tisdag 5 januari 2016

Knoppar


Idag har jag varit ute och tittat till mina Julrosor. Ingen av dem blommar, men alla verkar må prima och då finns det hopp om blomning så småningom.

Denna är jag lite extra stolt över, den har jag nämligen sått själv av frön jag har fått av min norska bloggvän Fru Ranten. Det är en Helleborus foetidus som inte har blommat än, men den är fin ändå.


Nästa Julros har knoppar, men tyvärr inget namn. Den köpte jag för en tia på en trädgårdsmarknad för några år sedan och jag kan leva med att den är namnlös :-)Till sist en som borde vara Helleborus hybridus 'Blue Metallic Lady' (eventuellt är det en 'Red Lady)


Detta är några av våra Julrosor. Jag skulle gärna ha flera och brukar köpa någon eller några varje år. Det är svårt att hitta Julrosor i handeln tycker jag (med undantag av mataffärernas H. niger som säljs till jul varje år. Man kan givetvis beställa på nätet också, men jag har inte gjort det än). Men hos Torvan Trädgård , Stolpens Trädgård, och på trädgårdsmarknader har jag hittat några fina sorter som tur är. Sen är det ju ganska lätt att fröså Julrosor också, bara man har färska frön. Jag har bytt till mig frön från bloggvänner så om ett par har jag förhoppningsvis ännu flera plantor att njuta av.

11 kommentarer:

Berit sa...

ja de är underbar dessa julrosor och man kan inte äga för många heller :)
En som jag kan rekommendera att köpa julrosor av är http://www.gartnerietspiren.dk/ av henne har jag köpt en del på trädgårdsmässan i Älvsjö.
Ha en underbar dag!!

Marit Sønstebø sa...

Nei, juleroser kan en ikke få for mange av! Dine ser veldig flotte ut der de står i snøen.

Klem, Marit

Bikas Trädgård sa...

Det är en härlig tid när dom blommar. Brukar bli någon ny varje år...
Kram Ulrika

Bikas Trädgård sa...

Det är en härlig tid när dom blommar. Brukar bli någon ny varje år...
Kram Ulrika

Gunilla Teckenberg sa...

H. foetidus är en riktig tuffing som håller sig fin även under en kylslagen vinter.

Du kommer att få massor av fröplantor runt dina Helleborus,inte lönt att fröså egentligen. Sen vet man förstås aldrig vad det blir, de korsar sig mer än gärna med varandra.

Kram!

Ranten sa...

Ingen juleroser i blomst her enda, og det er jo litt uvanlig. Men knopperer det mangen av så det er bare å være tålmodig :-)) Fin uke!

hagen vår sa...

Hei!
Her har det ikke kommet noen enda, men jeg har store forventninger.
Oppdaget for et par måneder siden at det var fullt opp med frøplanter ved siden av den som blomstret fantastisk i fjor vår. Kjøpte den som hybrid. De siste tre årene har gartneriet Spiren vært på Hagegemessa på Lillestrøm (fra Danmark), og de har hatt et fantastisk tilbud på juleroser. Det har nærmest vært å frotse.
Ha det godt! Anne

Eirin - Lars Bjerke sa...

Det er noe spesielt med juleroser som blomstrer midtvinters. Så før jul at vi
Hadde to, tre med mange knopper. Så vi får ut å se så fort denne influensaen gir seg. Den har vært langdryg.:-)
Ha et riktig godt nytt år !!

Anonym sa...

Ja, julrosor är underbara! Instämmer med Berit, trädgårdsmässor brukar vara bra för julrosinköp!
Här började de knoppas, men nu har det blivit vinter.

Anonym sa...

Julrosor är underbara, spännande att ha egna frösådder också. Kan tipsa om Tuijas växter, hon säljer på nätet också, och har lite kul julrossorter.
Kram Kristina

Marta Ronyai sa...

Jag är liiite kluven till julrosor, svampen, som de ofta blir angripna av stör jag mig på. Det luriga är att det finns motståndskraftiga individer, jag har två plantor i samma rabatt, varav den ena är drabbad men den andra har varit helt frisk och rikblommande varje år. Så man faller ju när de står i butiken i blom och vill testa. Så jag har ganska många trots kluvenheten. En foetidus har självsått sig och ska blomma i år, jag kan knappt bärga mig. Men nu har vi kallt igen och knoppen har avstannat. Så här års vill jag bara emigrera.....
Kram igen
Marta