onsdag 18 juli 2018

Hem till trädgården


I en vecka har vi varit på resande fot i vackra Hälsingland i strålande solsken precis varje dag. En mysig vecka med familj, vänner, god mat och många bad men också med den ständiga oron över hur det ser ut hemma. Hur kommer växterna må? Hur går det med krukorna vi ställde i skuggan innan vi for? Kommer det finnas vatten kvar i brunnen när vi kommer hem och kommer vi klara oss undan bränderna?

Någon större anledning till oro var det ändå inte skulle det visa sig. Visst slokade en hel del i trädgården och det ser lite risigt ut, men vi hade vatten i kran och efter några timmar med korsdrag gick inomhustemperaturen ned från 34,7 till 30,3 grader....... Igår kväll låg fokuset på att vattna det som slokade som mest i krukor och växthus och det allra mesta har repat sig nu. Idag har vi hämtat vatten och fyllt på i dammarna och under veckan kommer vi fortsätta punktbevattna där behovet är som störst samt rensa bort gula blad och vissna blommor - med sax och sekatör kan man uträtta underverk:-)

Något tema i bilderna finns det inte denna gången, bara lite blandat av sånt som just nu visar sig från sin bästa sida trots värme och torka samt några som har det betydligt jobbigare tyvärr.

Vid parkeringen har vi en Passionsblomma i en kruka. En trevlig syn att komma hem till:-)


Rosorna har klarat sig förvånansvärt bra i värmen till trots för att de inte på långa vägar har fått så mycket vatten som man rekommenderar.


Klematisen 'Etoile Violett' har kastat i väg en ranka och tagit insektshotellet i besittning.


Klematis 'Jackmanii' planterades förra hösten och blommar nu för första gången.


I söderläge mot en skyddande vägg stortrivs både rosor och Klematis


Våra gamla Parkrhododendron har inte fått något vatten alls och ser inte glada ut.


Samma gäller denna Ormbunken. Inget jag har planterat, den har slagit sig ner här på eget bevåg så det är inget jag sörjer direkt även om den är snyggare när den står upp.


Den gulbladiga Kornellen har en hel del bruna blad bland de gula.


Medan Smällspirean och Flädern som står brevid ser ut att må prima.


Samma sak med Ärtcypressen, Chamaecyparis pisifera 'Filifera Nana' som är hur fin som helst.


Att Humlen får gula blad mitt i sommaren har jag inte varit med om förut. Den brukar klara sig oavsett väder.


Denna stackaren är inte heller nöjd med läget. 


 Hortensiorna i lådan vid gästhuset däremot har en massiv blomning på gång. Kul att det är så många olika färgnyanser till trots för att det bara är två plantor.


Vidjehortensian 'Annabelle' däremot är lite mer tveksam. Bladen hänger och jag tycker att blomklasarna är betydligt mindre än vad de brukar vara.


Samma med Klematisen 'Arabelle'. Den blommar, men blommorna är mycket mindre än de brukar vara.


Barrväxterna är nog den gruppen växter i trädgården som klarar torkan allra bäst. Här en Hiba, Thujopsis dolabrata.


Gullflockan skulle nog må bra av lite vatten.


Den har fått betydligt mindre än Solfjäderslönnen, Acer shirasawanum 'Aureum' som är en av de prioriterade.


Skenkamelian, Stewartia pseudocamelia, som vi köpte förra året utvecklas fint. Om jag ska välja en favorit bland alla våra träd så väljer jag nog denna. Tycker den är oerhörd vacker!


Så där, det var lite blandat från vår trädgård. Andras trädgårdar kan du läsa om här hos det utmärkta initiativet Trädgårdsfägring.

4 kommentarer:

Marit sa...

Ja, det er alltid spennende å komme hjem til hagen. Den clematisen 'Arabella' er så fin! Den har jeg ikke sett her. Klem, Marit

Karsten F sa...

Hei Nora

Når man tænker på hvor lidt regn der er kommet synes jeg mange haver klarer sig fantastiskt! Og efter et par dage med selektiv vanding så tror jeg din er superflot igen!

Bregnerne/ormbunken tror jeg også lider ude i naturen. Der tror jeg der sker flere forandringer end i vore haver.

Ha en dejlig dag

Inger sa...

Glad jag blir att du haft det fint i mitt Hälsingland, även om det just nu är väldigt oroligt med bränderna här. Rosor klarar torka bra, bara det är etablerade. Mina klematis har också mindre storlek på blommorna i år, jag har inte vattnat dem alls.
Kram

Lykkelig i hagen sa...

Hei Nora. Jeg kjenner godt til den doble feriefølelsen, og med tørken i år er det ikke alt som kan klare seg en uke uten vanning. Det meste reiser seg jo fint når det får vann, så jeg tenker det snart blir flott igjen hos deg. Ha en fin dag. Hilsen Anne-Kristin