onsdag 18 juli 2012

En okänd skönhet


I diket utanför en ödetomt på vår lilla väg växer en alldeles underbar ros. Den har blommat nu i ett par veckor med vackra rosor som doftar underbart.


Jag har försökt att via två trädgårdsforum få svar på vilken ros detta är, men ingen har lyckats än. Jag har blivit ombedd att ta ytterligare några närbilder på vissa detaljer så hoppet lever än om att få svar, men jag passar på att lägga ut bilderna här också. Kanske någon av er som läser detta har tips?

Rosen är ca 1,5 meter hög, den växer i halvskugga under några träd, den har knappt några taggar att tala om och den verkar inte vara omtyckt av rådjur (!). När jag tog dessa foton här om kvällen sto ett rådjur bara 20 meter bort och iakttog mig. Vi har massor av rådjur och hjortar här och de är annars inte sena att ta för sig om det är något som faller de i smaken.Jag kan erkänna att jag är bra sugen på att gå dit och gräva upp rosen och ta hem den till trädgården, men så får man ju inte göra.....Men om jag lyckas hitta namnet på den så kan jag ju alltids köpa en så småningom:-)

5 kommentarer:

Vigdis sa...

Kan ikke hjelpe deg med navnet, men jeg forstår godt at du har lyst til å ta den med deg. Du kan jo skjære av noen grenbiter og prøve med poding og stiklinger.

Marit sa...

Jeg vet heller ikke hva den heter,men vakker er den! Det er nok en gammel sort. Sjekk med rosaroyse.no sine sortslister. De har gamle historiske roser. Kanskje du finner din der :-)
Klem

Karin - Mina Rum sa...

Det är ju som en ros-deckare. Hoppas du får svar på mysteriet.

Kram!

Marie sa...

Eg veit ikkje namnet på denne, men om det er ei rotekte rose kan du kanskje ta med eit rotskot heim og få ein ny rosebusk utfrå det?

Nydeleg rose iallefall :)

Vigdis i Romerikshaven sa...

Hei!
Skal ikke si det sikkert, men den ligner bourbonrosen Louise Odier.