torsdag 31 december 2009

Nyårsafton i trädgården och summering av 2009

De senaste veckorna har vi haft riktig vinter här i 08-området med mycket snö och kyla. Även om jag föredrar vår och sommar så gillar jag när det är kallt och snö. Hellre det än de grå, regniga, mörka, trista vintrar som vi oftast har här. Nu ligger trädgården inbäddad i vit, vacker snö och det är svårt att tro att här kommer det grönska och spira om bara några månader.

Här är några bilder från årets sista dag i trädgården:

Slänten på vänstra sidan huset (med den nya rabatten). Några rester av temyntorna och höstfloxen står kvar i snön.Rönnen har jag lite kluvna känslor för. Den är egentligen bara fin när den får bär på hösten, men det räcker för att den skall få stå kvar. Och i vinterskrud är den minst lika vacker som på hösten när jag tänker efter:-)Bären brukar fåglarna äta, men några finns kvar fortfarande.Syrener:Rabatten på baksidan. Hortensian samt några aster och temyntor sticker upp ur snön.Hortensians blommor är vackra när de är bruna och vissna också:Min vildvuxna kaprifol vid ingången på baksidan har börjat klättra upp på taket och även i stuprännan. Det regnade här i måndags, men sedan i tisdags har det varit ca 10 minusgrader. Det fick följder för en av kaprifolens grenar som nu har blivit istapp:-)Här är vår altan. Mellan syrenerna går en liten stentrappa upp til nästa altan. Den övre altanen ligger på tomtens högsta del.Rosenspirean har nästan vikt sig på grund av tung snö. Det gör inte så mycket, jag har tänkt beskära den iallafall:-)Rhododendron (den ser nästan ännu klenare ut nu än på sommaren:-):Rabatten vid ingångspartiet. Vore det inte för ett par kvarlämnade blompinnar skulle man nog knappt kunna gissa att detta är en rabatt:Doftschersminen vid brevlådan:Hela schersminen är inbäddad i ett lager av fin snö. Fascinerande!Denna bilden är tagen på trottoaren och visar tomten från gatan. Tallarna till höger står på vår tomt. Granarna i bakgrunden är i "skogen", alltså inte på vår tomt. Bakom planket ligger nedre altanen. Min man är från Hälsingland, därav Hälsingebocken på planket:-)På årets sista dag tänkte jag avsluta med en kort summering av trädgårdsåret 2009. Ett år som gick jättefort, men som har varit roligt, intressant, lärorikt och fullt av "aha-upplevelser". Detta var året då jag äntligen kunde påbörja trädgården på landet samt göra trädgården hemma till "min" (dvs, ta bort det jag inte tycker om och ersätta det med sånt jag gillar, samt givetvis vårda det som fanns sedan tidigare och som jag tycker om)

* Jag gick med i Nacka-Värmdö Trädgårdsförening. Jag har inte haft möjlighet att gå på så många träffar, men de jag har varit med på har varit jättebra. Dessutom gillar jag tidningen "Hemträdgården" som jag får 6 ggr pr. år från Riksförbundet Svensk Trädgård.

* Jag började prenumerera på Allt Om Trädgård. Jag gillar den tidningen, framförallt reportagen från "vanliga människors" trädgårdar. Dessutom gillar jag trädgårdsmästarens handbok som har gett mig många bra tips.

* På våren 2009 hittade jag bloggar om trädgård på nätet. Jag har varit en flitig bloggläsare under året och fått massor av inspiration och idèer från alla duktiga bloggare och trädgårdsmänniskor både i Sverige och Norge. I november tog jag modet till mig och började blogga själv också (jag har väl så småningom insett att man inte måste ha en jättefin "perfekt" trädgård eller kunna ta proffsiga bilder för att blogga). För min egen del vill jag att bloggen skall fungera som en dokumentation på vad jag gör i trädgården, en sorts dagbok nästan (för det är ju omöjligt att komma ihåg allt annars). Om andra vill läsa eller kommentera i min blogg är det jättekul!!

* Jag köpte några trädgårdsböcker i 2009 också. Dessa har varit till stor nytta framförallt när det gäller att välja vad jag skall satsa på i trädgården. Jag har förstått att det är så mycket lättare att få det fint om man väljer växter som passar för dom förhållanden man har.

* Jag har även använt internet mycket för att öka på min kunskap. Forumet hagegal.no (på norska) och Google har varit till stor nytta.

* Jag följde programmet "Trädgårdsfredag" på SVT med stort intresse. Detta var mitt favoritprogram i 2009 (delat med "På Spåret")

* Jag kom igång med plantering i trädgården på landet.

* Jag gjorde två nya rabatter i trädgården hemma. Den ena blev jag nöjd med, den andra blev inte alls bra tyvärr (rapporten om den får komma i ett senare inlägg).

* Jag började kompostera trädgårdsavfall. Tidigare har jag bara haft en kompost för hushållsavfall.

* Jag gick på trädgårdsmässorna i Kista, Älvsjö och Taxinge Slott.

* Jag gick på föredrag med Bosse Rappne och Hannu Sarenström. Mycket intressant och lärorikt!

* Jag började intressera mig mer för själva jorden. Även det här med att gödsla har jag lärt mig massor om.

* Jag har hittat till flera trädgårdsbutiker. Tidigare gick jag oftast på Plantagen och Bauhaus, där har jag knappt varit iår. Efter att ha upptäckt Ösmo Plantshop, JH´s, Tyresö Handelsträdgård m.fl. har jag börjat uppskatta kvalitèn på växterna och kunskapen och servicen hos personalen de har där. Låt gå att det kostar några kronor extra; jag är villig att betala det för att få bra service, fina växter och goda tips från kunniga säljare.

* Jag påbörjade en kurs i trädgårdslatin (har läst två av totalt fyra delar)

* Jag gick på öppen trädgård (tidningen Land) hos en jättetrevlig dam i Nynäshamn (som jag tyvärr har glömt namnet på)

* Jag besökte Wij Trädgårdar i Ockelbo och Botaniska Trädgården i Visby.

Summa summarum så sitter jag kvar med en glad känsla. Jag tycker om att hålla på med mina trädgårdar! Låt gå att allt inte låter sig genomföra eller att allt inte blir som jag hade tänkt mig. Jag har kul under tiden och jag utvecklas och får mera kunskap. Dessutom har det visat sig att det finns gott om människor som gärna hjälper till med tips och råd. Det verkar vara ett drag hos trädgårdsintresserade människor detta att man är så generös med att dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper, vare sig man bloggar, skriver böcker, håller föredrag, visar fram sin trädgård i tidningar, är med på trädgårdsforum, är medlem i trädgårdsföreningen eller jobbar i butik. Tack alla som har hjälpt mig i 2009! Jag hoppas att vi hörs igen i 2010!

Gott slut och Gott Nytt År!!

4 kommentarer:

Annika Christensen sa...

Hej Nora!
Nora är ett sådant vackert namn och jag har aldrig träffat någon med det namnet.
Vilken vinter.. underbart att se trädgården med ett sådan fint täcke.
Vad fint du skriver i sluter om allt och alla.
Gott slut och Gott Nytt
Annika

Mia sa...

Trädgårdslatin, låter avancerat.. Trädgård är hälsa på grönt recept, du måste ju vara hur frisk som helst efter detta året. ônskar dig och dina trädgårdar god hälsa i 2010 också :)

AnnCharlotte sa...

Hej, kul att du hittat till mig och att jag hittat till dig ;)
Visst är det kul med trädgård. Och kul och inspirerande med bloggandet.
Det var en hel massa saker du hunnit med under året. Kurs i trädgårslatin låter spännande. Jag blandar latinska och svenska namn lite hursomhelst beroende på vilket som dyker upp först när jag ska komma ihåg, ja det vill säga om det alls dyker upp något.

Marie sa...

Vakre bilder av hagen din i vinterdrakt :)

Takk for kommentar hos meg :)
Godt nytt år og klem frå Marie :)