måndag 3 juni 2013

Tellima grandiflora


I höstas köpte jag en Tellima grandiflora, Anagrambräcka, på en växtmarknad. Nu blommar den och jag tycker den är jättefin (men mycket svår att fotografera)



Anagrambräckan är en perenn som blir ca 40 cm hög och trivs i de flesta lägen bara det inte är för torrt. Hos mig står den i halvskugga. Den blommar i maj-juni och skall tydligen fröså sig villigt. Den har ett mycket vackert bladverk och kan vara delvis vintergrön i gynnsamma lägen.

8 kommentarer:

Vivishagerom sa...

Kjempe fin staude, med søte blomster.

Klem

Marit sa...

Så fin den er. Den så litt vanskelig å fotografere, ja. Den har jeg aldri hatt før.

Ha en fin kveld.

Susie på Stjärnarve... sa...

Var tvungen att läsa tillbaka lite och såg det mastodontjobb ni fått gjort på den ena parkeringen. Jag har också blivit väldigt förtjust i rött, men det är inte lätt att hitta växter som verkligen är riktigt röda och inte cerisröda. Råkade dock hitta en liten vintergrön azalea med röda blommor - som blommor just nu - och dom är riktigt härligt röda och dessutom många. Den är helt underbart vacker.
Sen har jag naturligtvis en massa röda dagliljor (Hemerocallis) och så... Ja, jag kan nog hålla på att räkna upp ett stort antal växter bara jag tänker efter. Men snyggt är det med rött! Och med lila och med.....!!! *fniss*

Turid sa...

Helt nydelig er den. En av mine absolutte favoritter. Den er kortlivet, men lager endel små tellimabarn rundt seg, så tomt for tellima blir det ikke. Den er på ingen måte plagsom :)
Jeg har med lyse blomster, ikke så røde som dine er.
Fin tirsdag til deg.

Gunilla Teckenberg sa...

Jag gillar den också, lagom diskret för min smak.De små klockorna är så vackra bara man tittar dom i ögonen och bladen är dekorativa hela säsongen.

Borde odlas mer i våra trädgårdar!

Anjas Hill sa...

Hej!
Alltid lika trevligt att få en växt porträtterad! Verkar vare en riktigt trevlig växt.
/Anja

Carita och Bertel sa...

Vi har också den och den doftar på eftermiddagarna. En del anser den som ogräsig men det tycker inte jag. Ha en skön kväll/Carita

Veronica sa...

Vad riktigt snyggt det kommer bli med din orange-röda rabatt i förra inlägget. Jag älskar de färgerna och har en rabatt som går precis i de färgerna. Sen har jag lite rostiga prylar oxå! Ska bli kul att följa växtligheten i din nya rabatt! fint med all sten runtomkring....
Kanske dax att åka och besöka varandra snart?