söndag 3 januari 2016

Årets första insats


Årets första arbetsinsats i trädgården blev att beskära vindruvorna, vilket jag gjorde i går. Vi har fyra sorters vindruvor, två av dem är planterade i söderläge mot ena växthuset och de andra två är planterade inne i det andra växthuset (som är oisolerat). Båda har alltså ett skyddat läge och går jättebra hos oss här i zon 2/3.


Bilden är tagen i mitten av juli förra året och visar de två plantorna som växer på friland. Här är ingen sommarbeskärning gjord än. Bara ett par veckor senare är rankorna så långa så de täcker större delen av taket på växthuset om man inte klipper dem

Innan vi skaffade vindruvor var jag lite skraj för det där med beskärning. Av någon anledning är jag ofta det, vare sig det handlar om rosor, klematis, vindruvor eller annat. Men just när det gäller vindruvor verkar det svårt att misslyckas. Man klipper tillbaka dem nästan helt och hållet på vintern (så det bara blir en huvudstam kvar) och på sommaren får man beskära för att optimera skörden. Vindruvsplantor har en helt makalös växtkraft och varje sommar blir jag förvånad över hur mycket som måste klippas bort. Mer om beskärning och plantering av vindruvor finns att läsa på bland annat den här sidan.


Denna bilden är från 1:a september och nu har jag beskurit plantorna ett par gånger. Jag brukar klippa bort de längsta rankorna som letar sig upp på taket eller över staketet. Dessutom klipper jag bort ganska många blad, klipper man inte bort blad blir det annars bara en enorm bladmassa som skuggar både druvor och växterna inne i växthuset.


Våra vindruvor är av sorterna Vitis 'Boskoop Glory', Vitis 'Vanessa', Vitis 'Zilga' och Vitis 'Himrod'. De två förstnämnda är planterade på friland och de två senare i växthuset. Vilken sort som är godast törs jag inte uttala mig om - jag glömmer bort vilken som är vilken när det är skördetid:-)


6 kommentarer:

Rost och rädisor sa...

Fiffigt växthus du har. Tack för påminnelsen att beskära druvorna. Hade helt glömt bort.
Allt gott
Anette

hagen vår sa...

Hei!
Nå er det lenge siden at jeg har sett noe til deg. Så hyggelig å og lese se dette. Veksthuset ser så spennende ut. Skulle gjerne lykkes med vindruer. Har en, men det blir bare blader. Den står i kjelleren om vinteren og får for lite dagslys i løpet av året. Har fått den så jeg aner ikke hva den heter.
Å beskjære er en av favorittsyslene i hagen.Tror det er da jeg prater mest med meg selv. Skakker på hodet og vurderer. Ser nok rar ut.
Klem Anne

Marit Sønstebø sa...

Flott drivhus! Moro med egne druer, og de smaker jo veldig godt. Jeg har aldri beskåret mine, men de vokser utendørs, så de fryser endel tilbake i kalde vintre.
Klem, Marit

Anonym sa...

Tack för påminnelsen om beskärning, då vet jag vad jag ska fixa i morgon. Hur är era sorter när det kommer till kärnor? Vår har för många tycker jag...
Kram Kristina

Berit sa...

Häftigt drivhus :)Jag har inga vindruvor och min ambition är att inte skaffa de heller, vet inte varför men de tilltalar mig inte.
Ha en underbar dag!!

Gunilla Teckenberg sa...

Jag är heller ingen hejare på beskärning, lite för feg med sekatören.

Det är jättesnyggt ert växthus, egen designat och originellt!

Ni är så välkomna hit i sommar närhelst det passar er, bara säg till!

Kram!