onsdag 13 juni 2018

Väldoft


Försommaren är dofternas tid i trädgården och hos oss är det som allra bäst just nu. Då gäller det att passa på att njuta, för många av de som sprider väldoft nu blommar bara en kort tid.

Vi hade turen att få fyra gamla gigantiska Doftschersminer med "på köpet" när vi flyttade hit. Två av dem blommar nu och doften är alldeles ljuvlig!


Denna flyttade vi ganska brutalt med hjälp av en grävmaskin för några år sedan, men det verkar inte ha bekommit den alls. Den är lika fin och har blommat varje år sedan flytten.


Nästa buske står bara ett tiotal meter från den första


De andra två har inte börjat blomma än. Det är tur att de inte blommar samtidigt så vi får njuta av doften en längre period.

Andra favoriter så här års är givetvis Pionerna. Även de blommar bara en kort period, men vilken blomning och vilken doft sedan!Rosen 'The Pilgrim' är först ut bland våra rosor i år. Även den väldoftande och vacker!


I måndags och natt till tisdag fick vi äntligen lite regn här hos oss. Det blev bara ynka 5 mm, men det är bättre än inget och doften av regn är inte fy skam den heller :-)

9 kommentarer:

Gunilla Teckenberg sa...

Hej Nora!

Här fick vi också ärva en gammal doftschersmin och doften känns överallt. Inga skönheter precis men de har sina fördelar, tål vad som helst utan att ta minsta skada och så den underbara doften.

Kram!

Marit sa...

Ja, nå må en nyte alle duftene. Peoner dufter alltid godt, men noen dufter bedre enn andre. Her dufter en rose også fekdig godt. Engangsblomstrende, men hva gjør vel det :)
Ha en fin kveld, Nora!
Klem, Marit

Hageidyll i Sonvika sa...

Godt med alle duftene, og med regn, dufter det ekstra godt!
Da det første regnet kom her, måtte vi bare gå en tur og kjenne på lufta og regnet:-)
Peoner er jo så vakre, men jeg har aldri "råd" til å ta dem inn. I går hadde regn og vind sørget for å knekke noen greiner, så nå nyter vi dem i en vase. Det er bare vakkert.
Ha en fin kvels-runde/Eirin

Charlotta sa...

Doftande trädgård är helt underbart. Det gör inget att man blir alldeles yr av att gå förbi schersmin i blom. ;)
Min schersmin har dock en tendens att få bladlusangrepp. Det ser ju inte så vackert ut, men doftar lika underbart gör busken ändå.

Ha det gott!

Karsten F sa...

Hei Nora

Her er pæon sæsonnen ved at nærme sig det aller sidste...
Du har mange i superflot blomstring!

Ha en dejkig aften

Maribel sa...

Hej Nora!
Saknar min doftschersmin, den var tvungen att tas bort när gatan gjordes om. Tänkte aldrig tanken att plantera om den, den var så stor. Ljuvliga pioner, var nyss ute och sniffade på mina.
Ha det fint /Marika

Inger sa...

Schersminer är tåliga och robusta. Jättefina pioner, här doftar kaprifolen som bäst. Vi har fått 1 mm regn den här veckan.
Kram

Ingeborg Kringeland Hald sa...

Så mye fint du har, skulle gjerne hatt plass til en duftsjærsmin. Ha en fortsatt fin helg, hilsen Ingeborg

Anjas Hill sa...

Hejsan Nora!
...och vi har fått "för" mycket från ovan...nu är jag trött på kylan, mörkret och regnet.
Fördelen är att honungsrosen blommar längre än vanligt och så även pionerna.
Din trädgård tycks ha anpassat sig till de rådande väderförhållanden hos er. Allt ser frodigt och fint ut och dina växter är så "väluppfostrade" att de gnäller inte över hur lite det regnar utan är tacksamma istället för det lilla ;-)
Ha det gått!
/Anja