torsdag 31 december 2009

Nyårsafton i trädgården och summering av 2009

De senaste veckorna har vi haft riktig vinter här i 08-området med mycket snö och kyla. Även om jag föredrar vår och sommar så gillar jag när det är kallt och snö. Hellre det än de grå, regniga, mörka, trista vintrar som vi oftast har här. Nu ligger trädgården inbäddad i vit, vacker snö och det är svårt att tro att här kommer det grönska och spira om bara några månader.

Här är några bilder från årets sista dag i trädgården:

Slänten på vänstra sidan huset (med den nya rabatten). Några rester av temyntorna och höstfloxen står kvar i snön.



Rönnen har jag lite kluvna känslor för. Den är egentligen bara fin när den får bär på hösten, men det räcker för att den skall få stå kvar. Och i vinterskrud är den minst lika vacker som på hösten när jag tänker efter:-)



Bären brukar fåglarna äta, men några finns kvar fortfarande.



Syrener:



Rabatten på baksidan. Hortensian samt några aster och temyntor sticker upp ur snön.



Hortensians blommor är vackra när de är bruna och vissna också:



Min vildvuxna kaprifol vid ingången på baksidan har börjat klättra upp på taket och även i stuprännan. Det regnade här i måndags, men sedan i tisdags har det varit ca 10 minusgrader. Det fick följder för en av kaprifolens grenar som nu har blivit istapp:-)



Här är vår altan. Mellan syrenerna går en liten stentrappa upp til nästa altan. Den övre altanen ligger på tomtens högsta del.



Rosenspirean har nästan vikt sig på grund av tung snö. Det gör inte så mycket, jag har tänkt beskära den iallafall:-)



Rhododendron (den ser nästan ännu klenare ut nu än på sommaren:-):



Rabatten vid ingångspartiet. Vore det inte för ett par kvarlämnade blompinnar skulle man nog knappt kunna gissa att detta är en rabatt:



Doftschersminen vid brevlådan:



Hela schersminen är inbäddad i ett lager av fin snö. Fascinerande!



Denna bilden är tagen på trottoaren och visar tomten från gatan. Tallarna till höger står på vår tomt. Granarna i bakgrunden är i "skogen", alltså inte på vår tomt. Bakom planket ligger nedre altanen. Min man är från Hälsingland, därav Hälsingebocken på planket:-)



På årets sista dag tänkte jag avsluta med en kort summering av trädgårdsåret 2009. Ett år som gick jättefort, men som har varit roligt, intressant, lärorikt och fullt av "aha-upplevelser". Detta var året då jag äntligen kunde påbörja trädgården på landet samt göra trädgården hemma till "min" (dvs, ta bort det jag inte tycker om och ersätta det med sånt jag gillar, samt givetvis vårda det som fanns sedan tidigare och som jag tycker om)

* Jag gick med i Nacka-Värmdö Trädgårdsförening. Jag har inte haft möjlighet att gå på så många träffar, men de jag har varit med på har varit jättebra. Dessutom gillar jag tidningen "Hemträdgården" som jag får 6 ggr pr. år från Riksförbundet Svensk Trädgård.

* Jag började prenumerera på Allt Om Trädgård. Jag gillar den tidningen, framförallt reportagen från "vanliga människors" trädgårdar. Dessutom gillar jag trädgårdsmästarens handbok som har gett mig många bra tips.

* På våren 2009 hittade jag bloggar om trädgård på nätet. Jag har varit en flitig bloggläsare under året och fått massor av inspiration och idèer från alla duktiga bloggare och trädgårdsmänniskor både i Sverige och Norge. I november tog jag modet till mig och började blogga själv också (jag har väl så småningom insett att man inte måste ha en jättefin "perfekt" trädgård eller kunna ta proffsiga bilder för att blogga). För min egen del vill jag att bloggen skall fungera som en dokumentation på vad jag gör i trädgården, en sorts dagbok nästan (för det är ju omöjligt att komma ihåg allt annars). Om andra vill läsa eller kommentera i min blogg är det jättekul!!

* Jag köpte några trädgårdsböcker i 2009 också. Dessa har varit till stor nytta framförallt när det gäller att välja vad jag skall satsa på i trädgården. Jag har förstått att det är så mycket lättare att få det fint om man väljer växter som passar för dom förhållanden man har.

* Jag har även använt internet mycket för att öka på min kunskap. Forumet hagegal.no (på norska) och Google har varit till stor nytta.

* Jag följde programmet "Trädgårdsfredag" på SVT med stort intresse. Detta var mitt favoritprogram i 2009 (delat med "På Spåret")

* Jag kom igång med plantering i trädgården på landet.

* Jag gjorde två nya rabatter i trädgården hemma. Den ena blev jag nöjd med, den andra blev inte alls bra tyvärr (rapporten om den får komma i ett senare inlägg).

* Jag började kompostera trädgårdsavfall. Tidigare har jag bara haft en kompost för hushållsavfall.

* Jag gick på trädgårdsmässorna i Kista, Älvsjö och Taxinge Slott.

* Jag gick på föredrag med Bosse Rappne och Hannu Sarenström. Mycket intressant och lärorikt!

* Jag började intressera mig mer för själva jorden. Även det här med att gödsla har jag lärt mig massor om.

* Jag har hittat till flera trädgårdsbutiker. Tidigare gick jag oftast på Plantagen och Bauhaus, där har jag knappt varit iår. Efter att ha upptäckt Ösmo Plantshop, JH´s, Tyresö Handelsträdgård m.fl. har jag börjat uppskatta kvalitèn på växterna och kunskapen och servicen hos personalen de har där. Låt gå att det kostar några kronor extra; jag är villig att betala det för att få bra service, fina växter och goda tips från kunniga säljare.

* Jag påbörjade en kurs i trädgårdslatin (har läst två av totalt fyra delar)

* Jag gick på öppen trädgård (tidningen Land) hos en jättetrevlig dam i Nynäshamn (som jag tyvärr har glömt namnet på)

* Jag besökte Wij Trädgårdar i Ockelbo och Botaniska Trädgården i Visby.

Summa summarum så sitter jag kvar med en glad känsla. Jag tycker om att hålla på med mina trädgårdar! Låt gå att allt inte låter sig genomföra eller att allt inte blir som jag hade tänkt mig. Jag har kul under tiden och jag utvecklas och får mera kunskap. Dessutom har det visat sig att det finns gott om människor som gärna hjälper till med tips och råd. Det verkar vara ett drag hos trädgårdsintresserade människor detta att man är så generös med att dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper, vare sig man bloggar, skriver böcker, håller föredrag, visar fram sin trädgård i tidningar, är med på trädgårdsforum, är medlem i trädgårdsföreningen eller jobbar i butik. Tack alla som har hjälpt mig i 2009! Jag hoppas att vi hörs igen i 2010!

Gott slut och Gott Nytt År!!

tisdag 29 december 2009

Projekt "landet" del 2

Efter att ha gjort mycket grundarbete i 2008 blev det några mindre projekt i 2009.

Vi fick börja med att ta bort körsbärsträdet som stod mitt på gräsmattan efter att den här "killen" hade haft en festmåltid. Nästan alla grenar åts upp och de som var kvar var brutna. (På bilden är det ett träd i skogkanten som var "middag". Jag har inget kort på när älgen är i trädgården)



Jag sörjer inte körsbärsträdet så mycket. Det var vackert när det blommade, men jag tycker inte riktigt att det passade in på vår tomt som ju är en skogstomt. Dessutom åts alla bär upp av fåglarna (och grenarna av älgarna)

Vi fick virke över efter altanbygget så min händige man snickrade snabbt ihop en blomlåda framför nedersta altanen (den framför köksingången)

Jag sådde låga solrosor, persilja och gräslök i denna "rabattlådan". Dessutom satte jag gula gladioler. Jag tycker det är fint med gula blommor, men jag försöker hålla färgteman i rabatterna och hemma passar det inte med gult. Tur då att jag har två trädgårdar så jag kan frotsa i gula nyanser på landet:-) Denna rabatten blev helt ok, men både solrosorna och gladiolerna blommade "för sent". D.v.s. i andra halvan av augusti efter att vår sommarsemester var slut. Nästa år får jag satsa på något som blommar tidigare, men jag har inte riktigt bestämt mig än. Kanske blir det bara grönsaker eller kryddor.

Här är en bild av rabatten innan sådd. Stenarna har jag hittat på tomten. Tyvärr har jag inga bilder från när det blommade i denna rabatten.



På väg ut till landet passerar vi Ösmo Plantshop. Jag har handlat en del där i år, både till landet och hem. Bra sortiment och trevlig personal gör det till ett nöje att stanna till i Ösmo! Här är resultatet efter ett besök där i maj. Några av dessa hamnade på landet och några hemma.



Jag la mycket fokus på planteringarna "på berget" iår. Berget har några skrevor som funkar bra att plantera i. En liten ormhassel står i en av rabatterna på berget. Just där är det en ganska djup skreva och jorden verkar vara tillräckligt djup för att den skall klara sig. Jag planterade 5 stk Jättedaggkåpa runt ormhasseln i maj.



Jag tyckte de var pyttesmå när jag planterade de och trodde det skulle ta tid innan de fyllde ut rabatten, men oj vad fel jag hade. De växte så det knakade och efter sex veckor var de så här stora.



I en av bergsskrevorna fanns det dagliljor, förgätmigej och praktlysing bland allt ogräs. Dessa valde jag att behålla. Vi har inte bara älgar som besöker oss och äter av det som finns, rådjuren brukar inte heller vara nödbedda när det vankas perenner:-) Så här såg det ut efter ett besök i maj:



Men trots detta ovälkomna besök var det så här fint i juni:



Och så här fint i juli:



Silverarven trivs bra i en av skrevorna:



Taklök, sedum och strandtrift trivs också.



Det blir mycket vatten i några av skrevorna när det regnar. Det funkade bra med grus som dränering i sommar, skall bli spännande att se om växterna klarar vintern också.

Här växer sedum, bergsnejlikor, timjan och citrontimjan



Hosta fanns också på tomten när vi tog över. De är riktigt fina tycker jag.



Rabarber fanns också på tomten. Jag älskar rabarber! Det har blivit goda pajer, sylt och efterrätter med rabarber i sommar, och i frysen ligger mera rabarber som vi kan njuta av i vinter (medans vi väntar på sommaren). Dessutom är ju rabarern så häftig när den är på g på våren:-)



Detta var några axplock från våren och sommaren på landet 2009. Som avslutning kan jag ju berätta att det blev ett stort projekt samt en del grävande även detta år. Husen (friggeboden, gästhuset och "stora huset") målades vita och jag påbörjade en ny rabatt. Tidigare var det gräs på båda sidor av grusgången, men jag ville göra en rabatt på vänstra sidan. Jag ser för mig en rabatt i gult och lila nyanser. Tyvärr upptäckte jag att det inte var så lätt att lösa dräneringen som jag hoppades:-(. Jag började plantera i ena delen av rabatten på hösten, dräneringsproblemet och plantering av resten av rabatten kvarstår att lösa i 2010. Har jag tur så har det funkat bra under vintern med dräneringen och då är det bara att plantera utan att lägga ner mer jobb på dränering......tyvärr tvivlar jag på att det kommer bli så. Problemet är allt vatten som rinner ner från berget tar med sig jorden och en del jord hamnar då i grusgången. Jag trodde att jag skulle kunna lösa det med en plastkant mellan jorden och gruset, men eftersom det är berg under både rabatten och grusgången kan jag inte gräva så djupt som jag behöver.

Här är en avslutningsbild på vit friggebod, påbörjad rabatt och en fundersam "trädgårdsmästare" som planterar flicköga, dagöga, färgkulla m.m.:-)obs! datumet på bilden är fel.

måndag 28 december 2009

Projekt "landet" del 1

I desember 2007 köpte vi vårt landställe, ca 6 mil söder om Stockholm. Tomten ligger i en brant backe (precis som hemma)och är ca 3000 kvm. Det är mycket berg och skog på tomten, men det finns även en liten trädgårdsdel. Både huset och tomten var i behov av renovering när vi köpte det. Vi hyrde in hantverkare till det invändiga jobbet, det utvändiga har vi tagit hand om själv. Det fanns både några bärbuskar och blommor planterade när vi tog över, men det hade inte skötts på ett tag och planteringarna var inte så genomtänkta (inte alltid mina är det heller, men jag har aldrig lyckats åstadkomma så grova missar som det fanns här tror jag:-)

Några "före-bilder". Dessa är tagna tidigt på våren 2008 och tyvärr var inte vädret det bästa, så bilderna är ganska otydliga.

Denna bilden är tagen på verandan framför huset och visar berget upp mot gästhuset. Sopsäckarna är fulla med skräp som vi plockade på tomten. I de uppbyggda planteringarna på berget växte det en massa ogräs samt lavendel. Planterat direkt på berget med ca 5 cm jord.



Nästa bild är också tagen på verandan, denna gången med utsikt mot friggeboden. Ner till höger (syns inte på bilden) är det en stor grop. Trädet mitt på gräsmattan är ett körsbärsträd.



Så här var bärbuskarna planterade. Underlaget är markduk på skogsmark med 5-10 cm jord på. Här står två stk svarta vinbärsbuskar, två stk röda vinbärsbuskar och en krusbärsbuske.



Det första vi gjorde på tomten var att plocka flera säckar med skräp. Dessutom låg det en hel del murstenar spridda över hela tomten. Det nästa blev att anlägga en grusgång fram till friggeboden. När det är snösmältning eller regnväder rinner det mycket vatten ner för berget och delar av gräsmattan blev då lervälling. Vi grävde bort 10-15 cm av gräsmattan/jorden och la på markduk och grus. Ett tungt arbete, men det var helt klart värt det. Her en bild från när vi var halvvägs ungefär.



Jorden och leran som vi grävde bort använde vi som utfyllnad i gropen i gräsmattan. Ovanpå det la vi lite ny plantjord och sådde gräs.



Nästa projekt var att kapa sly och hugga träd. Ett par helger gick åt till att kapa sly och köra det i kompostkvarnen. Resterna använde vi som utfyllnad i en stor grop vid uppfarten. Vi tog bort ca 30 stora träd och lika många mindre. Min pappa kom från Norge en helg och hjälpte oss med detta. Det var skönt att få bort träden och få in lite sol och luftighet på tomten. Den är iallafall omgärdad av skog, så träd finns det gott om trots att vi har tagit bort så många.



En stor del av semestern 2008 gick åt till att bygga altaner. Tomten är som sagt väldigt backig och inte så användbar. Vi byggde en altan framför gäststugan och en framför huset. Vi blev väldigt nöjda med resultatet. Nu finns det gott om plats för midsommarfirande/kräftskivor och annat umgänge, dessutom får vi utnyttjat tomten bättre.



I övrigt gick sommaren åt till att flytta bärbuskarna från skogen till gräsmattan, ta bort några av planteringarna på berget samt att rensa ogräs i mängder. Här är en bild från hösten 2008. Bilden är tagen framför friggeboden mot huset. På denna bilden kan man se den färdiga grusgången också.



Detta var lite om vad vi gjorde på vår lediga tid under 2008:-) I nästa inlägg kommer fortsättelsen på "projekt landet" från 2009.

tisdag 15 december 2009

Det snöar

Efter en "evighetslång höst" (känns det som åtminstone) med ca 5 grader och regn eller mulet så har vintern kommit till 08-området. Senaste dygnet har vi fått 10-15 cm snö och kvällstidningarna rapporterar som vanligt om "kaos". I min trädgård som ligger granne med skogen där vägen tar slut känns det inte kaotiskt alls, det känns däremot lugnt, vackert och stämningsfullt! Snön ligger som ett vitt, vackert täcke över rabatter, träd och buskar. Jag njuter av utsikten och känner mig lugn med att alla lökar, frön och rötter som ligger i jorden är skyddade för kylan av snön. Enligt SMHI skall kylan hålla i sig ett tag, så det finns hopp för att snön ligger kvar en liten stund åtminstone. Några långvariga snöperioder har vi sällan här, så man får njuta så länge det varar. Jag tycker det är underbart med snö i perioden december-februari.....sen vill jag ha vår:-)

Rabatten på baksidan:



Altanen på baksidan:

lördag 12 december 2009

Längtar

Jag längtar efter våren!! Jag längtar efter ljusare dagar, gröna knoppar, julrosor och alla dessa fantastiska lökar som blommar på våren! I min trädgård finns det en del vårblommande lökar, men jag vill ha mer - mycket mer:-) I höst har jag planterat ett par hundra lökar till och jag hoppas på mycket blommor till våren. Tyvärr har jag slarvat bort namnlistan på vilka jag planterade men det är vita krokus, pingstliljor, vit pärlhyacint och lite annat som jag inte kommer ihåg:-(

Här är några bilder på vårlökarna som redan finns i trädgården.

Snödroppar i gräsmattan:



Krokus i gräsmattan:



Och så dessa fantastiska Scillor som växer lite överallt. (Är det konstigt att man längtar? :-)



tisdag 8 december 2009

Buskar och träd

Jag har några buskar (och träd på) tomten. Allt har planterats av tidigare ägare. Som tur är har de planterat buskar jag tycker om:-) Tyvärr vet jag dock inte vilka sorter det är. Jag har inte bilder på allt, men här är några iallafall:

Schersminen som doftar underbart! Den står i ett hörn på tomten, precis bakom brevlådan. En jättebra placering tycker jag - varje gång man går in på uppfarten under tiden schersminen blommar känner man den fantastiska doften:-)



Forsythia är fantastisk tycker jag. Förutom några guldvivor och sedum som blommar i gräsmattan är det bara Forsythian som är gul i trädgården hemmavid. Jorden är inte så djup där Forsythian står, kanske det är orsaken till att den är ganska gles? Några rotskott har växt sig ganska stora så de tänkte jag gräva upp och plantera någon annanstans i trädgården där jorden är bättre. Bakom Forsythian står två tallar som är ganska höga och fina. Ända nackdelen är att gräsmattan torkar runt träden på sommaren. Jorden är inte så djup där heller och tallarna verkar suga åt sig det lilla vatten som finns.



Denna spirean står precis vid stora altanen. Doftar underbart den också!



Jag älskar syrener och jag är jätteglad för att det finns gott om syrener på tomten. De fungerar både som insynsskydd och rumsavdelare och så doftar de fantastiskt gott! På vintern hänger jag fågelmat i syrenerna och njuter av att titta på småfåglarna. Här är syrenerna vid stora altanen.



Detta vet jag inte vad det är för något, men blommorna är vackra. Buskarna är ca 1 meter höga och blommar i juli. Om någon vet vad detta är så tas tips tacksamt emot!





Vid ingången på övervåningen/baksidan står en kaprifol. Sommaren 2007 såg den ut så här:



Två somrar senare (utan någon beskärning under tiden) såg den ut så här:



Som synes har den växt något enormt på två år och den växer snart in i huset:-) Behöver jag säga att beskärning av kaprifolen står högst upp på "att-göra-listan" för 2010? :-)

Jag har en Rhododendron också. Den är ganska gles och klen tyvärr. Jag har börjat gödsla med Rhododendron-gödsel, så jag hoppas den blir bättre nästa år.



Ett litet äppelträd och ett litet päronträd står i en av rabatterna. Päronträdet drabbades hårt av löss i år och alla fruktämnen dog. Äppelträdet däremot gav oss några goda äpplen. Päronträdet i blom:



Jag har också en en och en rönn. Dessutom är skogen granne på ena sidan tomten. Jag vill gärna ha flera buskar (framförallt som insynsskydd mot gatan) men innan jag planterar något måste jag undersöka vad som skulle passa. Hela tomten ligger på berggrund så jorden är inte så djup och det blir fort torrt på sommaren.