste, men jeg håper du nå får en fin høst.
Det er viktig å høre på kroppen, og ta signalene den gir, men jeg skjønner at du heller vil være ute i hagen.

Ønsker deg en fin høstdag. Klem Vivi

Hageidyll i Sonvika sa...

Deilig at du har fått litt hjelp og fått luket bort endel, og ikke minst , kost deg i hagen igjen. god bedring !
Og, takk for fine bilder fra høsthagen:-)
Eirin

Anonym sa...

Inte lätt när kroppen sätt stopp för det man vill göra och tycker om, men glad att du fått hjälp så det känns lite bättre. Fina höstblommor du har hos dig och Fine Line är en snygging som jag också har fallit för. :)
Kram Kristina

Marit sa...

Huff, det hørtes kjedelig ut! Eksem er noe herk.
Du må nok bare ta det med ro i hagen til det blir bedre.

God bedring!

Klem, Marit

Inger sa...

Vilken fin höstfägring i din trädgård. Men så tråkigt med dina besvär, förmodar att du provat allt för att bli kvitt eksemen. Skönt att du fick hjälp av din mamma.
Kram

hagen vår sa...

Hei!
Man skal fokusere på det vakre, hvis man kan, og dette er vakkert. Det handler om hva som er i fokus
Føler meg litt dum som foreslår noe mot eksem, men prøver meg! Aloe vera gelly. Den er i hvert fall ufarlig.
Ha det godt! Anne

Anjas Hill sa...

Jag förstår att du njuter av allt det vackra!
Själv har jag också atopisk eksem men har hållit den borta länge nu. Dock har den utvecklats till astma, vilket den gör ibland (särskilt om man har varit rökare vilket jag var för 30 år sedan)
Det går inte att jobba i trädgården utan vantar. Jag har alltid på mig någon typ av skyddshandskar. Riktigt tunna vid omskolningar och tjockare när jag gräver och rensar.
Kommer ihåg när mina barn var i blöjålder så gick eksemen upp över hela armar och hals och ibland halva ansiktet. Inte så vidare klädsamt.
Du ska ha den största respekten för denna lömska åkomma. Ta ALDRIG med bara händer i jord eller växter.Man vänjer sig att jobba med handskar på.

Ha det gott och var rädd om dig
/Anja

Ingeborg Kringeland Hald sa...

Så fine hagebilder. Synd med eksemet ditt. Forstår litt hvordan du har det, har hatt senebetennelse i et par uker og får ikke lov å jobbe i hagen, det holder hardt. Har så mye jeg har lyst til å gjøre. Heldigvis er det blitt litt bedre. Har du prøvd bambushansker under hagehanskene dine, husker jeg skrev en artikkel for en hanskeprodusent om at det var så bra å bruke ved allergi for noen år siden, de ble produsert sammen med astma og allergiforbundet. God bedring,
hilsen Ingeborg fra fruhaldshage.blogspot.com