torsdag 10 januari 2013

Ett ofrivilligt projekt


Så här års är det roligt att läsa om kommande projekt hos många trädgårdsbloggare. Det skall byggas växthus, göras nya rabatter, sättas upp nya staket, uteplatser skall göras i ordning och många rabatter skall få sig ett ansiktslyft.

Vi har också ett projekt för 2013. Ett jättestort projekt - dyrt dessutom:-( Fick vi välja själv skulle vi aldrig genomföra projektet. Men vi får inte välja, kommunen har redan valt åt oss och beslutat att det måste genomföras. Projektet har dessutom en tidsgräns för när det måste vara klart så vi kan inte skjuta upp det.

Lite bakgrundshistoria:

Vårt hus byggdes på slutet av 30-talet som "sportstuga". På den tiden var detta området "vischan", även om det bara är lite drygt två mil till Stockholm. Huset har ägts av samma familj tills vi köpte det 2010. När det gjordes om från sportstuga till permanentbostad vet jag inte riktigt, men troligtvis 1971 då det byggdes ut. 1971 byggdes även en ny avloppsanläggning. Vi har egen brunn och alltså ett eget reningsverk.

Sedan 1971 har många flyttat till området även om det fortfarande är många fastigheter som används som sommarstugor. Av den anledningen byggs det kommunala vatten-och avloppssystemet nu ut och så småningom kommer vi också anslutas till det, men det dröjer ganska manga år tills dess. Under tiden kontrollerar kommunen privata reningsverk för att se att de uppfyller miljökraven. Vår anläggning kontrollerades i höstas och den duger alltså inte längre. Den är fullt funktionsduglig, men uppfyller inte miljökraven som gäller nu. Vårt projekt är alltså att byta ut reningsverket.

Avloppet och reningsverket ligger typiskt nog MITT i trädgården, i den delen vi började göra i ordning förra sommaren (gröna locket mitt i bilden)


Jag har hoppats (även om jag innerst inne har vetat att det inte är en bra lösning) att den nya anläggningen skulle kunna byggas någon annanstans på tomten. Vi har hittat en entreprenör som kan ta jobbet och igår var de här och tittade på tomten och den befintliga anläggningen. Och därmed grusades alla mina förhoppningar och drömmar om en "enkel lösning". Den nya anläggningen kommer ligga på samma plats som den gamla och man måste in med en grävmaskin i trädgården. Och det värsta av allt; vi måste såga ner våra äppelträd.

Vi har tre gamla äppelträd i trädgården. Underbart vackra, knotiga gamla träd. Vi har varit tvungna att ta bort ganska många träd på tomten (några har stått för nära husen, andra har varit döda eller i mycket dåligt skick), men att ta bort äppelträden har aldrig varit aktuellt. Förrän nu.....

Och det är då jag blir ledsen, besviken och lite förbannad. För utan äppelträden blir inte vår trädgård den samma mer. Självklart kan vi plantera nya träd, men det tar många år innan de blir stora och gamla äppelträd hör ju till i en gammal trädgård.....tycker jag:-)

Därmed ställs ett av trädgårdsårets stora höjdpunkter in hos oss, det blir inga blommande äppelträd här i år.....
Miljön är viktig och jag kan acceptera och förstå att vi måste byta ut vår anläggning även om vi skall få kommunalt vatten så småningom. Att det blir fruktansvärt dyrt kan jag kanske leva med. Att flera rabatter kommer förstöras har jag insett och accepterat, de är ganska nya och går att göra om. Men att äppelträden försvinner? Nej, det har jag mycket svårt att både acceptere och leva med.

Så just nu sörjer jag våra äppelträd. Om någon dag eller så skall jag försöka rycka upp mig och tänka framåt. Nu måste det ju göras nya planer och planteras nya träd:-)

16 kommentarer:

Stein sa...

Så utrolig kjedelig! Vann og avløp er jo desverre veldig viktig, men det var jo ergelig at det får så store konsekvenser for din vakre trädgård!
Er du sikker på at dere ikke klarer å grave epletrærne opp? Dere må vel uansett ha inn en gravemaskin, så kanskje røttene kan avkortes litt og trærne flyttes midlertidig til systemet er byttet ut. Om du vanner trærne hver dag skulle det kanskje være mulig å holde dem i live frem til de kommer i jord igjen..?
Uansett- Lykke til!

gunsan sa...

Tråkiga besked att få det där.Träden är ju stommen i en trädgård.Och det tar ju så lång tid för nya att växa till sig.Vårt sista gamla träd som fanns här när vi flyttade hit fick vi ta bort då vi lade ner ett nytt avlopp.Rötterna hade växt in i de gamla cementrören.Så det var helt stopp och rören spruckna.Och det var ett Åkerö äpple.Saknar det fortfarande.Kram Gunsan.

Marit sa...

Huff, dette var trist lesning! Jeg føler virkelig med deg. Kanskje det går an å gjøre som Stein foreslår? Håper at epletrærne kan reddes. Det er ingen trøst i å plante nye, for det tar minst 50 år å få de som de du har i hagen... Lykke til!
Klem!

Bettina Bäck sa...

Ja, usch ja. Vi ska också bygga en bajshög i år. Mälaren är övergödd, så det är bara att greppa läget. Och - antagligen får vi såga ner vårt enda äppelträd, en gammal knotig och värdig dam. Surt sa räven. Men, precis som du så ställer jag upp på miljökraven. Men lite ledsen kan man få bli.

Sabelhagens Olivlund sa...

Går det att flytta äppelträden? Om du förbereder gropar på annan plats i trädgården och tar hjälp av grävmaskinen att gräva upp träden och flytta dem?
Tycker det låter sorgligt att bli av med träden, hoppas det går att lösa. Men precis som du skriver så är det för en bra sak, miljön.
Aha, nu läste jag de andra kommentarerna och ser att Stein redan föreslagit en flytt av träden. Lite upprepning blir det:)).
Lycka till!
Kram Maria

Veronica sa...

Men Nora!! Usch så trist. Jag fick tårar i ögonen när jag läste inlägget. Vilken frustration!?

Hoppas det kanske kan lösa sig med att flytta något av dem iaf?

Kram och lycka till!

Ranten sa...

Trasige greier, jeg føler virkelig med deg!

Pilgrim sa...

Jag skulle bli tokig, rent skvatt galen, åtminstone i en dag eller två. Hoppet är det sista som lämnar en och jag misstänker att du starkt funderar på förslagen om att flytta träden :-) Vem vet, det kanske funkar!
Bamsekramar!
Hélena

MarJE sa...

Å nei, dette er ikkje noko kjekt. Det må vere det ein kallar max uflaks.
Eg forstår virkelig korleis du har det, og eg forstår din irritasjon.
Går det å flytte dei slik som er foreslått her, så ønsker eg virkelig at det lykkast.

Fin kveld til deg.
MarJE.

Tua sa...

Huff og huff, føler virkelig med deg på denne. Stauder kan flyttes og oppbevares men gamle trær er jo uerstattelige. Jeg har også klump i magen når jeg tenker på at avløpsledningen ble lagt feil når feltet jeg bor i ble anlagt. Ledningen går ikke i grøfta som planlagt, men langs gjerdet på tomta vår,under alle rosene, staudene, busker og ei 30 år gammel silkefuru. Jeg kommer til å dåne den gangen de må grave opp og skifte den ledningen. Den er over 30 år gammel, så det skjer nok innen 10 år. Noe å grue seg til. Jeg håper det går bra med hagen din og at gravemaskina farer varsomt frem.
Nyt helga så godt du kan. En trøstens klem fra Tua

Vigdis sa...

Dette var ille! Håper du kan flytte trærne slik som Stein foreslår. Slike trær føles nesten som familiemedlemmer.

Tant Otteskrufv sa...

Så urbota sorgligt!Om det är för att maskinen inte kan ta sig förbi som äppelträden måste bort så undersök om det inte går att hyra in en annan maskin. Entreprenören har kanske bara en stor, men det kan ju gå med en inhyrd mindre?

Anja sa...

Kära Vän!
Så väl jag förstår dig! Det gör riktigt ont i mig. Jag skulle resonera precis så som du!.
Vi bor precis likadant: Ett gammalt sommarstugeområde med en del sommarstugor fortfarande.
Vårt hus är dock en villa som uppfördes 1984 och vi är andra ägare av huset. Kan bara hoppas för egen del att vår avloppsrening anses modern.
Jag känner både djup empati och sympati med dig och dina äppelträd.

Det är så jättesynd om dig och dessa vackra träd som det tar minst 50 år att få så fina som de du har nu är. /Tröstekram ger inte tillbaka dina träd men visar hur djupt jag känner för din förlust./Anja

Helens trädgård sa...

Men nej, sååå tråkigt.
Förstår mycket väl din besvikelse, ibland står man fullständigt maktlös.

Pröva förslaget med att flytta äppelträdet, det kan ju fungera jättefint.
Håller tummarna hårt, hårt för att det ska lyckas.

Ha det bäst!

Susie på Stjärnarve sa...

Stackare, det är fruktansvärt jobbigt att få sin trädgård förstörd! Jag tyckte vi hade det jobbigt förra året med omdräneringen och då hade vi ändå inte många växter precis runt huset. Men det var en del älskade växter som gick åt, bl.a. mitt blåregn.
Tack för tipsen på min blogg. Alunrot har jag massor av, är en favoritväxt och jag samlar lite på dom. Likaså hostor som jag redan har i bl.a. den här rabatten. Tyvärr orkar dom inte hålla ogräset stången. Och så har jag ett stort magnifikt rött höstsilverax i den andra delen av murrabatten och det ska naturligtvis behållas!
Så du ser - vi har, eller rättare sagt har haft - samma idéer. Men nu behöver jag tänka om helt tror jag! Göra något helt nytt och annorlunda!!

pia sa...

Stackars er, Nora! Jag förstår att du sörjer era träd! Det är ångest när man blir tvingad till stora förändringar i trädgården och att ta ner gamla träd, ja det är värst!
Kram
pia