måndag 9 juli 2012

Att så perenner


Jag har flera gånger nämnt att jag inte riktigt har kommit igång med att så perenner. Jag försöker bättra mig och tidigare iår har jag sått Helleborus Niger (frön från en av mina plantor i trädgården). I lördags var det dags igen för perennsådd, denna gången blev det Backsippa, Pulsatilla Vulgaris, också det egna frön från trädgården.

Jag var lite osäker på hur jag skulle göra så jag frågade på norska forumet Hagegal.no (förövrigt ett mycket bra forum!). Snabbt fick jag svar och det verkar inte vara den mest avancerade perennen att så. Tydligen kan man förvänta sig att det spirar redan efter 3-4 veckor, alltså behövs ingen stratifiering. Så nu har jag sått 16 frön fördelat på 8 krukor. De står nu tillsammans med lavendelsticklingarna jag tog i våras (som för övrigt verkar må jättebra).


Återstår nu bara att se om det blir några spiror. I värsta fall så har jag massor av fröer kvar och dessutom lät jag många ligga kvar i rabatten också så om jag inte lyckas kanske naturen sköter det själv. Förhoppningsvis kommer jag ha gott om vackra Backsippor nästa vår iallafall:-)


1 kommentar:

Marit sa...

Det er så moro å så egne planter. Helleborus er litt spesielle, for de trenger kuldestratifisering. Håper du får flotte planter til neste år :-) Klem fra Marit