torsdag 30 juli 2015

Hem till Hemerocallis


De senaste par veckorna har jag tillbringat minimalt med tid både i trädgården och vid datorn. Istället har vi varit i Gästrikland och firat släktingar som fylld 50 och 75 samt besökt familj och vänner i Norge. I tisdags kväll kom jag hem igen och det är alltid spännande att se vad som har hänt i trädgården när man har varit borta.

Maken följde inte med till Norge denna gången utan stannade hemma och jobbade med sommarens stora projekt. Mer om det kommer i ett eget inlägg snart. Men att det betyder stora förändringar i trädgården kan jag berätta redan nu. Treåringen som börjar inse på allvar vilket intresse föräldrarna har sprang runt och ropade, "titta mamma - pappa har fixat" och var nöjd med resultatet. Det är även mamman:-)

Om man bortser från projektet (och allt ogräs som verkligen frodas denna våta sommar) så var den stora skillnaden att massor med Dagliljor hade slagit ut. Här är några av dem.

Hemerocallis 'Mary Todd'


Hemerocallis 'Citralt'


Hemerocallis 'Night Beacon'


Hemerocallis 'Frans Hals'


Hemerocallis 'Cool it'


Hemerocallis 'Sammy Russel'


Hemerocallis 'Rob Cobb'


Hemerocallis 'Jean Swann'




måndag 20 juli 2015

Klematis 'Arabella'


Förra sommaren köpte vi fem Klematis från Klematisbutiken, en av dem var Klematis 'Arabella'.


Klematis 'Arabella' tillhör Integrifolia-gruppen och är en ganska ny sort (framtagen 1990). Den är i beskärningsgrupp 3 och ska klippas ner till ca 20 cm över marken på sen höst eller tidig vår.


'Arabella' klättrar inte själv så den behöver lite hjälp för att ta sig upp, men fungerar också bra som marktäckare. Vår 'Arabella' växer i en av våra våtbäddar och får klättra på en gammal stubbe som vi har försökt (men inte lyckats) elda upp i en vårbrasa för några år sedan. Kanske inte världens snyggaste klätterstöd, men tanken är på sikt att Klematisen skall täcka hela stubben så den inte syns.


'Arabella' blommar från juni månad och håller sedan igång tills hösten kommer. Blommorna är blålila och knappt en decimeter stora. Den är härdig till zon 4 och kan bli ca 2 meter hög.

Jag handlar inte växter på nätet så ofta, men just när det gäller Klematis gjorde jag ett undantag. Främsta orsaken är att jag inte kan så mycket om Klematis och beskärningsgrupperna har en tendens att förvirra mig. Då är det lättare att sitta hemma och i lugn och ro kunna läsa sig fram till vilka sorter man vill ha och sedan beställa dessa samtidigt. Och för att göra det lite lättare för mig själv har jag så här långt hållit mig till beskärningsgrupp 3, då kan det inte bli fel när alla skall beskäras på samma sätt och till samma tid.

Att handla hos Klematisbutiken kan jag rekommendera. Snabb leverans, fina växter och dessutom följde det med både näring och informationspapper om hur Klematisarna skulle skötas. Jag kommer nog handla där igen om/när det blir dags för flera Klematis i vår trädgård.

tisdag 14 juli 2015

Mmmmmm....


I slutet av juni och början av juli dominerar dofterna i vår trädgård. Här är några av de som doftar godast....

Klematis 'Betty Corning'. Denna står precis vid vår ingångsdörr. Vi köpte den 2011 och det är först i år den har blivit hyfsad stor och fått mer än bara några enstaka blommor. Och plötsligt märkte vi att den doftade och den doftar riktigt gott dessutom. Snacka om trevlig överraskning!


Kaprifolen är en given favorit! Vi har två och jag skulle gärna ha flera. När jag går förbi och känner den underbara doften minns jag min mormor och morfars trädgård och den gigantiska Kaprifolen de hade. Dofter kan verkligen återskapa minnen!


Rosen 'Racquel Renaissance'. Denna köpte vi förra sommaren bara för att den doftade så gott. Den är fin annars också, men doften är den stora behållningen.


Rosen 'Friesia'. Även den köpt förra året.


Doftschersminerna. Vi har fyra gamla, stora buskar och när de blommar känns doften i nästan hela trädgården.


På bilden nedan visas den största av Schersminerna. Ungefär fyra meter hög och minst lika bred. Den är på sitt finaste nu och då förlåter jag den alla egenskaper som inte är så positiva (som att den skräpar ner något enormt, att den är sen att grönska på våren, att den är makalöst trist i vinterhalvåret och att grenarna viker sig så fort det kommer snö) Nu doftar den himmelskt och de vita blommorna "lyser" på kvällarna och jag är så kär som man bara kan bli i en gammal buske:-)


Och så Doftpionerna förstås, här en 'Festiva Maxima'. I år har de blomstrat mer än någonsin och vi har lyxat till det och plockat blommor så det doftar gott inomhus också.


Det kommer dofta i trädgården resten av sommaren också, men inte på samma sätt som nu - så det gäller att passa på att stoppa näsan i alla väldoftande blommor nu och tacka för att man inte är täppt i näsan:-)

fredag 10 juli 2015

Årets Pionblomning


Årets Pionblomning är i slutfasen. Det har varit en bra sommar för Pionerna som har varit större och finare än någon gång tidigare. Här är några av sorterna i vår trädgård.

Paeonia lactiflora 'Marie Lemoine'


Paeonia lactiflora 'Red Magic'


Paeonia lactiflora 'Shirley Temple'


'Shirley Temple' blommade för första gången i år och den är fantastiskt vacker tycker jag (som annars inte är så förtjust i stora, dubbla blommor. Men man är väl inte sämre än att man kan göra undantag:-)


Till sist Paeonia lactiflora 'Festiva Maxima'. Vi har sex styck av denna och i år har de blommat något kopiöst.




tisdag 7 juli 2015

Sambucus nigra 'Black Lace'


För ganska exakt tre år sedan fick jag sticklingar av den mörkbladiga flädern Sambucus nigra 'Black Lace' av min norska bloggvän Marit.


Fem sticklingar fick jag och två lyckades jag rota och få att överleva. De två har nu blivit två fina, stora buskar.

Den största har vi planterat i rabatten vid parkeringen. Den växer i ett varmt och skyddat läge och trivs hur bra som helst där. Titta bara hur stor den har blivit både på höjden och bredden.


Den har "vuxit ihop" med en Skobandssolros, Helianthus salicifolius, och en orange Praktklätt, Lychnis x arkwrightii 'Orange Zwerg'.


Just kombinationen med Praktklätten är faktiskt rätt snygg även om färgerna på blommorna inte alls är i samma färgskala.


Den andra busken står i slänten ner mot garaget, även den i ett skyddat läge. Den är något mindre och framför allt inte lika bred.


Sambucus nigra 'Black Lace' är härdig till zon 4 och trivs i soliga lägen. Hos mig växer den i sandig jord. På hösten får den svarta bär och man lär kunna göra saft på bären och blommorna precis som med vanlig fläder, men det har jag aldrig testat.

Så här lätt kan det alltså vara att få stora, fina buskar av sticklingar. Stort tack än en gång till Marit!

söndag 5 juli 2015

Tillbaka


För en och en halv vecka sedan kraschade min dator. Nu har jag en ny och äntligen kan jag blogga igen:-)

I trädgården händer det massor och nya blommor dyker upp varje dag. Vår trädgård har aldrig varit så här frodig och grön någon gång under de fem åren vi har bott här, det får vi tacka vädergudarna för som har sett till att det har vattnats ordentligt i både maj och juni. Även ogräset och sniglarna frodas och växer och just nu lägger jag all tid i trädgården på att rensa ogräs och döda sniglar.

Om någon dag eller så hoppas jag vara i fas med bilderna och nya datorn, tills dess får ni se en bild som visar en av våra Hosta 'Sum and substance'. Just denna plantan köpte jag 2012 och nu börjar den bli rejält stor.