söndag 24 juni 2018

Tacka vet jag midsommarveckan


Denna våren och försommaren har så här långt varit en upprepning av 2017. Torka i april och  maj samt första halvan av juni och sedan kommer midsommarveckan som en frälsning med mycket nederbörd. Denna gången fick vi 33 mm mellan onsdag kväll och fredag morgon. Det är en helt underbar känsla att ha fulla vattentunnor och dammar och en genomvattnad trädgård.

Och när allt var vattnat fanns det plötsligt tid över till att göra annat som har fått stå åt sidan den senaste tiden när fokuset har varit vattning, som ogräsrensning och underhåll av övervuxna rabatter. Treåringen och jag tillbringade eftermiddagen och tidiga kvällen tillsammans i trädgården igår och fick mycket gjort samtidigt som vi hade mysigt tillsammans. Vi grävde om i komposterna, hittade en kopparorm i en av kompostbingarna (och lärde oss genom Wikipedia att det inte är en orm utan en ödla), rensade ogräs och krattade nerfallna löv och kvistar efter den kraftiga blåsten på fredag morgon.Jag passade även på att kraftigt ansa och rensa i denna rabatten som var minst sagt övervuxen.
Ett antal grenar på Rosenspirean som växer ovanför rabatten togs bort, Daggkåporna klipptes hårt tillbaka och decimerades. Resultatet blev inte snyggt, men Daggkåporna kommer snart med nya blad och de bortklippta blommorna gör att jag förhoppningsvis inte får grusgången full med självsådda Daggkåpor nästa år.


Det var nära att jag tog bort Honungslökarna också, de är allt annat än snygga när bladen bara ligger ner och döljer annan växtlighet. De får stå kvar än så länge, men mycket talar för att de får försvinna på sikt.

Nu ser det tyvärr ut till att vi går mot en ny torr period - inte en droppe regn i 10-dygnsprognoserna, men det tänker jag försöka förtränga i några dagar till medan jorden fortfarande är så där härligt fuktig och alla perenner plötsligt ser så där fina och fräscha ut igen.

5 kommentarer:

Susie på Stjärnarve sa...

Visst är det härligt med regn - trots att det valde att komma precis till midsommar! Vi fick hela 11 mm, så nu slipper man vattna på ett tag.
KRAM/Susie

Villrose sa...

Her har det vært helt omvendt av i fjor som var våt og kald. Hittil tør og varmt, Foretrekker nok det siste...
Fint å være to om oppgavene :)

Marit Sønstebø sa...

Så god hjelp du har, Nora! Ja, det er bedre å luke når det er fuktig. Her er det meldt om samme varme og tørre vær. Det er dessverre ikke noe vi får gjort noe med.
Ha en fin kveld!
Klem, Marit

Inger sa...

Vilken bra hjälpreda du har, syns att han har rätta snitsen med räfsan. Värmen kom tillbaka hos oss idag, underbart.
Kram

Karsten F sa...

Hei Nora

Super med en frisk medhjælper:)

Og ja Vejrprognoser er jo kun prognoser! Et pludseligt tordenvejr kan give mange uventede mm...
Og du har ret det er så meget lettere at rense og luge når jorden er rigtig våd!

Ha en dejlig ny uge