måndag 28 december 2009

Projekt "landet" del 1

I desember 2007 köpte vi vårt landställe, ca 6 mil söder om Stockholm. Tomten ligger i en brant backe (precis som hemma)och är ca 3000 kvm. Det är mycket berg och skog på tomten, men det finns även en liten trädgårdsdel. Både huset och tomten var i behov av renovering när vi köpte det. Vi hyrde in hantverkare till det invändiga jobbet, det utvändiga har vi tagit hand om själv. Det fanns både några bärbuskar och blommor planterade när vi tog över, men det hade inte skötts på ett tag och planteringarna var inte så genomtänkta (inte alltid mina är det heller, men jag har aldrig lyckats åstadkomma så grova missar som det fanns här tror jag:-)

Några "före-bilder". Dessa är tagna tidigt på våren 2008 och tyvärr var inte vädret det bästa, så bilderna är ganska otydliga.

Denna bilden är tagen på verandan framför huset och visar berget upp mot gästhuset. Sopsäckarna är fulla med skräp som vi plockade på tomten. I de uppbyggda planteringarna på berget växte det en massa ogräs samt lavendel. Planterat direkt på berget med ca 5 cm jord.Nästa bild är också tagen på verandan, denna gången med utsikt mot friggeboden. Ner till höger (syns inte på bilden) är det en stor grop. Trädet mitt på gräsmattan är ett körsbärsträd.Så här var bärbuskarna planterade. Underlaget är markduk på skogsmark med 5-10 cm jord på. Här står två stk svarta vinbärsbuskar, två stk röda vinbärsbuskar och en krusbärsbuske.Det första vi gjorde på tomten var att plocka flera säckar med skräp. Dessutom låg det en hel del murstenar spridda över hela tomten. Det nästa blev att anlägga en grusgång fram till friggeboden. När det är snösmältning eller regnväder rinner det mycket vatten ner för berget och delar av gräsmattan blev då lervälling. Vi grävde bort 10-15 cm av gräsmattan/jorden och la på markduk och grus. Ett tungt arbete, men det var helt klart värt det. Her en bild från när vi var halvvägs ungefär.Jorden och leran som vi grävde bort använde vi som utfyllnad i gropen i gräsmattan. Ovanpå det la vi lite ny plantjord och sådde gräs.Nästa projekt var att kapa sly och hugga träd. Ett par helger gick åt till att kapa sly och köra det i kompostkvarnen. Resterna använde vi som utfyllnad i en stor grop vid uppfarten. Vi tog bort ca 30 stora träd och lika många mindre. Min pappa kom från Norge en helg och hjälpte oss med detta. Det var skönt att få bort träden och få in lite sol och luftighet på tomten. Den är iallafall omgärdad av skog, så träd finns det gott om trots att vi har tagit bort så många.En stor del av semestern 2008 gick åt till att bygga altaner. Tomten är som sagt väldigt backig och inte så användbar. Vi byggde en altan framför gäststugan och en framför huset. Vi blev väldigt nöjda med resultatet. Nu finns det gott om plats för midsommarfirande/kräftskivor och annat umgänge, dessutom får vi utnyttjat tomten bättre.I övrigt gick sommaren åt till att flytta bärbuskarna från skogen till gräsmattan, ta bort några av planteringarna på berget samt att rensa ogräs i mängder. Här är en bild från hösten 2008. Bilden är tagen framför friggeboden mot huset. På denna bilden kan man se den färdiga grusgången också.Detta var lite om vad vi gjorde på vår lediga tid under 2008:-) I nästa inlägg kommer fortsättelsen på "projekt landet" från 2009.

3 kommentarer:

Mia sa...

Tycker det är beundransvärt att dom där bärbuskarna har överlevd, säger något om envisheten till ribes-släktet. Vilket jobb ni fick gjort på en sommar, trädäcket vart helfint, så smart att binda dom ihop med en trapp, så blev det nästan som ett golv. Nu väntar jag glatt på 2009, tänker du fick planterat lite mer i somras, det är ju en imponerande lista perenner du har.

Nora sa...

Ja, det är helt otroligt att buskarna har överlevt. Dom har tyvärr inte gett oss så mycket bär ännu, men förhoppningar finns för 2010:-) Nu står dom soligt och har gott om jord kring rötterna iallafall. Det blev en del planterat i 2009 ja....det mesta i bergskrevor eller i nära anslutning till berget - skall bli spännande att se vad som överlever vintern:-) Trädäcken var bland det bästa vi har gjort någonsin (skall väl passa på och erkänna att det var min mans idè och han har gjort det mesta av jobbet också....jag har mest bidragit med att hålla vattenpasset och dra skruvar). Vi äter så gott som alla måltider där....dessutom solar vi, slappar i hammocken, har haft fest där m.m. Och så drömmer jag givetvis om alla fina krukor jag kan ha där med tiden, plats finns det ju gott om:-)

Ruben sa...

Det var verkligen en ansiktslyftning som heter duga! Det blev ju verkligen fint! Och vad nöjda ni måste vara!!! Ser fram emot nästa inlägg. Trevlig fortsättning på helgerna! /RUben