lördag 9 juni 2018

Man ska inte....


Man ska inte plantera när det är torrt brukar det sägas och det är förstås ett vettigt råd. Men om vi inte skulle plantera när det är torrt skulle det inte bli mycket planterat i denna trädgården, så ibland chansar vi och planterar ändå. Nyckeln till succé är förstås vatten, vatten och vatten. Nyplanterat står alltid högst upp på listan bland de lyckliga som får vatten här hos oss.

Senaste planteringen som vi har gjort i ordning är den smala remsan mellan de upphöjda planteringarna och stengången nedanför vårt hus.


Här har vi planterat både nyinköpta och delade eller flyttade plantor från trädgården.

 
Den gemensamma nämnaren för alla plantorna är att de är torktåliga så de förhoppningsvis ska klara det förhållandevis utsatta läget. Här växer det nu Lavendel (både vit och blå), Stäppsalvia, diverse små Nävor, Murklocka, Backtimjan och Mossflox.
 

Vi gillar ju att även blanda in träd och buskar i rabatterna och denna är inget undantag. Längst bort står det en Svartaronia, Aronia mel. 'Viking' och ett Silverpäron, Pyrus salicifolia 'Pendula'. 


Det känns skönt att äntligen ha fått i ordning denna rabatten. Hela området ser med ens lite mer städat och ordentligt ut. Men riktigt klara är vi inte än. Det finns fortfarande en liten yta kvar nedanför berget som ska planteras och så ska ju vattenrännan på andra sidan gången också göras i ordning. Mer om det vid ett senare tillfälle :-)


P.S. Tack för alla trevliga kommentarer på mitt förra inlägg - det värmde!

7 kommentarer:

Marit sa...

Hei Nora!

Ja, det sies så, og det er jo også riktig hvis en ikke har mulighet til å vanne etterpå. Jeg har nettopp flyttet alle mine trillium og det midt i den verste tørken. Men med vanning hver dag har det gått overaskende bra.

Det ser så fint ut hos dere :
Klem, Marit

Villrose sa...

Det blir fint!
Jeg kvier meg litt for å plante ut småplantene, men de har det ikke godt i pottene heller. Klenatis og roser går bra. De skal jo ha dype hull og mye vann uansett.

Maribel sa...

Hej Nora!
I det här vädret går det inte att vänta på regnväder, verkar inte bli något av det. Ser så snyggt ut, den som lagt stenarna i gången får 10+ i vitsord.
Ha en trevlig helg /Marika

Karsten F sa...

Hei Nora

Ja, de siger så meget, og gang på gang viser det sig at gå alligevel:)

Med omtanke og masser af vand kommer det at gå fint!

Ha en dejlig søndag

Inger sa...

Inte mycket att välja på denna försommar när det är torrt hela tiden. Jag brukar plantera fram till midsommar sedan tar jag en paus till mitten av augusti. Ni har så bra koll att växterna säkert klarar sig.
Kram

Rost och rädisor sa...

Väldigt snygg kontrast mellan sprängstens kantigheter och den strama gången. Skitsnyggt helt enkelt! Kan redan se det hela framför mig när mossfloxen bäddar in och backtimjan letar sig igenom. Ett otroligt jobb ni lägger ner på markarbeten.
Allt gott
/Anette

Hageidyll i Sonvika sa...

Hei Nora!
Ja, man har vel egentlig ikke noe valg, det går ikke å vente til det blir regn. Tror nyplantinger går bra. Lars gravde opp en rose som vi flyttet (fordi det ble mye finere med et tre der) Treet og andre nyplantede greier seg fint, men rosen måtte klippes kraftig tilbake og ser litt tufs ut.
Spennende å se hvordan hagen deres er 0m 5-6 år:-)
Ha det godt/Eirin