lördag 21 september 2013

Smågodis


Som barn brukade jag spendera en del av min veckopeng i den här affären
Man behövde bara gå ner för vår lilla backe och korsa "Höisandveien" och så var man hos Helga på Skovrand Handel. På Skovrand Handel hade tiden stått stilla. Där såldes allt över disk och man kunde köpa i princip allt från fiskbullar till knappar och wienerbröd. Helga var född någon gång på slutet av 1800-talet eller början av 1900-talet. Hon var änka, barnlös och bodde i våningen ovanpå affären.. Huset var gammalt och i mycket dåligt skick och det var väl i ärlighetens namn Helga också. Hon gick nästan dubbelvikt, hade dubbla glasögon och ibland satt hon bakom disken och sov när man kom in. Men mysig var hon och dessutom hade hon billigt smågodis. 5 öre styck för de minsta godisbitarna och 10 för de stora vilket var jättebilligt på slutet av 70-talet och början av 80-talet när jag var stamkund hos Helga. Nu är Helga borta sedan många år och affären är jämnad med marken.

Och varför berättar jag nu om detta barndomsminne i min trädgårdsblogg? Jo för när man köpte godis hos Helga fick man det i små vita papperspåsar. Ungefär som dessa


Och det här är också en sorts godis, om inte ätbart så blir det godis för ögonen så småningom. Dessa små påsar har jag köpt på Torvan Trädgård. De innehåller Iris reticulata 'Halkis', Iris winogradowii och Anemone blanda (Balkansippa). De skall i jorden nu i helgen och förhoppningsvis blommar de om sisådär sex månader.

5 kommentarer:

Helens trädgård sa...

Vilket härligt barndomsminne du har.
Kul att liknade påsar med smågodis innehåller andra trevliga gosaker än i dag :=)

Önskar dig en trevlig helg!

Ranten sa...

Det kaller jeg smågodt for voksne :) God helg!

Marit Sønstebø sa...

Herlig barndomsminne, ja! Det er nesten utrolig hva som kan få frem minner fra barndommen. Her om dagen spiste jeg "glassepler" eller Transparant Blanche som de også kalles her. Det mine meg om barndommen, for naboen hadde sånne supergode epler når jeg var barn.

Ha en flott helg!

Klem!

Marit Helene Gåsland sa...

Å så koselige minner, enkelte ting glemmer en ikke.

God lørdag fra Marit.

hagen vår sa...

Hei! Denne bardomsfortellingen likte jeg godt. Min godteridame het Anna og hadde butikk på Saltnes i Råde. Det er et godt sommerminne. Poser som knitrer med løk i gir store forventninger, selv om vi må vente ganske lenge på smaken av vår.
Tusen takk for kjempehyggelig kommentar.
Ha en riktig fin uke med ditt spennende hageprosjekt. Anne